- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Timp de trei ani și șase luni, Victor Ponta a ocupat fotoliul de prim-ministru al României. Privatizarea Oltchim, referendumul pentru demiterea fostului președinte Traian Băsescu sau majorarea salariilor bugetarilor sunt doar câteva dintre bornele celor trei cabinete conduse de fostul președinte PSD.
În mod cu totul surprinzător, Victor Ponta și-a prezentat astăzi demisia din fruntea Guvernului. De-acum fostul șef al Guvernului nu s-a aflat pentru prima dată în fața unei asemenea situații, însă manifestația petrecută aseară în București a fost decisivă în luarea acestei decizii.
Victor Ponta a ajuns premierul României în mai 2012, în ciuda puternicei opoziții venite din partea președintelui de-atunci Traian Băsescu și a Partidului Democrat Liberal.
După venirea la guvernare, Victor Ponta s-a grăbit să-și respecte promisiunile legate de readucerea salariilor bugetarilor la nivelul celor din 2010. De asemenea, primul cabinet condus de acesta a mai reușit să realizeze returnarea eșalonată a contribuțiilor la asigurările de sănătate (care au fost reținute pensionarilor în timpul guvernelor anterioare — Boc și Ungureanu — printr-un act normativ declarat ca neconstituțional de către Curtea Constituțională).
Disputele sale cu președintele Traian Băsescu sunt de notorietate. Acest conflict a degenerat într-o criză politică și constituțională, în care Victor Ponta, în calitate de co-președinte al USL, a fost implicat și care a culminat cu cea de a doua suspendare a lui Băsescu din oficiu și reinstalarea acestuia în urma unui referendum eșuat pentru demitere.
În luna octombrie a anului 2012, guvernul României a eșuat în încercarea de privatizare a combinatului minier Oltchim Râmnicu Vâlcea. Această companie de stat a fost cumpărată de controversatul om de afaceri și politician Dan Diaconescu. În urma neplății banilor pentru vânzare, Ponta a anulat contractul de vânzare.
Guvernul Ponta 1 și guvernul Ponta 2 au fost sprijinite de USL și au durat până în februarie 2014. Pe 24 februarie , liderul PNL Crin Antonescu a declarat că partidul său iese de la guvernare, deci alianța USL nu mai există. După aceasta, PSD, partidul lui Ponta, a purtat convorbiri cu partidul maghiarilor români, UDMR, - aflat în opoziție - și acesta s-a declarat de acord să înlocuiască la guvernare pe liberali (PNL). Astfel în martie 2014 a fost alcătuit guvernul Ponta 3 cu sprijinul PSD, PUNR, PC și UDMR. (sursa: Wikipedia.ro)
16 Guverne au fost cazate la Palatul Victoria după Revoluție. Văcăroiu, Năstase, Tăriceanu și Ponta, cele mai lungi mand... Cine îl poate înlocui pe Ponta după ce şi-a dat demisia?!...