Antena Căutare

Elena Basescu: Tiganii fac parte din viitorul Romaniei

"Romii reprezinta cea mai mare minoritate etnica din UE la ora actuala, dar si cea mai oprimata de-a lungul timpului. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, sute de mii de romi au fost ucisi si persecutati. Din pacate, doar unele state membre au recunoscut faptul ca exterminarea romilor a fost, de fapt, un genocid", a afirmat Elena Basescu, intr-o declaratie scrisa depusa la Parlamentul European.

"Pentru a cinsti memoria victimelor si in semn de profund respect pentru supravietuitorii romi ai Holocaustului, presedintele Romaniei a recunoscut, in 2007, atrocitatile suferite de romi si a conferit Crucea Nationala „Serviciul Credincios" clasa a III-a celor trei romi care au supravietuit genocidului.

Romii fac parte din viitorul Romaniei, al unei Romanii europene. Tragedia Holocaustului este de acum parte a memoriei noastre colective. Salut cu aceasta ocazie una dintre prioritatile Presedintiei Ungariei si anume Strategia de integrare a romilor. Cea mai buna comemorare este cea orientata catre viitor.

In fiecare stat membru trebuie sa analizam secolele de istorie din care fac parte romii si sa consolidam aceasta initiativa pentru romi astazi. Ei sunt cetateni liberi, egali europeni. Ar trebui, de asemenea, sa cream preconditiile necesare liberei circulatii a romilor, fara ca acestia sa fie din nou expulzati.

Avem nevoie de o comunitate care sa fie perfect integrata in societatea contemporana",


Jurnalul!


Antonescu despre declaratiile lui Basescu: "Nu am ce sa-i transmit postacului de la Cotroceni"... Emil Boc: "Reafirm toleranta zero a Guvernului fata de coruptie si evaziune fiscala...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x