Antena Căutare

Istoricul Dinu Giurescu, despre momentele cruciale in care Romania a pierdut din cauza jocurilor marilor puteri

Academicianul si istoricul Dinu C. Giurescu a vorbit, in emisiunea "Punctul de intalnire" de la Antena 3, despre alte momente din istoria Romaniei in care marile puteri occidentale au ignorat dorintele poporului roman si s-au impus impotriva vointei populare.

Un personaj adus in discutie este fostul ministru adjunct de externe sovietic, Andrei Visinski, care, odata ajuns in Romania in 1945, a inconjurat palatul regelui cu tancuri si, izbind cu pumnul in masa, l-a impus ca prim-ministru pe favoritul rusilor: Petru Groza.

Groza, un burghez transilvanean, i-a ajutat pe comunisti sa preia puterea intre martie '45 si sfarsitul anului '47

Academicianul Giurescu aminteste si despre intelegerea politica secreta convenita intre regimurile totalitare de la acea vreme, cel national-socialist hitlerist si cel comunist sovietic, concretizata in Dictatul de la Moscova, incheiat la 23 august 1939, cunoscut si sub numele de pactul de neagresiune Ribbentrop-Molotov, prin care Romaniei i s-a cerut sa elibereze Basarabia in 4 zile.

In anii urmatori au existat mai multe astfel de decizii externe care au dus la pierderi importante teritoriale dar si de populatie.

Fostul ministru de Interne Traian Igas a consumat carburant cat sa mearga dus-intors pana la Cape Town... Adrian Nastase, din spatele gratiilor: "Scrisoare pentru studentii mei"...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x