Antena Căutare

FOTO! Top 11 femei cu initiativa din politica romaneasca

5 europarlamentari, un presedinte al Camerei Deputatilor si un ministru al Muncii, sunt functiile cheie pe care le ocupa femeile in politica romaneasca.

Adina Ioana Valean ( europarlamentar PNL) este om politic liberal, de profesie matematician. Din noiembrie 2007, este europarlamentar din partea PNL, reales in iunie 2009.

A sustinut in Parlamentul European reducerea tarifelor de roaming in UE si a fost desemnata "cel mai puternic deputat din Parlamentul European", potrivit unui raport al organizatiei independente Votewatch.eu din iulie 2011.

Monica Macovei (europarlamentar PD-L)

Monica Luisa Macovei (53 de ani) este europarlamentar roman din partea PD-L pentru perioada 2009-2014.

De profesie avocat s-a remarcat in lumea politica odata cu numirea in functia de ministru independent al Justitiei in Guvernul Tariceanu I, in decembrie 2004, post pe care l-a detinut pana in aprilie 2007.

A initiat o serie de proiecte de lege care au fost incluse in Strategia nationala de lupta impotriva coruptiei declansata de catre Guvernul Tariceanu: legea privind reforma justitiei, legea in virtutea careia orice fost ministru poate fi anchetat pe baza dreptului comun, fara nici un fel de aviz al Parlamentului si proiectul de lege pentru infiintarea ANI, institutia care controleaza averile demnitarilor.

In octombrie 2008 a fost aleasa „Femeia anului" de catre o comisie a Parlamentului European.

Elena Udrea (deputat PD-L, sefa PDL Bucuresti)

Traseul fostului ministru MDRT (39 de ani) se leaga de presedintele Traian Basescu, omul de la care a avut cel mai mult de invatat, dupa cum chiar pedelista a marturisit.

A studiat Dreptul in cadrul Universitatii Dimitrie Cantemir si apoi a devenit avocat. In iunie 2004 era deja consilier in Consiliul General al Municipiului Bucuresti, iar dupa alegerile generale din 2004 a fost numita sef al Cancelariei Administratiei Prezidentiale. Deputat in Colegiul 25 Bucuresti, presedinte al filialei Bucuresti a PD-L din noiembrie 2010 si vicepresedinte al PD-L din mai 2011, Udrea a devenit ministru in Guvernul Boc, mai intai in Ministerul Turismului pentru ca apoi sa primeasca si portofoliul Dezvoltarii Regionale. Dupa schimbarea cabinetului Boc si numirea unui alt guvern sub conducerea lui MRU Udrea a ramas sefa a PDL Bucuresti si deputat in Parlament.

Renate Weber (europarlamentar PNL)

Europarlamentara PNL Renate Weber(56 de ani) e coordonator politic al comisiei LIBE pentru ALDE, comisie in care e elaborata o cincime din legislatia UE. A plecat de la Cotroceni in 2005, fiind printre primii consilieri care l-au parasit pe Traian Basescu si si-a inceput primul mandat de europarlamentar in 2007. Avocat de profesie, Weber a ajuns intr-o comisie parlamentara, cea de Libertati Civile, Justitie si Afaceri interne (LIBE), unde au fost dezbatute subiecte europene cu greutate pentru Romania, cum ar fi Schengen sau strategia pentru rromi. A avut mai multe misiuni de observare din partea UE in America Latina - Peru, Ecuador, Bolivia si Columbia.

Roberta Anastase (presedinte Camera Deputatilor)

Roberta Alma Anastase (36 de ani) este din decembrie 2008 prima femeie presedinte a Camerei Deputatilor, functie ce ii confera si postul de al treilea om in stat. Sociolog de profesie este inca din 1991 membra a Partidului Democrat. La Congresul PD-L din mai 2011 ea a fost aleasa in functia de prim-vicepresedinte.


In 1994, Roberta Anastase a cucerit prima pozitie in concursul Miss Romania si a reprezentat tara noastra la Miss Univers.

Daciana Sarbu (europarlamentar PSD)

Daciana Sarbu(35 de ani) este europarlamentar din partea PSD in comisia de Sanatate Publica si Siguranta Alimentara. A absolvit Facultatea de Drept la Universitatea de Vest, din Timisoara, dar si Colegiul National de Aparare. Are un master in Managementul Politic si inca unul in Drept Comercial.

Practica avocatura si este membru al PSD inca din 1996, partid in cadrul caruia a fost numita secretar general. A mai fost presedinte si membru al Grupului Democratic de Tineret.

