Antena Căutare

Iohannis: Preşedinta Comisiei Europene doreşte să propună să limităm accesul în Uniunea Europeană al persoanelor care vin din ţări care nu sunt parte din UE

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, că a avut o discuţie cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care i-a transmis că doreşte să propună limitarea accesului în Uniunea Europeană al persoanelor care vin din ţări terţe, adică nu sunt parte din UE şi care nu pot face dovada că au de rezolvat o problemă urgentă în Uniune.

Klaus Iohannis a declarat, marţi, la începutul videoconferinţei susţinute cu premierul Ludovic Orban şi cu miniştrii cu responsabilităţi în gestionarea epidemiei COVID-19, că a avut o discuţie cu Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, fiind abordate două chestiuni.

Prima dintre acestea s-a referit la circulaţia mărfurilor în UE.

"Primul lucru se referă la circulaţia mărfurilor în Uniunea Europeană, o chestiune care pentru noi este de mare importanţă. Se constată că măsurile luate în statele membre ale Uniunii sunt diferite. Prin necorelare, prin anumite măsuri câteodată puţin exagerate, este din ce în ce mai evident că transportul mărfurilor în Uniunea Europeană are de suferit. Acest lucru va fi abordat astăzi, în videoconferinţa pe care o voi avea în această seară cu ceilalţi membri din Consiliu şi, în acest sens, aştept foarte urgent de la dumneavoastră o informare, până la ora 17:30, ca să pot avea un punct de vedere consolidat în videoconferinţă, să ştiu exact unde apar astfel de blocaje care ne interesează, dacă producem şi noi astfel de blocaje şi cum putem să contribuim la eliminarea acestor blocaje. Economia europeană nu poate să funcţioneze fără transport şi acest lucru ne este clar tuturor”, a afirmat şeful statului.

De asemenea, un alt punct al discuţiei a fost reprezentat de graniţele exterioare ale Uniunii Europene.

"Doamna Preşedinte doreşte să propună să limităm accesul în Uniunea Europeană al persoanelor care vin din ţări terţe, adică care nu sunt parte din Uniunea Europeană şi care nu pot face dovada că au o problemă urgentă de rezolvat în Uniune. Deci, nu dorim să oprim medici, de exemplu, care vor să intre în Uniune. Nu dorim să oprim diplomaţi care vin la serviciu. Nu dorim să oprim delegaţii oficiale care vin cu treburi importante. Dar dorim să limităm clar turismul şi dorim să limităm clar turismul medical. Se pare că sunt tot mai multe persoane din afara Uniunii care vin în Uniune tocmai pentru că sistemele medicale de la noi sunt relativ bune”, a mai transmis Iohannis.

El a precizat că, în principiu, este de acord cu aceste măsuri la graniţa externă a UE şi că România are capacitatea să impună această măsură la frontiere.

Sursa : news.ro

Romaşcanu (PSD) cere autorităţilor să raporteze şi numărul testelor de coronavirus făcute: Lipsa unei testări corespunză... Primele măsuri adoptate de Guvern! Ludovic Orban, declarații oficiale: „Vom da un puternic semnal”...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x