Antena Căutare

UPDATE! DNA: Ancheta extinsa in dosarul de coruptie al lui Adrian Severin. Prejudiciul depaseste 430.000 €!

Europarlamentarul Adrian Severin a fost, luni, la sediul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), fiind citat de procurori in dosarul in care este cercetat pentru pentru luare de mita si trafic de influenta.

UPDATE 14.50: Procurorii DNA au extins cercetarile fata de Adrian Severin, membru al Parlamentului European, in dosarul in care se efectueaza acte de urmarile penala pentru infractiunile de luare de mita si trafic de influenta si au inceput, fata de acesta, urmarirea penala pentru o noua infractiune si anume "folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor europene sau din bugetele administrate de acestea, cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata". DNA sustine ca, prin documentele si declaratiile false, Severin "a inlesnit unor persoane apropiate obtinerea pe nedrept a sumei de 436.663 euro din bugetul Parlamentului European".

Adrian Severin a venit luni, in jurul orei 9.00 la DNA si a stat aproape doua ore. La iesirea din sediul DNA, europarlamentarul a spus ca nu doreste sa faca nicio declaratie, fiind vorba despre o procedura a procurorilor. Intrebat daca procurorii au finalizat ancheta in cazul sau, Adrian Severin a spus ca nu comenteaza, solicitand insistent presei sa fie lasat in pace.

In primavara anului trecut, reporterii de la Sunday Times au inregistrat o discutie cu europarlamentarul Adrian Severin, in biroul acestuia de la Strasbourg, material video-audio in care eurodeputatul vorbeste despre demersurile facute pentru introducerea unui amendament la o directiva europeana. Reporterii ziarului britanic le-au propus mai multor deputati, un roman, un sloven si un austriac, sa le plateasca 100.000 de euro in schimbul unor amendamente a caror adoptare ar putea-o obtine. Iar cei trei deputati au acceptat. Astfel, Adrian Severin, fost vicepremier roman, a trimis un e-mail falsilor lobbyisti, afirmand: "Doar ca sa stiti ca amendamentul pe care il vreti a fost depus la timp". La scurt timp, el a trimis o factura de 12.000 de euro pentru "servicii de consiliere".

Apoi, in 20 martie 2011, Parlamentul European (PE) a anuntat deschiderea unei anchete privind acuzatiile de coruptie aduse de publicatia britanica The Sunday Times impotriva celor trei eurodeputati. Conservatorul austriac Ernst Strasser si fostul ministru sloven de Externe Zoran Thaler au demisionat, europarlamentarul roman refuzand sa paraseasca postul de la PE. Iar in 23 iunie 2011, PE a hotarat ridicarea imunitatii lui Adrian Severin si a incredintat presedintelui PE sarcina de a transmite imediat aceasta decizie autoritatilor competente si lui Severin.

In 18 iulie 2011, DNA a dispus inceperea urmaririi penale fata de Adrian Severin, membru al Parlamentului European, pentru luare de mita si trafic de influenta. Iar in 22 iulie 2011, procurorii anticoruptie i-au adus la cunostinta acuzatiile, iar in 27 iulie 2011 anchetatorii au solicitat autoritatilor judiciare competente din Belgia si Franta, prin comisii rogatorii, efectuarea unor acte procesual penale necesare instrumentarii cazului europarlamentarului Adrian Severin.

Foto: Intactimages

Adrian Severin si-a dat demisia din PSD si, de asemenea, a fost exclus din grupul Social-Democratilor din PE, in care ocupa functia de vicepresedinte, dupa ce anterior isi anuntase intentia de a se retrage. Severin a ramas in continuare europarlamentar neafiliat, refuzand sa renunte la aceasta calitate in pofida solicitarilor si criticilor primite.

OFICIAL: Andrian Nastase a vrut sa se sinucida - A avut 3 rani, toate superficiale... Traian Basescu, despre Ponta si Antonescu: "Pentru jocurile lor politice au sacrificat Romania"...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x