Antena Căutare

Geoana ii cere lui Basescu sa elimine mentiunile legate de presa din Strategia de Aparare

Mircea Geoana i-a trimis o scrisoare lui Traian Basescu prin care ii solicita sa retraga din Parlament Strategia Nationala de Aparare. Presedintele Senatului ii cere sefului statului sa modifice Strategia in sensul eliminarii mentiunii referitoare la mass-media din capitolul privind vulnerabilitatile.

Scrisoarea presedintelui Senatului vine dupa ce trei dintre liderii celor mai importante grupuri parlamentare din Parlamentul European au adresat o scrisoare presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului Romaniei si liderilor grupurilor parlamentare, atragand atentia asupra faptului ca adoptarea Strategiei Nationale de Aparare in forma sa initiala ar contraveni tratatelor si conventiilor ce stau la fundamentul Uniunii Europene, potrivit unui comunicat emis de Mircea Geoana.

"Doresc sa va atrag atentia in mod deosebit asupra paragrafului in care semnatarii sustin ca mentionarea presei in cadrul capitolului Vulnerabilitati reprezinta nu doar un act nedemocratic, ci si o incalcare a art.11 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, a art.10 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, precum si a art. 6 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene", se arata in documentul mentionat.

Mircea Geoana sustine totodata ca este datoria liderilor politici sa intreprinda toate actiunile necesare pentru a impiedica pierderea credibilitatii Romaniei in fata partenerilor sai europeni.

"Chiar daca majoritatea din arcul guvernamental ar reusi sa se impuna in Parlament si ar adopta Strategia Nationala de Aparare, este cat se poate de clar ca acest document nu este acceptat, in forma sa initiala, de catre o buna parte din societatea romaneasca si de catre comunitatea internationala. Cred ca este nevoie de un acord cat mai larg in ceea ce priveste continutul acestei Strategii de o importanta cruciala pentru buna functionare a statului roman", mai afirma presedintele Senatului.

Retragerea Strategiei, un prim pas pentru "consolidarea increderii"

Mircea Geoana mai sustine ca decizia sefului statului de a retrage din Parlament Strategia Nationala de Aparare ar reprezenta "un semnal deosebit de important" pentru partenerii europeni ai Romaniei si ar fi un prim pas pentru "consolidarea increderii" de care se bucura tara noastra, in timp ce, pe plan intern, o asemenea decizie ar fi un bun inceput pentru "recladirea dialogului si a consensului national".

La scrisoarea sa, presedintele Senatului a atasat si scrisoarea parlamentarilor europeni semnata de catre Martin Schulz - Liderul Grupului S&D, Guy Verhofstadt - Liderul Grupului ALDE si Daniel Cohn-Bendit - Liderul Greens/EFA.

Dezbaterea Strategiei de Aparare in comisiile de specialitate ale Parlamentului a fost blocata, marti, din cauza divergentelor intervenite in interpretarea votului dat referitor la eliminarea din document a prevederilor legate de campanile de presa, parlamentarii PSD si PNL parasind sala.

Campaniile de presa la comanda cu scopul de a denigra institutii ale statului, diminuarea capacitatii de aplicare a legii de catre unele institutii si presiunile exercitate de trusturi de presa asupra deciziei politice sunt stipulate ca vulnerabilitati in Strategia de Aparare discutata in CSAT in luna iunie.

Comisiile de politica externa ale celor doua Camere ale Parlamentului au avizat favorabil, la sfarsitul lunii august, textul Strategiei Nationale de Aparare, mentinand referirea la campaniile de presa ca element de vulnerabilitate.

Christian Ciocan: "Nu numai doamnele sunt interesate de Ciocan, ci si domnii!”... Teo Trandafir: Motiunea de cenzura nu are un argument solid...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x