Antena Căutare

"Legea jurnalistului", depusa la Senat: Ziaristii, testati psihologic in fiecare an si controlati de Ombudsman

Liberalul Ioan Ghise a depus, ieri, la Senat o initiativa legislativa controversata, denumita "Legea jurnalistului". Potrivit acesteia, ziaristii trebuie sa aiba "carte de jurnalist", sa activeze in cabinete jurnalistice, sa fie atestati o data la trei ani si, culmea, sa fie examinati psihologic

Printre prevederile din acest proiect se numara cele referitoare la "delictul" si "cvasi-delict" de presa. Mai precis, prin inserarea de informatii, reflectii sau comentarii in mass-media, despre fapte care nu au implicatii asupra societatii si au cauzat o dauna materiala sau morala unei persoane, jurnalistul poate fi sanctionat dur. De un nou organism numit Ombudsman-ul Mass-Media.

Ombudsman-ul ar urma sa decida care este valoarea pagubei si in general, sa controleze tot in aceasta meserie. Iar in caz extrem poate chiar sa suspende din profesie jurnalistii si sa le retraga "Cartea de jurnalist".

Mai mult, conform proiectului senatorului Ghise, ziaristii trebuie controlati psihologic in fiecare an, iar o data la trei ani trebuie atestata calitatea de jurnalist. Nu pot fi jurnalisti cei care au fost condamnati definitiv pentru furt, viol, talharie, crima, escrocare, tradare de tara "si alte fapte incompatibile cu morala sociala".

Sanctiuni contraventionale pentru editori si patroni
Astfel, introducerea spre publicare a unor produse jurnalistice care nu provin de la cabinete de jurnalisti se pedepseste cu amenda de pana la trei salarii medii pe tara. Introducerea, de catre editor sau patron, a unor produse jurnalistice care incalca normele deontologice se sanctioneaza cu amenda intre trei si sase salarii medii pe economie.

Fapta autorului de a publica materiale care sunt de natura sa aduca atingere unui drept legitim al unei persoane se sanctioneaza cu amenda de la 6 la 12 salarii medii, iar fapta reprezentantului autoritatii publice care pune la dispozitia jurnalistilor date eronate se sanctioneaza cu amenda de la 6 la 12 salarii medii pe economie.

Victor Ciutacu: Recidiva domnului Ghise in domeniu tine mai degraba de patologic

"Domnul Ghise, ca si domnul Prigoana, are deosebitul talent de a se baga-n seama din cand in cand, mai ales cand nu e cazul. Iata ca, fix in ziua in care un consilier prezidential pe probleme de siguranta nationala face jocuri de societate in care presa e manata-n treaba de interese antinationale, un parlamentar liberal, mai mare rasul, comite proiecte legislative prin care vrea sa reglementeze un domeniu la care nu se pricepe si sa ne caute la cap. Sau poate ca, dat fiind ca apare mai des decat mine la televizor si scrie proiecte de lege mai dese si mai multe decat editorialele mele, eu nu ma pricep si trebuie sa ma licentieze Ioan Ghise", a declarat Victor Ciutacu, redactor-sef la Jurnalul National.

Citeste articolul integral pe jurnalul.ro

CITESTE si...

Hasotti: Sugerez mass-media sa-l ignore pe Ghise, "Legea jurnalistului" e o imensa prostie

Foto: stiri.stirileonline.ro

Basescu a plecat doar cu SPP-ul la Urlati... UPDATE Curtea Constitutionala a amanat pana pe 6 octombrie verdictul pentru Legea pensiilor...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x