Antena Căutare

Guvernul si-a asumat raspunderea pe masurile de austeritate

Guvernul isi angajeaza raspunderea pe legile care prevad masurile de austeritate, convenite cu reprezentantii FMI la Bucuresti. Premierul Emil Boc a venit impreuna cu cabinetul sau in Parlament pentru a-si angaja raspunderea pe cele doua legi.

Senatorii si deputatii s-au intrunit, luni, in sedinta comuna in care premierul Emil Boc urmeaza sa-si asume raspunderea in numele Guvernului pentru doua proiecte de lege prin care salariile bugetarilor sunt reduse cu 25 la suta iar pensiile cu 15 la suta.

Stegulete cu "Romania iti cere demisia" agatatate de bancile Opozitiei, aplauze ironice, fluieraturi si vociferari din sala au pigmentat discursul premierului Emil Boc de angajare a a raspunderii pe legea de reducerea salariilor si pensiilor cu 25 si respectiv 15%.

Presedintele PSD, Victor Ponta, a facut un ultim apel la premierul Emil Boc sa nu faca pasul angajarii, anuntand ca, in cazul in care o va face, la sfarsitul sedintei, PSD va depune motiune de cenzura.

"Trebuie sa spunem adevarul. Adevarul este ca ne aflam in cea mai grava criza economica din ultimii ani. Adevarul este ca consumam mai mult decat producem. Adevarul este ca astazi Romania in conditiile in care consuma mai mult decat produce trebuie sa s eimprumute cu miliarde de euro. Vom ajunge in situatia in care sa nu putem plati salarii si pensii. O sa va prezint Romania asa cum ne-am facut-o cu totii.

Azi daca nu am lua niciun fel de masuri de reducere a cheltuielilor bugetare, deficitul ar ajunge la 9,1 din PIB adica ar trebui sa imprumutam 11 miliarde de euro" a spus Emil Boc, in fata parlamentarilor.

"Vom ajunge in situatia de nu mai putea plati pensiile si salariile in aceasta tara daca nu primim transa de la FMI.

8,4 miliarde de euro, in acewst moment Romania este parte a aunui acord cu Fmi, Bm si Comisia Europeanaa. Daca aplicam programul de austeritate in Romania pana la sfarsitul acestui an vor intra urmatoarele sume : de la BM 2,5 miliarde de euro, de la CE, 2,3 miliarde de euro pentru finantarea deficitului bugetar, de la BM, 0,4 miliarde de euro, de la BERD- 0,7 miliarde pentru banci si sustinerea activitatii economice".

"Acesti bani nu sunt suficienti pentru acoperirea deficitului tarii. In caz contrar am fi in imposibilitatea finantarii deficitului bugetar de 6,8% care insemna 8,4 miliarde de euro."

"Nu mai suntem in anul 2008, cand am finantat deficitul din banii prin care am vandut BCR-ul.Platim acum iresponsabilitatea acelor vremuri."

"Uitati-va la ce se intampla in Europa. Spania a iesit pe piata externa si nu a reusit sa ia un euro pentru acoperirea deficitului. Grecia a incercat luni in sir sa ia bani de pe piata europeana".

"Finantatorii externi nu mai finanteaza deficite. Tarile care nu au credibilitate nu mai obtin bani pentru a-si finanta deficitele, adica ceea ce consuma, mai mult decat ceea ce produc".

"Daca nu suntem credibili in plan extern, bancile-mama nu vor mai da bani filialelor din Romania".

"Atata vreme cat consumam mai mult decat producem si avem nevoie sa ne imprumutam pentru a acoperi cheltuielile, riscam sa ajungem in incapacitate de plata si sa nu mai putem plati deloc salariile si pensiile".

"Criza economica din 2009 ne-a aratat ce dezechilibre avem in cheltuielile bugetare".

"Cetatenii romani se intreaba, pe buna dreptate, de ce estimarile de la sfarsitul anului trecut erau mai optimiste. De ce suntem nevoiti sa luam acum masuri aspre de austeritate. Primul raspuns: suntem in mijlocul unei crize economice, unei recesiuni economice fara precedent. Nimeni nu a putut prevedea acest nou varf al crizei. Uitati-va in jurul nostru: tarile UE strang cureaua si se grabesc sa isi reduca deficitele".

Plan de rezerva: Liberalii strang semnaturi pentru sesizarea la CCR a masurilor de austeritate... Parlament: Inghetarea pensiilor aflate sub nivelul de 1000 lei, respinsa...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x