Ultimă oră! Klaus Iohannis: "Am transmis Parlamentului informarea privind starea de urgenţă instituită pe întreg teritoriu al României" - Live Video

Klaus Iohannis, primele reacții după anunțarea a 614 noi cazuri de coronavirus în România, cel mai mare număr de la debutul pandemiei. Președintele a susținut o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni.

Klaus Iohannis, primele decizii după anunțarea a 614 noi cazuri de coronavirus în România

Hepta

Au fost raportate 614 cazuri noi de Covid-19, cel mai mare număr de cazuri înregistrate într-o zi, de la debutul pandemiei în România. Vezi detalii: Record absolut de cazuri de coronavirus în România. Au fost raportate alte 614 îmbolnăviri și 17 decese, în ultimele 24 de ore

Iohannis, primele declarații după raportarea celui mai mare număr de cazuri din România

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat joi că a transmis Parlamentului informarea privind starea de urgenţă instituită pe întreg teritoriu al României, prin decretele din 16 martie şi 14 aprilie.

”Am transmis azi Parlamentului, informarea privind starea de urgenţă instituită pe întreg teritoriu al României, prin decretele din 16 martie şi 14 aprilie. Documentul prezintă în mod sintetic şi transparent acţiunile pe care le-am avut pentru a atinge obiectivele. Documentul propune şi o serie de măsuri menite să îmbunătăţească în viitor capacitatea de răspuns a statului în faţa unor provocări similare. Ne aflăm astăzi la aproape jumătate de an de la momentul în care, pe 30 ianuarie, OMS recunoştea riscurile majore reprezentate de epidemia cu noul coronavirus, determinând o situaţie de urgenţă, SARS-COV-2 fiind atipic. Noul coronavirus a schimbat radical vieţile tuturor şi a pus la încercare sistemele de protecţie socială de pe întregul mapamond. Realitatea ne arată că pericolul unei răspândiri masive a virusului a putut fi evitat doar prin adoptare de măsuri ferme. România a acţionat la timp şi eficient. Pe 16 martie am semnat decretul privind instituirea stării de urgenţă, în urma evaluărilor, a discuţiilor din CSAT, a consultării memnbrilor Guvernului„, a declarat Iohannis.

Iohannis: Criza de coronavirus a pus o presiune uriaşă pe instituţiile publice

Preşedintele a explicat că unica raţiune a acestor măsuri a fost evitarea unui scenariu negru, care ar fi fost inevitabil mai ales în condiţiile în care România nu erau stocurile de necesitate pentru situaţia de urgenţă.

”În evaluarea situaţiei, am luat în considerare una dintre caracteristicile esenţiale care diferenţiază România de statele europene şi anume o diasporă numeroasă”, a subliniat Iohannis.

El a afirmat că într-un context dominat de evoluţii nefavorabile a fost nevoie de o intervenţie rapidă, coordonată şi eficientă, precum şi de un comportament responsabil şi necesar din partea autorităţilor.

”Evoluţia a scos la iveală caranţe, în special în sistemul medical. Mai mult, pandemia a scos la iveală o serie de fragilităţi sistemice, precum o economie naţională puternic dezechilibrată, lipsa investiţiilor şi o capacitate administrativă redusă. Criza de coronavirus a pus o presiune uriaşă pe instituţiile publice, care au fost ani la rând slab finanţate. Diletantismul a avut un impact negativ asupra capacităţii statului de a răspunde unor asemenea provocări. În pofida acestor condiţii deosebite, instituţiile implicate direct în managementul crizei, au reuşit, prin implementarea unor măsuri dure, să diminueze efectele create de COVID-19. Acest lucru ar fi fost imposibil fără profesionalismul şi dedicarea cadrelor medicale”, a precizat Klaus Iohannis.

614: Cel mai mare număr de cazuri de Covid înregistrate într-o zi în România

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat joi că au fost confirmate 614 cazuri noi de COVID-19 în ultimele 24 de ore, cel mai mare număr de cazuri înregistrate într-o zi, de la debutul pandemiei în România, astfel că totalul a ajuns la 30.879. De asemenea, 17 persoane au decedat, bilanţul deceselor ridicându-se la 1.834.

La ATI, în acest moment, sunt internaţi 240 de pacienţi.

Până la această dată, la nivel naţional, au fost prelucrate 809.663 de teste.

Ultimele știri