Antena Căutare

Ion Iliescu, interviu pentru TASS, la 30 de ani de la Revoluție! „Adevărul include şi incapacitatea societăţii româneşti de a crea o alternativă politică şi civilă”

Ion Iliescu a oferit un interviu agenţiei de presă TASS din Rusia, la 30 de ani de la Revoluţia Română. Fostul președinte a vorbit despre Decembrie 1989, situaţia din PSD şi despre relaţiile dintre Bucureşti şi Moscova.

Ion Iliescu.

Interviul este realizat de Nikolai Morozov, corespondentul TASS la Bucureşti în zilele Revoluţiei, care s-a și felicitat pentru obținerea interviului. „A făcut o excepţie pentru corespondentul TASS“, a precizat el, în contextul în care, ajuns la 89 de ani, Ion Iliescu nu mai are ieşiri publice şi se confruntă cu probleme de sănătate.

Întrebat dacă România post-Ceauşescu pentru care a militat corespunde cu cea de azi, Iliescu a ţinut să sublinieze că tot ce a făcut, „începând cu 22 decembrie 1989“, a fost pentru „noua Românie“, dar acest proces de transformare este departe de a fi finalizat.

Ion Iliescu a deplâns rolul Uniunii Europene, care acum este „doar o piaţă, o zonă de liber schimb“ în care aspectele sociale sunt pe plan secund, în timp ce inegalitatea se adânceşte.

Vorbind despre diplomaţia română, Ion Iliescu a spus că aceasta se află „într-un moment prost“ şi este lipsită de atât de „perspectivă“, cât şi de „imaginaţie“.

Ion Iliescu, despre Revoluţie

În ceeea ce priveşte Revoluţia Română, Ion Iliescu a precizat că rămâne[AM1] la părerea că a fost cauzată de nemulţumirile sociale ce s-au acumulat în anii '80.

„Adevărul despre revoluţie include şi incapacitatea societăţii româneşti de a crea o alternativă politică şi civilă, cum s-a întâmplat în Polonia, Ungaria sau Cehoslovacia, care ar fi asigurat o tranziţie paşnică la democraţie“, spune Iliescu.

Revoluţia Română „a fost o manifestare a demnităţii naţionale“, a precizat el.

Fostul preşedinte și-a reafirmat opoziţia faţă de dosarul Revoluţiei: „Este un set absurd de fapte care nu dovedesc în general nimic, dar care pot fi utilizate în scopuri politice pentru uz intern“.

Ion Iliescu, despre PSD

Ion Iliescu a spus că PSD alunecă spre „spre centru“ şi că partidul este folosit ca „instrument de putere“.

„Nu este un secret faptul că relaţiile mele cu partidul s-au răcit în ultimii ani. Motivul este legat de valori şi de principii. În România, politica socială s-a stins, iar liberalismul economic adoptă forme cu adevărat extremiste. Încercând să «reformeze» şi să devină un «partid de stânga european», PSD s-a dus spre centru, în timp ce alte partide mari şi mici s-au mutat spre dreapta şi chiar spre extrem dreaptă.

După aderarea României la UE, mulţi foşti alegători ai PSD au plecat în Occident şi votează acum pentru partidele de dreapta. Cel mai rău lucru este însă că PSD nu mai funcţionează ideologic, ci doar ca instrument de putere. România, la fel ca ţările din Europa de Est în general, nu îşi poate permite să abandoneze politica de stânga“, a spus fostul președinte.

Ion Iliescu, despre relaţia României cu Rusia

Fostul președinte Ion Iliescu a mai spus că relaţiile româno-ruse nu pot fi numite normale după niciun criteriu. Totuşi, el a pledat pentru normalizarea lor.

Mai mult, fostul preşedinte român vede Bucureştiul implicat în soluţionarea problemelor din ţările vecine.

„Relaţiile dintre România şi Rusia nu pot fi considerate normale după niciun criteriu. Vreau să subliniez că viaţa în umbra imperiului nu este convenabilă pentru ţări precum România şi nu toate amintirile istorice sunt plăcute. Sper că politicienii români vor înţelege că normalizarea relaţiilor cu Rusia, pe lângă comerţ şi schimburi culturale, va extinde abilitatea României de a participa la rezolvarea problemelor în ţările vecine, inclusiv în Moldova şi Ucraina, unde, bineînţeles, are interese“, a spus Ion Iliescu.

Ultima aparție publică a lui Ion Iliescu a fost în martie 2017, când s-a prezentat la Parchetul General, fiind citat de procurori în dosarul Revoluţiei. La Alegerile Prezidențiale in acest an, Ion Iliescu a cerut urna mobilă.

Guvernul Orban își poate pierde un ministru! Florin Cîțu a spus în ce condiții va demisiona: „Vom vedea care este decizi... Eliberarea lui Liviu Dragnea din închisoare, în dezbaterea Instanței Supreme. La ce tertip a apelat fostul șef al PSD pe...
Ana Bodea, despre succes și determinare: „Ca actor trăiești mai multe vieți într-una singură”
Ana Bodea este protagonista serialului Lia – Soția soțului meu, difuzat de Antena 1 și...
Horoscopul zilei de 7 februarie 2023. Gemenii trebuie să fie atenți la ce spun. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 7 februarie 2023 atrage atenția asupra comportamentului Gemenilor. Aceștia...
Parteneri
Horoscopul săptămânii 6 februarie – 12 februarie 2023. Descoperă ce îți rezervă astrele, în funcție de zodie
Catine.ro

Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x