Antena Căutare

Klaus Iohannis la întâlnirea cu preşedintele R. Moldova Igor Dodon: Este important de evitat orice soluţie care implică federalizarea Republicii Moldova sau altă formulă/Patrimoniul comun de istorie, limbă şi cultură nu trebuie negat

Preşedinteke Klaus Iohannis s-a întâlnit la New York cu preşedintele Republicii Moldova Igor Dodonm căruia i-a transmis că este important de evitat orice soluţie care implică federalizarea Republicii Moldova sau altă formulă, omologul său dând asigurări că nu se intenţionează federalizarea Republicii Moldova ca element în cadrul soluţionării conflictului transnistrean, formula avută în vedere fiind cea a unui statut special.

Preşedinteke Klaus Iohannis s-a întâlnit la New York cu preşedintele Republicii Moldova Igor Dodonm căruia i-a transmis că este important de evitat orice soluţie care implică federalizarea Republicii Moldova sau altă formulă, omologul său dând asigurări că nu se intenţionează federalizarea Republicii Moldova ca element în cadrul soluţionării conflictului transnistrean, formula avută în vedere fiind cea a unui statut special.

Dodon afirmă că a reiterat şi faptul că relaţiile cu România constituie o prioritate pentru R.Moldova. De asemenea, Iohannis a făcut apel la valorificarea în plan pozitiv a patrimoniului comun de istorie, cultură şi limbă română, ”care nu pot şi nu trebuie în niciun caz să fie negate sau instrumentate politic în Republica Moldova”.

”Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a avut miercuri, 25 septembrie a.c., la New York, în marja participării la segmentul de nivel înalt a celei de-a 74-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, o scurtă întrevedere cu Preşedintele Republicii Moldova, domnul Igor Dodon. Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat în cadrul întrevederii că, din perspectiva României, drumul european al Republicii Moldova, pe care Bucureştiul îl susţine cu fermitate, este singura opţiune de natură să aducă prosperitate cetăţenilor săi.(...) Nu în ultimul rând, Preşedintele României a subliniat în discuţia cu Preşedintele Republicii Moldova importanţa sprijinirii eforturilor actualului Guvern de la Chişinău pentru reformarea, europenizarea şi eficientizarea administraţiei, justiţiei şi a altor sectoare”, anunţă Administraţia Prrezidenţială.

Totodată, Preşedintele României a evidenţiat importanţa menţinerii şi dezvoltării Parteneriatului Strategic bilateral pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, ca relaţie specială, strategică şi care trebuie să aibă permanent substanţă. În acest context, Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat sprijinul extrem de consistent pe care România l-a acordat şi îl acordă Republicii Moldova prin proiectele strategice de interconectare şi prin proiectele cu impact social pozitiv şi asupra nivelului de trai al cetăţenilor, finanţate şi derulate de ţara noastră.

În acelaşi timp, preşedintele României a făcut apel la valorificarea în plan pozitiv a patrimoniului comun de istorie, cultură şi limbă română, care nu pot şi nu trebuie în niciun caz să fie negate sau instrumentate politic în Republica Moldova.

Preşedintele Klaus Iohannis a abordat şi tema conflictului transnistrean, făcând trimitere la unele iniţiative recente. Preşedintele României a arătat că ţara noastră este direct interesată de evoluţiile privind acest dosar, având în vedere interesele de securitate ale României. Astfel, Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că din perspectiva României, care sprijină soluţionarea acestui conflict cu respectarea frontierelor internaţional recunoscute ale Republicii Moldova, este important de evitat orice soluţie care implică federalizarea Republicii Moldova sau altă formulă, care ar afecta vectorul său pro-european.

Preşedintele Republicii Moldova a evidenţiat la rândul său că susţine Parteneriatul Strategic dintre România şi Republica Moldova, care este foarte important, şi a arătat că integrarea europeană a Republicii Moldova este o prioritate pentru domnia sa.

Totodată, Preşedintele Igor Dodon a dat asigurări că nu se intenţionează federalizarea Republicii Moldova ca element în cadrul soluţionării conflictului transnistrean, formula avută în vedere fiind cea a unui statut special.

Igor Dodon a scris pe Facebook despre întâlnirea cu Iohannis.

”În cadrul discuţiilor am parcurs întreaga agendă a relaţiilor noastre bilaterale. Am subliniat caracterul strategic al cooperării noastre, menţionînd faptul că România este cel mai mare partener comercial al Republicii Moldova. Am adus mulţumiri conducerii României pentru susţinerea Republicii Moldova în domenii de interes major şi pentru realizarea mai multor programe şi proiecte importante, inclusiv in domeniul economic, social, energetic. În context, am reiterat faptul că relaţiile cu statul vecin constituie o prioritate pentru administraţia prezidenţială”, afirmă preşedintele moldovean.

Sursa : news.ro

Iohannis, la Adunarea Generală a ONU: Din păcate, continuăm să asistăm, în regiunea noastră, la acţiuni deliberate care ... Raluca Turcan reclamă "presiuni uriaşe" asupra semnatarilor moţiunii de cenzură "de la nivelul cel mai în...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x