Antena Căutare

Iliescu, vizat de legea lustratiei. PSD va apela la Curtea Constitutionala

Dupa 20 de ani, Romania este pe punctul de avea o lege a lustratiei adoptata de parlament. Ca o buna parte din cei vizatii nu se mai regasesc in functii nu prea mai conteaza pentru parlamentarii Puterii si cei ai Opozitiei. Sustinuti si de deputatii liberali, reprezentantii puterii din comisiile juridice si pentru drepturile omului din Camera au adoptat marti seara raportul pe ceasta lege. Printre amendamentele admise se regaseste insa si unul care il priveste in mod direct pe presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu. Lustrabilii nu mai pot activa in institutele de investigare a crimelor comunismului, cere democrat-liberalul Daniel Buda. Ori Iliescu detine in prezent si calitatea de presedinte al Institutului Revolutiei Romane din Decembrie 1989 (IRRD). Nervosi, social-democratii singuri care s-au opus adoptarii raportului in aceasta forma, ameninta acum cu apelul la Curtea Constitutionala in cazul in care aceasta lege organica va fi adoptata de Parlament.

Amendament cu adresa: Iliescu ar putea ramane fara sefia unui institut pentru investigarea crimelor comunismului

Adoptat, marti, in sedinta comuna a celor doua comisii,cu 22 de voturi "pentru", un vot "impotriva" si sase abtineri, raportul la Legea lustratiei propune printre altele interdictia ca persoanele lustrabile sa nu mai poata detine activa in institutele de investigare a crimelor comunismului.

Initiatorul amendamentului, presedintele comisiei juridice a camerei, Daniel Buda sustine ca nu stie daca Ion Iliescu ar putea fi afectat de o aseemenea prevedere. Doar ca parlamentarul democrat-liberal stie ca social-democratul este si presedinte Institutului Revolutiei Romane din Decembrie 1989 (IRRD), institutie publica de interes national, cu personalitate juridica, avand ca obiect de activitate "analiza stiintifica a premiselor, desfasurarii si efectelor - in plan economic, politic si social - a Revolutiei romane din decembrie 1989, in scopul realizarii unei imagini documentare, obiective si cuprinzatoare asupra acestui eveniment".

"Acest proiect de lege nu a vizat o persoana anume, ci categorii si persoane care au facut parte din aparatul represiv al PCR, care au fost retribuite pentru ce au facut. Nu stiu daca domnul Iliescu poate sa faca parte sau nu", si-a aparat Buda propunerea.

Articolul continuă după reclamă

El a afirmat insa ca nu i se pare normal ca o persoana lustrabila sa activeze in cadrul unui astfel de institut. "Am depus amendamentul pentru ca nu mi se pare normal ca o persoana care este lustrabila, care se circumscrie acestei legi, sa faca parte sau sa aiba posibilitatea de a activa in cadrul unui astfel de insittut, cata vreme este finantat de stat", a spus Buda.

Lustratia, tarata de PSD la CCR pentru neconstitutionalitate

Vicepresedintele Comisiei Juridice din Camera, social-democratul Florin Iordache reclama insa foarte multe elemente de neconstitutionalitate in Legea Lustratiei si avertizeaza ca PSD va apela la Curtea Contitutionala.

"Fiind si o lege organiza, daca cumva va fi votata ca lege organica, cu 167 de voturi, ne da noua posibilitatea sa o atacam la Curtea Constitutionala. Anul 2010 nu ne da dreptul sa putem adopta o astfel de lege, pentru ca la 22 de ani astfel de principii sunt nedemocratice si neconstitutionale", a precizat Iordache.

Actualii demnitari, invulnerabili

Chiar daca va trece de legislativ, legea lustratiei nu reprezinta insa nici un pericol pentru cei care intra sub incidenta ei si detin in moment functii si demnitati publice. Proiectul respecta principiul retroactivitatii, astfel incat persoanele care se afla intr-o astfel de situatie si au fost alese, detinand calitatea de parlamentar, primar, consilier local sau orice alta functie aleasa, vor avea posibilitatea de a-si duce mandatul la bun sfarsit.

"Am incercat sa definim in mod expres acele persoane care au apartinut PCR sau au facut parte din aparatul represiv al PCR si al organelor de Securitate. Aceste persoane nu vor avea posibilitatea de a ocupa functii publice numite sau alese, cu precizarea ca persoanele care se afla intr-o astfel de situatie si au fost alese, detinand calitatea de parlamentar, primar, consilier local sau orice alta functie aleasa, vor avea posibilitatea de a-si duce mandatul la bun sfarsit, urmand ca aceasta interdictie sa fie aplicata dupa incetarea mandatului, pe o perioada de cinci ani. in ipoteza in care avem in aceasta situatie persoane care au fost numite, mandatul acestor persoane inceteaza in termen de 90 de zile de la adoptarea Legii", a mai explicat presedintele Comisiei Juridice, continutul raportului abia aprobat.

Pacatosii fostului regim

Legea lustratiei vizeaza persoanele care au ocupat functii politice de conducere retribuite in cadrul PCR, care au detinut calitatea de membru al Consiliului de Stat sau al Consiliului de ministri precum si cele care aveau calitatea de ministru secretar de stat, prim adjunct sau adjunct al ministrilor secretar de stat, cele care au detinut functia de prim-secretar, secretar al Comitetului Judetean de partid, prim-vicepresedinte si vicepresedinte al Consiliilor Populare Judetene, prim-secretar si secretar al Comitetelor Judetene ale UTC.

Legea lustratiei se refera si la cei care au detinut calitatea de membru in Comisia Centrala de Revizie sau Colegiul Central al PCR, cei care au exercitat functia de activist in cadrul aparatului de propaganda al Consiliului Culturii si Educatiei Socialiste, cei care au ocupat o functie de conducere in invatamantul de partid organizat si finantat de PCR si de UTC, cei care au facut parte din structurile organelor de securitate sau care au colaborat cu Secutitatea.

Legea ii mai are in vedere pe cei care au exercitat functia de presedinte sau vicepresedinte al unei sectii a Tribunalului Suprem, de procuror general sau procuror general adjunct in cadru Parchetelor, cei care au ocupat functia de inspector sef sau inspector sef adjunct la nivel central, regional, judetean, pana la nivel municipal, orasenesc si comunal, unde intra si conducatorii ai inspectoratelor de Politie.

Si ei care au detinut calitatea de sefi ai unei misiuni diplomatice sau consulare din strainatate, cei care au activat in cadrul directiilor politice si de invatamant ideologic din cadrul Ministerului Fortelor Armate, ministerul Afacerilor Interne si Departamentul Securitatii de Stat, cad sub incidenta acestei legi.

Certuri in comisia juridica pe legea ANI: Opozitia a cerut amanare... Gafa jenanta a Robertei Anastase in plen...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x