Antena Căutare

Iliescu: L-as fi lasat in viata, dar trebuiau curmate varsarile de sange

Ion Iliescu a declarat joi ca si el l-ar fi lasat in viata pe Nicolae Ceausescu, ca sa vada ce a ramas dupa el. Totusi, in opinia fostului sef de stat, decizia de impuscare a cuplului ceausist pe 25 decembrie 1989 a fost corecta deoarece a pus capat actiunilor militare de executie a manifestantilor care au participat la Revolutia din decembrie 1989 la Timisoara si Bucuresti.

"Si eu am spus ca ar fi fost preferabil sa fi avut un proces firesc, normal, in conditii normale. Si eu, personal, l-as fi lasat in viata ca sa vada ce a ramas dupa el", a declarat fostul presedinte, la Realitatea FM, referindu-se la "reactia umana fireasca" a lui Mihail Gorbaciov care a criticat executia, ca "niste animale salbatice", a fostului cuplu prezidential comunist.

Ion Iliescu a sustinut insa ca trebuie inteleasa situatia concreta, decizia fiind luata pentru a preveni uciderea altor oameni de catre fortele armate.

"Si acesta a fost elementul, factorul care ne-a determinat sa luam aceasta decizie, a unui proces organizat in conditii exceptionale, ca sa curmam varsarile de sange generate de acea diversiune, lansata in seara de 22, care vroia sa impiedice structurarea unei noi forme de putere provizorie, care ne-a costat vieti umane", a continuat el.

Potrivit lui Ion Iliescu, decizia luata s-a dovedit corecta, pentru ca "imediat dupa proces au incetat aceste actiuni militare".

"Dar el a generat asa ceva, Ceausescu, când a luat decizia sa deschida foc, la Timisoara, la Bucuresti si asta a creat situatia pe care noi am cunoscut-o (...) Noi nu am avut sansa unei tranzitii pasnice si asta datorita lui Ceuasescu, asa ca intr-un fel el a platit faptele proprii", a mai spus el.

Fostul presedinte sovietic Mihail Gorbaciov a declarat, miercuri, referindu-se la impuscarea cuplului Ceausescu, ca acest lucru este "de neinchipuit", desi a dmis ca ca Nicolae Ceausescu a creat aceasta situatie "in care oamenii sa inceapa sa impuste ca la vânatoare", ceea ce e inacceptabil.

Blocaj: Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionale articole din legea ANI... Secretarii de stat, demisi daca sunt slab pregatiti sau chiulesc...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x