Antena Căutare

Justitia, la ora adevarului: Romania nu a mentinut ritmul reformelor, dar DNA si ANI au rezultate bune

Comisia Europeana a dat astazi publicitatii raportul cu privire la situatia justitiei din Romania. Potrivit specialistilor europeni, Romania nu a fost in masura sa mentina dinamismul reformelor inregistrat in 2009. Iar in lupta anticoruptie se tergiverseaza cazurile la nivel inalt. Directia Generala Anticoruptie (DNA) si Agentia Nationala de Integritate (ANI) au continuat insa sa-si mentina rezultatele bune.

In ultimele șase luni, Romania nu a fost in masura sa mentna dinamismul reformei pe care il obtinuse pana la jumatatea anului 2009. Ultima perioada electorala a dus la amanarea dezbaterilor parlamentare privind proiectele de coduri de procedura civila si penala, adoptarea acestora reprezentand urmatoarea etapa vitala in procesul de reforma.

Mai mult, capacitatea sistemului judiciar a cunoscut alte presiuni ca urmare a pierderilor nete de personal si a protestelor din septembrie.

Totodata, in ultimele șase luni, DNA a continuat sa isi mentina rezultatele bune. Iar reconfirmarea in functie a procurorului general pentru un nou mandat a oferit posibilitatea de a valorifica realizarile primului mandat, se arata in Raportul CE.

Progresele realizate de ANI au fost consolidate si extinse.

In ceea ce priveste reforma sistemului judiciar, pot fi consemnate rezultate limitate, potrivit documentului. Jurisprudenta in procesele de coruptie la nivel inalt a ramas inconsecventa si nedisuasiva.

Procesele in cazurile de coruptie la nivel inalt sunt afectate in continuare de intarzieri procedurale. Totusi, ca raspuns la recomandarile Comisiei, Romania a intreprins unele actiuni in vederea consolidarii aplicarii strategiei nationale anticorupte la nivel local.

Recomandari
Deoarece in a doua jumatate a lui s-au realizat progrese limitate, obiectivul specific al Romaniei ar trebui sa fie adoptarea rapida a codurilor de procedura civila si penala, a legislatiei de punere in aplicare si a studiilor de impact in vederea pregatirii aplicarii cu succes a tuturor codurilor noi, precizeaza Raportul CE.

In acest sens, cooperarea stransa și constructiva intre diferitii actori politici si sistemul judiciar in vederea sustinerii reformelor necesare este indispensabila si ar trebui
considerata ca un aspect de importanta nationala.

CE va sprijini in continuare Romania in acest demers șs va prezenta urmatoarea evaluare detaliata a progreselor in vara acestui an.

Razvan Scaesteanu

Stenogramele in cazul Voicu explica de ce PSD a insistat ca acesta sa devina ministru de Interne... Catalin Voicu, audiat de Comisia Juridica din Senat...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x