Jurnalul National: Domnule Nastase, va asteptati la un asemenea verdict?
Adrian Nastase: Speram sa fie pozitiv. Era mai curand un gand pornit din ceea ce stiam. Nu avea temei acest dosar, pornea de la un denunt al lui Genica Boerica si s-a vazut atunci la testul poligraf ca acesta avea un comportament disimulat. Iar celelalte probe erau extrem de firave, nu sprijineau afirmatiile lui Genica Boerica. Totul se bazeaza pe fictiune. In plus, inainte de alegerile din 2004 am primit de la mai multe institutii, inclusiv DNA, confirmarea ca nu am nici un fel de problema. Toate argumentele prezentate de avocatii mei au contat in aceasta decizie.
Ati spus mereu ca a fost un dosar politic. In acest caz, poate fi considerata decizia instantei un act de curaj ?
Sigur, urmarind o serie de lucruri grave - presiunile Puterii asupra judecatorilor pentru anumite lucruri, o anumita campanie impotriva lor, legi prin care se urmareste sa se subjuge Justitia - am apreciat aceasta decizie mai ales ca a fost un dosar politic care a condus in acesti ani la hartuirea mea politica, la un adevarat linsaj si la crearea unei legende mediatice in jurul matusii sotiei mele.
Considerandu-l un dosar fara temei, credeti ca procurorii vor renunta la recurs?
Nu cred. Probabil ca vor face recurs. Cred insa ca e foarte greu ca un complet de recurs sa gaseasca un alt drum, o alta solutie. Sper ca hotararea definitiva sa consemneze achitarea. Sunt increzator ca exista o temeinicie pentru achitare.
Decizia instantei nu i-a bucurat pe unii reprezentanti ai Puterii. Elena Udrea a declarat ca se astepta la o condamnare
Am vazut o anumita nervozitate si la Traian Basescu si la alti colegi ai sai. Ar trebui sa fie fericiti ca exista o hotarare in instanta. Nu asa spuneau? Ca nu-i intereseaza verdictul, ci sa se dea o hotarare. Personal nu inteleg de ce o asemenea nervozitate. Aceasta declaratie (n.r. a Elenei Udrea) confirma inca o data ca este vorba despre un dosar politic.
Mai aveti alte doua dosare. Cand asteptati un verdict si in cazul lor?
Nu stiu. In cel cu afisele au fost audiati si 40-50 de martori intr-o zi si au fost si trei sedinte de judecata intr-o saptamana. Au fost audiati 800 de martori, mai sunt 200. Acum exista o discutie daca sa mai fie audiati sau nu cei 200. Eu cred ca trebuie sa fie audiati toti.
Inceputul scandalului...
Scandalul Matusa Tamara a insemnat marginalizarea lui Adrian Nastase in PSD pana in februarie 2008 cand fostul premier a fost ales presedinte al Consiliului National al PSD. Acest scandal a izbucnit la sfarsitul lui 2005 cand, in declaratia de avere depusa la Camera Deputatilor, fostul premier scria ca a mostenit de la Tamara Cernasov, matusa sotiei sale, sume de bani, bijuterii si imobile in valoare de 1 milion de dolari. Din 9 ianuarie 2006, ziaristii de la Evenimentul Zilei declanseaza o campanie centrata pe matusa Tamara si mostenirea familiei Nastase. Ulterior, in presa centrala apar informatii ca Dana Nastase s-a aflat in atentia ONPCSP pentru o tranzactie bancara de 400.000 dolari, iar Evenimentul Zilei scrie ca documentele care faceau referire la provenienta acestei sume au disparut pur si simplu din dosarul de cercetare deschis pe numele acesteia la ONPCSB. La o luna de la izbucnirea scandalui, pe 9 februarie 2006, ministrul Justitiei de atunci, Monica Macovei, anunta ca a trimis la Camera Deputatilor cererea de incuviintare a efectuarii perchezitiei la doua imobile, din Bucuresti si din comuna Cornu, judetul Prahova, apartinand lui Adrian Nastase, perchezitie respinsa insa de forul legislativ.
In aceste conditii, situatia lui Adrian Nastase in PSD, devenea tot mai neconfortabila, liderii social-democrati temandu-se de efectele acestui scandal asupra imaginii partidului. Desi, in disperarea de a-i convinge de nevinovatia sa, Nastase a chemat presa la el acasa lasand-o sa-i vada averea, tavalugul mazilirii si marginalizarii lui a fost pornit, astfel ca la 15 martie 2006, fostul premier ramanea doar un simplu membru de partid in urma celebrei "nopti a cutitelor lungi" de la hotel Confort, din Otopeni. Presedinte al PSD in acea perioada, Mircea Geoana, a declarat, cu o zi inainte, ca "cel mai bun lucru pentru PSD, dar si pentru persoana lui Adrian Nastase este ca acesta sa faca un gest de demnitate si de curaj si sa-si dea demisia din functia de presedinte executiv al PSD si din functia de presedinte al Camerei Deputatilor". Adrian Nastase a apreciat ca "a fost vorba despre o varianta care a cautat un tap ispasitor pentru probleme mai complicate ale partidului".
Tot articolul, in Jurnalul National
Foto: Intactimages