Antena Căutare

Emil Boc a prezentat Bugetul pentru 2012: Suntem in grafic cu cresterea economica si cu deficitul

Cu o intarziere de 20 de minute, la Parlament a inceput sedinta comuna dedicata Bugetului pentru 2012. La intrunire participa si Emil Boc care prezinta proiectul de buget pe anul urmator. Premierul a dat asigurari in fata deputatilor ca Romania este in graficul cresterii economice, intre 1,5 % si 2 %, mai mare decat fusese prognozat initial si in graficul incadrarii in tinta de deficit de 4,4 %.


"Pornim cu un buget prudent si responsabil si din motive ce tin de evolutiile internationala (...) traversam cea mai grea criza din ultimii 60 de ani" a declarat primul ministru, explicand ca incertitudinile legate de evolutiile economice, de pietele financiare, de posibilitatea finantarii datoriilor scadente, scaderile prognozelor de crestere economica si posibilitatea revenirii recesiunii au determinat necesitatea alcatuirii unui buget extrem de prudent", a spus Boc

Citeste si ...Victor Ponta: "Boc a spus lucruri numai de el intelese. Sprijinim Bugetul daca va include 10 masuri care sa limiteze cheltuielile"

Declaratii Emil Boc:

- companiile de stat trebuie reformate

- in 2008 s-au facut 5 km de autostrada

- cursul mediu al leului se va pastra stabil in 2012 la 4,26

- Romania are o singura cale- calea revizuirii Constitutiei- am venit cu un buget realist si responsabil. E momentul sa dam semne de responsabilitare. Va soliciti sprijinul pentru a consolida cresterea economica a Romaniei.

- 10. Sustinerea in regim public privat a proiectelor care nu pot fi sustinure din fonduri publice.

-9. Mentinerea cotelor de TVA - 5% pentru locuinte sociale de pana la 240 de metri patrati, de 9% pentru medicamente, carti scoalre, reviste si alte servicii culturale.

-8. Simplificarea fiscala: Reducerea cu 50% a penalitatilor in cazul platii pana la 30 iunie 2012. In al doilea rand, esalonarea pentru contribuabilii aflati in dificultate financiara. A treia - stingerea obligatiilor in ordinea vechimii.

-7. Privatizarea minoritara a unor companii de stat. Sectorul companiilor de stat a ramas nereformat in ultimii 20 de ani (...)Incepe drumul spre performanta al companiilor de stat.

-6. Fondurile europene. Incepand cu 2012 culegem roadele proiectelor depuse. Acum putem sa rambursam banii de la Bruxelles. Ne propunem 6 miliarde de euro din fonduri europene in 2011. Avem in vedere realocarea unor bani din fonduri europene.

- 5. Continuarea programelor eficiente - ma refer la "Prima casa", programul "Rabla" si programul "Casa Verde"

- 4. Scheme de ajutor de stat -cele pentru minimis sau investii mari. 848 de milioane de lei pentru acest instrument. Finantare de la buget pentru programele care sustin firmele

- 3. Instrumentul garantiilor de stat. Sunt patru elemente aici. Primul - bugetul alocat ministerului Finantelor pentru garantii e de 10 miliarde. Doi - garantii la fondul pentru intreprinderi mici si mijlocii - prin acest fond, in 2012, salvata 240.000 de locuri de munca. Va putea sa sustina credite de 1,1 miliarde de euro.
In al treilea rand, fondul de garantare a creditelor in agricultura. Faptul ca in 2011 s-au acordat fermierilor credite cand au avut nevoie a dus la un an foarte bun in agricultura. Al patrulea element - garantiile oferite prin Eximbank - in 2012 - 566 de milioane de lei in garantii.

- 2. Cheltuielile cu investitii, majorate la 38,1 miliarde RON. Romania e pe locul 1 ca pondere a investitiilor publice din Produsul Intern Brut. E o dovada a seriozitatii Romaniei. Propunem continuarea celor mai importante lucrari de investitii - autostrazi - pentru anul urmator, in 2012-2013, se vor finaliza 434 de kilometri de autostrazi (...) Se propune extinderea retelei de metrou in Bucuresti.

In privinta altor lucrari, vreau doar sa mentionez ca prin alocarile la ministerul Dezvoltarii, sunt alocate 450 de milioane de lei pentru drumuri judetene, 758 de sate au alocate fonduri pentru retele de canalizare.

- avem in vedere la sfarsitul lui 2011 a unor bani din fonduri europene - primii bani merg spre reabilitarea termica a blocurilor.

- mentinerea cotei unice de impozitare la 16% .

- va fi o usoare scadere a somajului, o usoara crestere a salariului mediu brut. Directia e aceea a cresterii economice sigure.

- bugetul din 2012 - veniturile bugetare sunt 33,7 miliarde lei fata de 33,3 in 2011. Veniturile sunt in crestere, cheltuielile in scadere.

- daca ne intereseaza doar voturi ieftine pentru o campanie, putem sa imbratisam politica din 2008.

- aceste bugete vor asigura si mai multi bani pentru investitii. Aceasta este calea pentru care a optat si opteaza Uniunea Europeana.

- exact pe acest drum e Romania - sa ajungem la un buget echilibrat, bani pentru investitii si efectuare de reforme structurale.

- acordul interguvernamental, lovitura dura pentru cei care mai cred in deficitele mari. Asemenea politici sunt trimise la muzeul antichitatilor.

- acest acord, pavaza impotriva politicilor populiste otravite(...) asa cum a fost anul 2008. Asemenea politici nu vor mai exista in Romania daca adoptam acordul interguvernamental. Aici e greseala domnului presedinte Victor Ponta, care spunea sa adoptam o lege in acest sens. Articolul 148 se refera doar la actele de revizuire a tratatelor constitutive. E doar un acord interguvernamental, care se adopta in Senat cu majoritatea celor prezenti. UE tocmai acest lucru il cere - stabilitate, predictibilitate si imposibilitatea schimbarilor acestor reguli de aur.

- Romania si-a propus sa adere la moneda euro in 2015. Acest acord garanteaza drumul Romaniei spre euro.

- Romania nu doreste o "Europa cu doua viteze". Romania nu poate ramane in afara nucleului dur al Uniunii Europene.

- UE doreste ca acordul privind deficitul bugetar sa fie implementat in Constitutie.

- acest acord interguvernamental din UE e o garantie pentru viitor.

- ultimul Consiliu European, marcat de salvarea zonei euro

- incertitudinile ne determina sa fim realisti, prudenti, responsabili.

- bugetul pe 2012 porneste pe o prognoza de crestere de 2,1%

- suntem in grafic cu cresterea economica si tinta de deficit.


Proiectele bugetului de stat si al asigurarilor sociale de stat pe anul 2012 intra, luni, in dezbaterea plenului reunit ale celor doua Camere ale Parlamentului, dupa ce Comisiile de specialitate au finalizat, vineri, adoptarea celor doua acte normative, anunta Mediafax, citata de Hotnews. Comisiile parlamentare de buget-finante au aprobat, vineri, cu 20 de voturi "pentru", 10 voturi "impotriva" si doua abtineri, proiectul bugetului de stat pentru anul 2012.

Sedintele se vor derula timp de 3 zile in intervalul orar 16-21, urmand ca votul final sa fie dat in cursul zilei de joi. La sedinta participa premierul Emil Boc impreuna cu o parte din Guvern.

Victor Ponta: "Boc a spus lucruri numai de el intelese. Sprijinim Bugetul daca va include 10 masuri care sa limitez... VIDEO! Vrajitoarele, in vizita la Parlament...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x