Antena Căutare

Guvernarea FMI / Jeffrey Franks, adevaratul premier al Romaniei

Incompetenta Cabinetului Boc a afundat Romania intr-o situatie economica fara precedent. Reprezentantii FMI ne cer masuri extreme, aproape de cele pe care le-au solicitat Executivului de la Atena. Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania, a ajuns zilele acestea adevaratul premier al Romaniei.


Mai sunt, desigur, si alte variante care circula la bursa zvonurilor, unele dintre ele alimentate chiar de Radu Berceanu, ministrul Transporturilor: sa se dubleze impozitul pe terenuri si case, sa se introduca taxe mari pe masinile de fite etc. In toata aceasta viermuire de crestere a taxelor si impozitelor, stai drept si te intrebi: de ce premierul Boc nu a stiut ca vistieria tarii e goala si de ce Cabinetul pe care il conduce nu a luat nici o masura? Nici pre¬sedintele jucator, Traian Basescu, nu i-a cerut socoteala pana la vizita FMI. In acest context, nu e de mirare ca tot mai multe voci sustin ca solutia nu este remanierea guvernamentala, considerata "o carpeala", ci demisia intregului Guvern. Dincolo de remanieri si demisii, masurile cerute de FMI ne indica lim¬pede ca tara este pe muchie de cutit.

Discutiile cu FMI sunt foarte dure. Reprezentantii institutiei internationale vor sa majoreze taxele si impozitele si nu se mai lasa dusi cu zaharelul. Guvernul cauta solutii, insa cifrele de 20% pentru cota unica de impozitare, respectiv 24%-25% pentru TVA sunt greu de evitat, au declarat surse guvernamentale.

Pe de alta parte, o alta varianta de lucru, mai plauzibila, este majorarea cotei unice de la 16% la 19% sau chiar 21%. In aceasta situatie, majorarea TVA ar putea fi amanata datorita opozitiei BNR, spun alte surse apropiate negocierilor. Acestea sustin ca Banca Nationala a Romaniei se opune oricarei majorari a TVA pe motiv ca aceasta masura ar frana cresterea economica si ca adevarata problema este colectarea deficitara. Tehnicienii de la BNR nu au cum sa fie prea fericiti cu majorarea TVA, care le-ar da peste cap toate calculele privind inflatia.

O majorare a TVA cu sase puncte procentuale, de la 19% respectiv la 25%, asa cum au aparut informatiile pe surse, ar fi o catastrofa pentru inflatie. Se pare ca si cei din delegatia FMI au renuntat la marirea TVA pe motiv ca oricum sunt dificultati cu colectarea acestei taxe.

Tot articolul, in Jurnalul National

Dezvaluiri / Geoana a intermediat legatura "Suta"- Voicu... Guvernul nu are decat doua alternative dureroase: Ori fiscalitate crescuta, ori cheltuieli reduse...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x