Antena Căutare

Cum au analizat americanii un candidat la presedintia Romaniei: Vrea scut anti-racheta? Crede in UE?

Ambasada SUA, in 2009: ”Mircea Geoana pare gata sa-l detroneze Basescu. (...) O gafa a lui Geoana combinata cu o lovitura a lui Basescu in ultima repriza ar putea schimba situatia foarte rapid”


Raportul ambasadorului SUA la Bucuresti, Mark H. Gitenstein

"Raportul ofera o analiza primara a prioritatilor de politica externa a lui Mircea Geoana, candidatul Partidului Social Democrat (PSD) care, pentru moment, ar putea sa-l detroneze pe actualul Presedinte Traian Basescu. Cablogramele vor descrie fundamentele politice ale lui Geoana si relatiile acestuia cu "dealmaker-ii" PSD si oligarhii, despre care multi se asteapta ca ar trage sforile, daca Geoana devine presedintele Romaniei, iar PSD intra la guvernare. Mircea Geoana imparte convingerile lui Traian Basescu privind pastrarea relatiilor stranse cu NATO si SUA, dar semnaleaza in mod clar dorinta sa de consolidare si cooperare cu UE, precum si imbunatatirea relatiilor cu Rusia. In timp ce criza economica si bugetul redus ar putea avea un impact asupra angajamentelor militare internationale ale Romaniei daca Geoana va castiga presedintia, schimbari majore in politica externa sunt putin probabile", se arata in sumarul cablogramei.

"Geoana a intrat in campania prezidentiala cu o bogata experienta in politica externa, servind ca purtator de cuvant al AMF (MAE n.n.) in perioada 1993-1995, ambasador SUA in 1996-2000 si ministru de externe in perioada 2000-2004. Cu toate acestea, el nu a folosit politica externa ca si fundament al campaniei sale, preferand sa-l atace pe Basescu cu argumente privind aspectele interne si economice, considerandu-le slabiciunile lui Basescu. Chiar si pe aspectele in care Geoana nu a fost de acord cu Basescu, cum ar fi imbunatatirea relatiilor cu Rusia, Geoana nu a pus in evidenta aceste diferente, ca si o tema majora de campanie. Mai important, se pare ca exista un interes scazut pentru afacerile externe in cadrul electoratului roman, alegatorii fiind axati mai mult pe personalitati si pe factorul "pocketbook" (tehnica baza pe entuziasm, tenacitate si farmec n.r.), ca si efect al crizei financiare; Romania ramane afundata in criza."

Ce candidat le-ar sustine americanilor scutul anti-racheta


"Diplomat de cariera, Mircea Geoana este extrem de increzator privind propria sa perspicacitate in afacerile externe, si beneficiaza de sfatul expertilor PSD in politica externa, cum ar fi europarlamentarul (si rival frecvent) Adrian Severin. Totusi, el o numeste pe Oana Popescu consilier de campanie pe politica externa, un om de televiziune relativ necunoscut. Increderea acordata acesteia a creat o ruptura intre Geoana si politica externa traditionala, practicata de oamenii experimentati in relatii externe, din PSD. In acelasi timp, increderea lui Geoana in propria sa experienta si refuzul de a elabora o platforma politica externa fac dificila identificarea viziunii sale pentru rolul Romaniei in regiune cat si la nivel global", se mai arata intr-o nota.


Citeste si Jurnalul

Foto: Intact Images

Lazaroiu: Adversarul USL nu este PDL, ci aritmetica. PDL castiga alegerile din 2012 pe "neputinta adversarului"... Traian Basescu ar refuza functia de prim-ministru. Vezi aici de ce!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x