Antena Căutare

Guvernul Boc a rezistat motiunii de cenzura!

Premierul Emil Boc s-a confruntat azi cu a patra motiune de cenzura din cariera sa de sef al Executivului, depusa de PSD ca urmare a asumarii raspunderii guvernamentale pe masurile de reducere a cheltuielilor bugetare. Opozitia a obtinut 228 de voturi din 236 de voturi, cat era necesar pentru a fi adoptata motiunea de cenzura. Impotriva motiunii au votat 197 de parlametari. In aceste conditii legile pentru care arcul guvernamental si-a asumat raspunderea au fost aprobate, iar Guvernul isi va continua activitatea.

UPDATE 18:15 Votul final. 228 parlamentari au votat pentru motiune, 197 impotriva, iar 3 s-au abtinut. Pentru ca motiunea de cenzura sa fie adoptata erau necesare 236 de voturi.

UPDATE 18:05 Votul s-a incheiat. Din partea arcului guvernamental au lipsit 6 parlamentari, iar 7 dintre cei prezenti au votat sigur in favoarea motiunii de cenzura.

UPDATE 16:45 Parlamentarii au inceput sa voteze. O parte dintre ei isi exercita votul la vedere, aratand bilele inainte sa le introduca in urne.

UPDATE 16:35 Dezbaterile pe marginea motiunii de cenzura prezentate de PSD s-au incheiat. Dupa nenumarate discursuri , contre verbale si drepturi la replica parlamentarii vor trece la vot.

Articolul continuă după reclamă

Tudor Ciuhodaru va vota motiunea de cenzura si risca excluderea din UNPR. PSD il asteapta cu bratele deschise

Gabriel Oprea: "I-am dus copilul la biserica cu toate ca Victor Ponta nu are nici un Dumnezeu"

UPDATE Crin Antonescu si-a incheiat discursul

Crin Antonescu: "Romania e tara in care oamenii mor, si nu pe patul de spital, ci acasa. Romania e tara in care se nasc copii fara speranta. PNL va vota astazi o motiune de cenzura care isi propune sa impiedice distrugerea a 9 milioane de romani. Nu vorbim aici despre dreapta si despre stanga, vorbim despre democratie."

Crin Antonescu: "Eu va intreb nu sunteti prea multi ministri in Romania? Nu sunteti prea multi consilieri. Sunt profesorii platiti prea mult? Nu. Sunt medicii platiti prea mult? Nu. Sunt ministrii platiti prea mult? Nu. Dar sunt platiti degeaba! La Bamboo se face politica Romaniei, nu la New York! Toata lumea a ajuns sa spuna ca sunteti un guvern incompetent. Nu suntem toti la fel. Separati hotii de oameni cinstiti"

Crin Antonescu: "Lipsa de democratie genereaza foame. Daca va fi foame in Romania, va fi foame in primul rand din cauza faptului ca un singur om a hotarat. Domnul Boc a vorbit despre ce are si ce nu are Franta sau Germania. Ce nu are Romania nu a spus: Romania nu are conducatori. Numai un dictator poate hotari si anunta o tara intreaga de unde si cat se taie din venituri, fara sa se consulte cu nimeni. Numai un dictator poate face asta, si Traian Basescu o face. Astazi, in ziua de 15 iunie, suntem acolo unde Traian Basescu a dictat sa fim pe 6 mai".

Dupa o interventie scurta a lui Adrian Nastase, Crin Antonescu a luat cuvantul

Victor Ponta si-a incheiat discursul la tribuna Parlamentului

"Nu ma intereseaza daca domnul Vladescu va primi o decoratie de la FMI sau ca se va duce sa lucreze acolo in locul domnului Tanasescu. Nu votez ca doamna Anastase sa-si recastige locul in topul muzelor. Nu cred ca Traian Basescu va accepta sa lase ceva din putere. Va numi un premier zelos si servil, poate mai inalt, poate mai mic decat domnul Boc. Nu-mi fac iluzii legat de votul parlamentarilor din dreapta. Puteti sa fiti mai optuzi chiar decat minerii care au venit in 1990 in Parlament. Nu aveti scuza lor, nu sunteti nici ignoranti. Nu aveti nicio scuza ca v-ati vandut votul. Totusi ma adresez unora dintre voi, pentru ca gestul doamnei Teo Trandafir mi-a dat speranta", a mai subliniat liderul PSD.

Victor Ponta: "Vreau sa intelegeti, stimati colegi, ca votul de astazi este mai important decat interesul nostru. Traian Basescu nu va accepta sa ii scape din putere. Nu va numi un premier de la PSD sau PDL. Va numi tot un premier servil, poate mai mic, poate mai inalt decat domnul Boc, dar cu aceeasi slugarnicie. Nu-mi fac iluzii. Azi-noapte v-ati vandut votul si sunteti in stare sa il vanda si astazi (votul pentru desemnarea judecatorului CCR - n. red.). Gestul doamnei Teo Trandafir mi-a dat speranta. Daca nu votati motiunea, ganditi-va ca ati avut soarta a 15 milioane de romani in mana si ati refuzta sa-i ajutati."


