Iohannis, întrebat cum va afecta evaluarea Standard & Poor's economia românească: Unii investitori se vor gândi îo dată în plus dacă este cazul să investească în România sau nu, şi este posibil să apară o mică influenţă la dobânzi

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, referitor la evaluarea Agenţiei Standard & Poor's Global Ratings, că se referă la ”derapajul bugetar care a apărut motivat de cheltuiala excesivă şi bugetul prost făcut de Guvernul anterior”. Iohannis a spus că această evaluare este posibil să se reflecte în decizia unor investitori de a veni în România, dar şi într-o mică influenţă la dobânzi.

Iohannis a fost întrebat, joi, la Bruxelles, despre evaluarea făcută de Agenţia Standard & Poor's Global Ratings şi a răspuns: ”Nu mă aştept la un impact foarte mare, în primul rând. Dar, trebuie să vedem un pic de unde vine această retrogradare şi este suficient să citim comunicarea Standard & Poor's care spune clar: această retrogradare s-a făcut din cauza derapajului bugetar care a apărut motivat de cheltuiala excesivă şi bugetul prost făcut de Guvernul anterior, nu de acesta. Acesta abia avenit şi a găsit situaţia gata deteriorată”.

Şeful statului a precizat că această evaluare este posibil să se reflecte în decizia unor investitori de a veni în România, dar şi într-o mică influenţă la dobânzi.

”Sunt convins că, pe măsură ce vom continua, vom avea un buget mult mai solid pentru anul 2020, un comportament bugetar adecvat, se va reveni la acest rating. Pentru omul de rând, impactul nu va fi măsurabil, dar, sigur, unii investitori se vor gândi încă o dată în plus dacă este cazul să investească în România sau nu, şi este posibil, pe undeva, să apară o mică influenţă şi la dobânzile pe piaţa internaţională”, a mai spus Iohannis.

Agenţia de evaluare Standard & Poor's Global Ratings a anunţat că a revizuit perspectiva asupra României la negativă, de la stabilă, în principal din cauza depăşirii ţintei de deficit bugetar pentru acest an, dar a menţinut ratingul creditului suveran în monedă străină şi pe termen scurt la „BBB- / A-3”.

Şeful Cancelariei primului ministru, Ionel Dancă, anunţă că revizuirea perspectivei României de către analiştii de la Standard & Poor's Global Ratings, face referire la situaţia din finanţele publice, care nu este în zona de responsabilitate a actualului Guvern.

”Este notat faptul că, pe final de an, au fost anunţate măsuri de consolidare fiscală şi bugetară care dau încredere investitorilor că perspectiva României se poate îmbunătăţi”, a spus Dancă.

La rândul său, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a afirmat că ”doar persoanele naive sau rău intenţionate pot să afirme că rating-ul de ţară poate fi influenţat după doar o lună de guvernare PNL”.

Sursa : news.ro

Prânzul favorit al Ducesei de Cambridge. Ce feluri de mâncare preferă Kate Middleton
Puțini știu care e prânzul favorit al Ducesei de Cambridge. Printre felurile de mâncare pe...
Horoscopul zilei de 19 octombrie 2021. Săgetătorii sunt plini de energie. Află ce îți rezervă astrele
Horoscopul zilei de 19 octombrie 2021 vine cu multe vești bune pentru nativii din zodiac....
Parteneri
Imagini rare cu membrii Familiei Regale când erau bebeluși. Cât de similar arătau Prințul William și Prințul George când învățau să meargă
Publicul adoră să vadă imagini cu membrii Familiei Regale când erau bebeluși. Fotografiile cu Prințul William și Prințul George, alături de ceilalți copii regali, au apărut în nenumărate publicații din întreaga lume, dar unele dintre sunt mai rare. Printre acestea se numără și poze cu moștenitorii tronului atunci când învățau să meargă. 
Catine.ro
Ultimele știri