Laszlo Borbely: "UDMR nu a fost niciodata de acord cu uninominalul pur"

Vicepresedintele UDMR Laszlo Borbely a declarat, in replica la apelul sefului statului pentru introducerea votului uninominal, ca Uniunea nu a fost niciodata de acord cu acest tip de vot si a opinat ca nici PDL nu ar fi "foarte avantajat" de uninominal.

"Noi niciodata nu am fost de acord cu uninominal pur. Sa fie foarte clar. Cred ca nici PDL nu e foarte avantajat, daca vedem statisticile si sondajele. Trebuie sa gasim o modalitate de echilibru, pentru ca daca e uninominal pur, cetatenii voteaza un partid care ia 8% - 10% si nu intra in Parlament. Noi am propus ca un anumit procent sa fie pe lista, dar nu s-a putut pentru ca nu am cazut de acord cu PDL, de aceea am ramas acum cu acest sistem de vot, care are anumite carente", a afirmat Borbely.

Presedintele Traian Basescu a declarat, astazi, in plenul Parlamentului, ca este necesara modernizarea clasei politice prin introducerea unui vot uninominal curat si punerea in aplicare a referendumului din 2009 privind crearea unui Parlament unicameral si reducerea numarului de parlamentari la 300.

"As vrea sa exprim si un punct de vedere care s-ar putea sa nu placa si acesta este legat de nevoia de modernizare a clasei politice. Un prim pas s-a facut in momentul in care am introdus votul uninominal. In acelasi timp, este clar ca un vot uninominal compensat, asa cum il avem acum, nu face decat sa creeze distorsiuni si oameni mai putin sustinuti de cetateni ajung in Parlament in locul unora care au luat un numar mai mare de voturi. Este, cred, o obligatie morala a majoritatii ca, impreuna cu minoritatea din Parlament, sa decida un vot uninominal curat, care nu mai lasa ca oameni de pe locul trei sa ajunga parlamentari, iar cei care au fost primii in colegiu sa ramana acasa", a spus seful statului.

Citeste si Jurnalul!

Foto: Intact Images

Prânzul favorit al Ducesei de Cambridge. Ce feluri de mâncare preferă Kate Middleton
Puțini știu care e prânzul favorit al Ducesei de Cambridge. Printre felurile de mâncare pe...
Horoscopul zilei de 19 octombrie 2021. Săgetătorii sunt plini de energie. Află ce îți rezervă astrele
Horoscopul zilei de 19 octombrie 2021 vine cu multe vești bune pentru nativii din zodiac....
Parteneri
Ganache de ciocolată. Rețeta celei mai simple creme pentru torturi și prăjituri
Dacă te-ai hotărât să le prepari celor dragi un desert și nu știi cu ce cremă să îl combini, îți recomandăm rețeta de cremă ganache de ciocolată. Este rețeta celei mai simple creme pentru torturi și prăjituri. Nu ai nevoie decât de două ingrediente principale plus aromele preferate.
Catine.ro
Ultimele știri