La consultarile initiate de presedinte cu reprezentantii PSD si cei ai PC, Traian Basescu a evocat necesitatea respectarii angajamentelor fata de UE pentru a obtine sprijinul tuturor partidelor politice parlamentare.
Consultarile cu Opozitia nu au fost insa lipsite de contre. Liderul PSD Victor Ponta a pus sub semnul intrebarii necesitatea consultarilor pe legea ANI, el sugerand ca nu intelege de ce au mai fost convocati la Cotroceni la discutii in conditiile in care Guvernul deja a adoptat un alt prioiect de lege.
Presedintele Traian Basescu nu a pierdut timpul cu aflarea punctului de vedere al Opozitiei al consultarile la care fusesera convocati. El a solicitat reprezentantilor PSD si PC sa sprijine adoptarea in termn de cel mult 10 zile a proiectului de lege ANI, intocmit si aprobat deja astazi de Executivul Boc.
"Dupa cum v-am informat prin scrisoarea transmisa in week-end, motivul intalnirii este legat de ANI, unde, in mod evident, nu se poate miza doar pe actiunea guvernamentala, pentru ca nu se poate emite o ordonanta de urgenta. Motivatia legala decurge din Articolul 148 din Constitutie, care spune ca Parlamentul, presedintele si Guvernul sunt obligati sa... sunt responsabili de ducerea la indeplinire a Tratatului de aderare, unde noi am avut o clauza pe justitie. De aceea, motivul principal este sa va adresez rugamintea ca, in regim de urgenta, proiectul de lege pe care Guvernul il va transmite astazi Parlamentului sa fie analizat in cele doua Camere si poate, poate intr-un interval de 10 zile sa restabilim functionalitatea ANI, pentru ca impactul nefunctionarii ANI asupra raportului din aceasta vara va fi major", i-a pus la curent Basescu pe liderii PSD si PC in legatura cu motivul convocarii lor la Cotroceni.
El a atras atentia ca, in toate rapoartele de pana in prezent, Comisia Europeana a facut referiri la ANI. "Practic este o rugaminte sa raspundem obligatiei constitutionale de a ne conforma Tratatului de aderare pe care Romania l-a semnat", a punctat seful statului.
Nervos, liderul PSD, Victor Ponta l-a intrebat pe seful statului daca a analizat deja continutul textului noului proiect de lege, el sugerand ca Basescu a invitat partidele la consultari, stiind ca de fapt Guvernul va adopta un astfel de act normativ chiar inainte de discutiile de la Cotroceni.
"Inca nu a juns la mine si nu cred ca este problema mea sa analizez textul. Cred ca e in drum deja spre Parlament. Puteti discuta serios sau aveti de gand...Inteleg ca a fost aprobat. Nu va cer sa-l adoptati asa cum il emite guvernul. Singura problema este ca acest lucru sa se petreaca in termen de 10 zile", a incercat sa pareze Basescu, vociferarile lui Ponta, care afirma ca nu intelege de ce au mai fost convocate partidele politice la consultari de vreme ce Executivul a venit deja cu un nou proiect de lege pentru ANI.
Basescu a replicat ca problema legata de functionarea ANI trebuie rezolvata, altfel, acest lucru va avea consecinte negative in ceea ce priveste evaluarea pe care CE o va face vizavi de justitia din Romania in vara.
Seful statului a refuzat sa abordeze problema numirilor din deconcentrate pe care Ponta solicita sa o includa pe agenda de discutii de astazi.
"Nu sunt in masura sa ma pronunt pe alte chestiuni, decat pe ANI datorita implicatiile deosebite create pentru credibilitatea Romaniei. Legea Ani a fost adoptata in parlament cu acordul tuturor partidelor, iar acum mecanismul s-a prabusit din cauza deciziei CCR. Personal, mi se pare in neregula decizia Curtii de a defrisa de atributiuni ANI pentru ca este o institutie care functioneaza intr-adevar pentru cetatenii Romaniei", a mai sustinut Basescu.
Ponta a intrebat daca noul proiect de lege initiat de Guvernm a fost deja publicat in Monitorul Oficial pentru a putea sa corecteze articolele declarate neconstitutionale. Consilierii prezidentiali care il flacau pe presedinte au dat insa asigurari ca textul circula deja pe net.