Antena Căutare

Iliescu: "Guvernul bajbaie ca o barca fara busola"

Ca si la debutul crizei din 2008, guvernantii romani dau asigurari ca Romania nu va fi lovita din plin de un uragan economic. In schimb, opozitia avertizeaza ca masurile de austeritate au sufocat economia si puterea ei de redresare. Daca in septembrie 2008 premierul Calin Popescu Tariceanu si presedintele Traian Basescu spuneau ca tara noastra nu va simti efectele colapsului financiar din SUA, acum premierului Emil Boc i-a venit randul sa spuna ca in Romania "lucrurile sunt sub control".

Boc a declarat ieri ca Romania are avantajul unei usoare stabilitati macroeconomice determinate de masurile luate anul trecut, desi in privinta politicilor fiscale si guvernamentale Executivul trebuie sa fie precaut. "Cuvantul de ordine este acela de precautie si moderatie in tot ce inseamna politici fiscale si politici guvernamentale. Pietele internationale nu sunt calme, situatia nici din America, nici din Europa nu este inca stabila din punct de vedere economic. Noi avem avantajul unei usoare stabilitati macroeconomice determinate de masurile de anul trecut, dar nu avem voie sa facem nici un exces care sa compromita aceasta stabilitate, nici in politica fiscala, nici in politica monetara si evident trebuie sa fim atenti la ceea ce se intampla cu pietele internationale de care depindem in mod foarte clar", a precizat Emil Boc inainte de sedinta conducerii PDL. Premierul a mentionat ca "lucrurile in tara sunt sub control" si ca nu trebuie facut nici un pas inapoi pe linia reformelor.

In schimb, fostul presedinte al Comisiei de buget din Camera Deputatilor Stefan Viorel a declarat ca nu este foarte ingrijorat fata de un soc in Romania al unei posibile crize mondiale, desi Guvernul nu a luat nici o masura preventiva. "Sistemul bancar romanesc este relativ stabil si tinut sub control, iar din acest punct de vedere politicile excesiv de prudente ale Bancii Nationale ne protejeaza. In ce priveste piata valorilor mobiliare, din pacate, Romania nu are o piata dezvoltata si racordata la fluxul mondial, dar tocmai aceasta lipsa de conexiune cu celelalte piete va face ca un eventual soc intern sa nu fie mare", a afirmat deputatul PSD.

Si presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a criticat Guvernul, spunand ca efectele unei eventuale noi crize sunt agravate de "neprofesionalismul" Guvernului. "La noi, pe langa factorul international care a fost prezent din 2008 incoace, se adauga probleme specifice care tin de guvernare si de economia noastra si care, la microscara, pot face sa apara alte elemente. Este posibil orice, la noi sistemul bancar este dependent de cel international, mai ales ca aproape toate bancile sunt direct influentate de evolutia din Europa, fiind mai toate banci straine", a declarat Iliescu. "Daca am avea un guvern care s-ar adapta mai usor la evolutiile rapide pe plan mondial, ar fi o speranta. Dar avand un guvern care si-a dovedit neprofesionalismul in ultimii ani, care pluteste in necunoscut, bajbaind ca o barca lasata in voia valurilor fara busola, este cam greu sa cred ca Guvernul Boc ar putea fi in stare sa ia masuri care sa protejeze cat de cat Romania in fata unei crize. In plus, masurile exagerate de austeritate luate au agravat starea economica, facand-o si mai vulnerabila", a mai declarat Iliescu.

Citeste articolul integral in Jurnalul!

Foto: Intact Images

Boc, Isarescu, Ialomitianu si Dumitru, convocati de Basescu la Cotroceni la ora 17:00... In prag de criza, politicienii romani si-au pus averile la adapost...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x