Sarbu a fost consilier in perioada 2001-2003 al Corpului de Control al Primului Ministru, secretar de stat in Cercetare si Tineret, presedinte al autoritatii nationale pentru Tineret.

Este membru al Parlamentului European din anul 2007, duoa ce in perioada 2004-2007 a trecut si prin Parlamentul Romaniei. A primit Ordinul National al Romaniei in 2004, pentru servicii credincioase aduse tarii.

Anca Boagiu (deputat PDL)

Anca Daniela Boagiu (43 de ani) este un om politic roman care a detinut functiile de ministru al Transporturilor (2000, 2010-2012) si ministru al Integrarii Europene (2005-2007) - cel mai tanar ministru al Romaniei dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial si prima femeie ca Ministru al Transporturilor. In prezent, ea este deputat de Bucuresti pe listele PDL.


Inginer hidrotehnician, a lucrat ca asistent al directorului general al companiei S.E.Co.L. Sp.A (Italia), in cadrul contractelor de "Reabilitare a DN 38 si 39" finantate de Banca Mondiala. Devine diriginte de santier avand ca principale sarcini supervizarea executiei lucrarilor si expert achizitii in cadrul Programelor PHARE Multi, din cadrul Ministerului Transporturilor, apoi Director - administrator al proiectelor cu finantare externa.


Vezi mai jos mai multe imagini cu femeile din politica romaneasca!

Claudia Boghicevici (ministru al Muncii)

Claudia Boghicevici (37 de ani) si-a inceput cariera ca invatatoare, dupa ce a ocupat si functia de deputat PDL, candidand intr-un colegiu din Arad.

Fostul vicepresedinte al Comisiei pentru munca si protectie sociala din Camera Deputatilor a urmat cursurile facultatii de Finante-Banci ale Universitatii "A.Vlaicu" din Arad. A facut apoi, in doi ani, intre 2002-2004 - trei mastere la Universitatea de Vest "V.Goldis", la Arad. A fost doctorand la Facultatea de Stiinte Economice din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara. Din 2009, studiaza si la Universitatea "Titu Maiorescu" din Bucuresti, unde urmeaza cursuri de master cu tema "Relatii internationale si diplomatie". In anul 2010 a facut Colegiul National de Aparare.

A fost vicepresedinte la OF-PDL si vicepresedinte in cadrul Comisiei Nationale a PDL de Munca si Protectie Sociala si vicepresedinte OMF Arad-Departamentul Relatia cu sindicatele, organizatiile neguvernamentale si grupurile de cetateni (SRSPONGC).

Ramona-Nicole Manescu ( europarlamentar PNL)

Ramona-Nicole Manescu (40 de ani) este europarlamentar roman din partea PNL pentru perioada 2009-2014. Ramona Manescu a fost declarata europarlamentarul anului 2008 la categoria Educatie si cultura. Este unul dintre oamenii politici romani care a negociat cu Uniunea Europeana steguletul galben de pe domeniul tineretului inaintea aderarii Romaniei in UE. In iunie 2009, a candidat pentru un nou mandat de eurodeputat din partea PNL si l-a obtinut.

Lia Olguta Vasilescu (deputat PSD, candidat USL Dolj)

Olguta Vasilescu (38 de ani) a fost membru fondator al PRM si deputat in doua legislaturi, purtator de cuvant in perioada 2000-2004, presedintele Organizatiei de Tineret a PRM, membru in Biroul Permanent. Insa, din 2008 este senator din partea Partidului Social Democrat. Vasilescu este, totodata, propunerea USL pentru primaria judetului Dolj, orasului sau natal unde a absolvit Facultatea de Litere si Istorie.

Andreea Paul (Vass) (consilier economic, PDL)

Andreea Paul Vass (33 de ani) a fost propunerea pentru ministerul Economiei in aceasta primavara, in noul cabinet MRU dar aceasta a refuzat portofoliul. Consilier la presedintie de la 27 de ani, din 2009 a fost apoi consilier la Parlamentul European. A decis sa se implice in redactarea programului de guvernare al PDL. A devenit in 2009, consilier al premierului Emil Boc si tot de atunci este lector universitar la ASE.


Vezi mai jos mai multe imagini cu femeile din politica romaneasca!

Foto: Intact Images

Ponta, nominalizat de Forumul Economic Mondial la Young Global Leader... Basescu il contrazice pe Ungureanu: Reducerea CAS ar adanci deficiul la bugetul de pensii...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x