Victor Ponta: "Motiunea este aprobata in strada Raspunsul Puterii actuale este data prin jandarmi care ii agreseaza pe manifestanti. Toata lumea ar vrea sa o intrebe pe doamna Anastase daca mai vrea sa darame gardurile Palatului Parlamentului. Cei de la Putere ne-au facut o analiza a textului, ne-au acuzat de plagiat. Dar despre ce vorbim aici? Ati venit sa le taiati oamenilor salariile, pensiile, ajutoarele sociale. Motiunea noastra daca trece, oprim un genocid social. Domnul Boc e un simplu executat. Cel care trebuia sa vina in Parlament este presedintele Basescu. Nu e normal sa batem cainele pentru ca stapanul vrea sa ne faca rau!"

Dupa interventii pe procedura din partea lui Relu Fenechiu, Dan Sova si Valeriu Zgonea, Victor Ponta a luat cuvantul la tribuna Parlamentului.

Discursul premierului Emil Boc s-a incheiat in huiduielile Opozitiei care au strigat "Demisia!"

"Nu stiti pentru ce lege introduceti motiunea. Habar nu aveti pe ce lume traiti",
a acuzat premierul, sustinand ca PSD a amestecat cele doua legi pe care a introdus motiunea, in huiduielile parlamentarilor aflati in sala.

Emil Boc: "Am ales solutia sa nu majoram taxele. Am ales raul cel mai mic, lasand maximum de spatiu, in conditiile actuale, pentru economie. Am facut-o pentru a nu ne imprumuta in continuare. Am ales o solutie rationala, dar grea. Este sansa noastra, ca tara, sa reusim.

Emil Boc: "Fara aceste masuri, alternativa este incapacitatea de plata a tarii", a subliniat Boc, dupa care a trecut la a acuza greaua mostenire a guvernarii Tariceanu. "Guvernantii din 2008 ne-au lasat si fara bani si datori"

Mircea Geoana i-a indemnat la calm pe parlamentari: "Stimati colegi, va rog sa pastram o atmosfera civilizata".

Emil Boc isi incepe discursul la tribuna Parlamentului. Premierul este huiduit de parlamentari. "Saptamana trecuta, Guvernul a venit in plenul Parlamentului pentru a-si asuma raspunderea pentru doua proiecte de lege. Proiectul de lege care duce la eliminarea pensiilor de lux, care nu au la baza principiul contributivitatii, este considerat adoptat de catre Parlament."




Initiatorii motiunii, Alianta PSD+ PC, impreuna cu PNL, a carui conducere a declarat ca sustine motiunea, au impreuna 213 mandate si, daca toti parlamentarii acestor partide vor fi azi prezenti in Parlament, tot ar mai fi nevoie de 23 de voturi pentru a demite Guvernul. PSD are insa un parlamentar lipsa, senatorul Catalin Voicu, asa ca numaratoarea porneste de la 212. PDL se bazeaza pe propriii parlamentari si pe cei ai UDMR, in total 227 de mandate, plus 26 de voturi din partea partidului lui Gabriel Oprea, UNPR. De partea Executivului ar mai fi si cei 18 deputati reprezentanti ai minoritatilor nationale, care in mod traditional voteaza pentru Guvern in virtutea unei cutume care se respecta de la o legislatura la alta.

Conform Constitutiei, adoptarea motiunii echivaleaza cu retragerea increderii acordate Guvernului de Parlament. Guvernul este demis, iar presedintele trebuie sa declanseze procedura de numire a unui nou Executiv, adica sa desemneze un candidat pentru functia de prim-ministru, "in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament". Candidatul pentru functia de prim-ministru va cere, in termen de 10 zile de la desemnare, votul de incredere al Parlamentului asupra programului si a intregii liste a Guvernului.

Singura motiune pe care Parlamentul a reusit sa o adopte in ultimii 20 de ani a fost indreptata tot impotriva lui Emil Boc. Documentul intitulat "11 impotriva Romaniei" a fost adoptat la 13 octombrie 2009, cu 254 de voturi pentru si 176 impotriva. Atunci insa se aliasera impotriva Guvernului Boc II, dupa iesirea pesedistilor de la guvernare, atat parlamentarii PSD si PNL, cat si cei ai UDMR si ai minoritatilor.

Citeste aici textul ordonantei de Urgenta pe masurile de austeritate!

Vezi traseul motiunii PSD pana la votul final!

Circ in Parlament... Raluca Turcan: "Cine nu sustine planul anti-criza poate pleca. Se impune o discutie despre remaniere"...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x