UPDATE: Diaspora la Alegeri Europarlamentare 2019. BEC: Votul nu va fi prelungit

 

BEC (Biroul Electoral Central): programul votului în diaspora nu va fi prelungit, după ce românii din străinătate au stat la cozi interminabile pentru a vota. 

UPDATE, ora 18:00, BEC refuză solicitarea MAE ca să prelungească votul românilor din diaspora, solicitare făcută în cursul zilei de astăzi de către Ministerul Afacerilor Externe.

MAE (Ministerul de Externe) a solicitat Biroului Electoral Central prelungirea programului de votare în diaspora. În fața secțiilor de votare din principalele orașe din Europa s-au format cozi de mii de oameni. Cele mai mari cozi sunt la secţiile din Italia, Spania, Germania, Marea Britanie şi Belgia.

„Am asigurat un număr record de secții de votare în străinătate. S-au creat aglomerații, în special în Italia, Spania, Marea Britanie și Germania, dar am luat măsuri pentru suplimentarea Birourilor Electorale acolo unde s-au putut, în sensul că s-a suplimentat cu operatori. Am primit solicitări de prelungire a programului, le-am trimis la BEC, așteptăm o decizie de prelungire a programului de vot”, au anunțat recent reprezetanții Ministerului de Externe, într-o conferință de presă.

Statisticile privind alegerile europarlamentare 2019 și referendum 2019 indică faptul că, până la ora 16.00, în jur de 180.000 de români au votat în străinătate, înregistrându-se astfel cea mai mare prezență la un astfel de scrutin, mai mare decât la turul doi al alegerilor prezidențiale, precizează MAE.

Cât privește materialele de vot, institiția spune că secțiile de votare din diaspora au suficiente buletine de vot și ștampile. La multe secții de votare, oamenii au fost surprinși stând la cozi chiar și de zece metri, pentru a putea vota. 

Diaspora la Alegeri Europarlamentare 2019. Cozi interminabile la alegeri

În Amsterdam, aproximativ 2.000 de persoane așteaptau să voteze. Mai mulți români stabiliți în Amsterdam reclamă faptul că în secția de votare există doar trei ștampile de vot și că procesul de votare este unul extrem de lent. Votează în jur de 60 de persoane pe oră, informează digi 24.ro.

Probleme la la vot s-au semnalat și la pentru una dintre cele mai mari comunități de români din Spania. În Castellón sute de oameni au protestat.

La Birmingham, coada pentru a vota a fost de 1.5 kilometri și se așteaptă aproximativ 4 ore.

Citește și: Diaspora votează la europarlamentare 2019: Cozi kilometrice la secțiile de votare în Italia, Marea Britanie, Olanda! FOTO

sursa foto: libertatea.rofacebook whatsapp twitter pinterest