Antena Căutare

Guvernantii cauta in sedinta coalitiei noi masuri de redresare economica

Crearea grupurilor de TVA, scaderea dobanzilor penalizatoare impuse firmelor care au datorii restante la bugetul de stat, dar si masurile de redresare economica propuse de UDMR, precum eliminarea impozitului minim, introducerea unui card pentru IMM-uri cu o linie de creditare de maximum 150.000 lei, a impozitului pe profitul bancilor si vanzarea actiunilor statului in unele companii, se afla luni pe masa de discutii a liderilor coalitiei.

Discutiile de astazi ar putea aborda si chestiunea diferendului reclamat recent de presedintele Traian Basescu si premierul Emil Boc in ceea ce priveste eficienta cresterii TVA de la 19 la 24%, dar si cea a impozitarii pensiilor mai mici de 1.000 de lei.
Seful statului ar dori impozitarea pensiilor si revenirea TVA la cota de 19%, premierul sustine ca doar impozitarea pensiilor nu ar mai fi eficienta.

Masurile propuse de UDMR pentru redresarea economica au fost supuse aprobarii Consiliului Reprezentantilor Unionali (CRU), intrunit, vineri, la Targu Mures.

"Lipsa masurilor pentru prevenirea declinului economic a determinat necesitatea aplicarii unor masuri drastice anticriza. UDMR, ca factor de guvernare, este nevoita sa reactioneze acum, in 2010, la situatia creata. (...) Pe langa necesitatea de netagaduit a reluarii cresterii economice durabile, este nevoie de masuri rapide pentru relansarea economiei, prin masuri de stimulare care - dupa parerea noastra - vor contribui la relansarea economiei, diminuand efectele crizei", se arata in preambulul documentului intitulat "Masuri pentru relansarea economiei", UDMR propune eliminarea impozitului minim, in conformitate cu programul de guvernare, si posibilitatea de a beneficia de stimulente fiscale doar pentru firmele care isi platesc la termen toate obligatiile catre bugetul de stat.

UDMR mai propune imbunatatirea conditiilor de finantare a intreprinderilor mici si mijlocii prin crearea unui sistem de card de credit, care sa faca posibil accesul pe termen scurt la un credit de maxim 150.000 de lei, cu dobanda bonificata de Guvern - pentru acoperirea problemelor de lichidate pe termen scurt, adoptarea urgenta a Legii parteneriatului public-privat si a normelor de aplicare.

De asemenea, se cere modificarea Legii achizitiilor publice, astfel incat firmele care contesta rezultatul selectiei sa isi piarda o parte din fondul de garantie constituit in cazul in care contestatia se dovedeste nefondata si se respinge, iar contractul de achizitie publica sa poata fi semnat dupa decizia comisiei de solutionare a contestatiilor. O alta modificare a legii ar viza respingerea ofertelor care propun preturi de dumping, respectiv preturi mai mici decat 85 la suta din indicatorii tehnico-economici.

De asemenea, se vizeaza sporirea eficientei atragerii si utilizarii fondurilor europene, menite sa completeze deficitul de finantare a proiectelor de infrastructura din bugetul de stat, cu respectarea recomandarilor din 2009 ale Comisiei Europene, cu privire la reducerea birocratiei si simplificarea accesului la fondurile structurale si de coeziune.

In ceea ce priveste masurile de reducere a cheltuielilor si majorare a veniturilor bugetare, UDMR propune introducerea impozitului pe profitul bancilor si reorganizarea institutiilor de stat, cu scopul cresterii eficientei lor.

In acest sens, sunt vizate restructurarea institutiilor centrale si a celor deconcentrate, descentralizarea structurilor administrative din cadrul ministerelor, transferul lor la autoritatile locale, reducerea numarului de functionari publici din administratia centrala si cea locala, restructurarea agentiilor sau desfiintarea lor, daca este justificata.

In paralel, mai multi parlamentari PDL au trimis Guvernului un set de sapte masuri pentru sprijinirea mediului de afaceri si relansare economica care se refera printre altele la cresterea la 80% a cotei din dividendele intreprinderilor de stat care se varsa la buget, la o deducere fiscala de 10% din TVA pentru lucrari de renovare si modernizare a locuintelor si cladirilor.

Foto: Intact Images

Adrian Nastase: "Romanii isi cauta de lucru in Congo!"... Mahmoud Abbas, in vizita oficiala in Romania...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x