Potrivit surselor citate, primul mazilit, Ion Vasile plateste astfel cu functia disensiunile provocate in ultimii ani in cadrul organizatiei, conflicte intestine care au slabit potentialul electoral al organizatiei si au provocat de altfel plecarea din partid a mai multor parlamentari ai filialei, nemultumiti de stilul autoritar de conducere al senatorului PSD.
Senatorul Ion Vasile a anuntat, la iesirea din sediul PSD, ca demisioneaza din partid, al carui membru este de la infiintare, si ca ramane parlamentar independent, dar ca nu se va afilia UNPR, el apreciind ca a fost revocat de la sefia PSD Buzau "in mod stalinist".
"Am fost revocat in mod stalinist. Voi demisiona din PSD", a declarat senatorul, la iesirea din sediul central al partidului, unde a avut loc sedinta BPN in care s-a decis revocarea sa din functia de presedinte al organizatiei PSD Buzau.
"Fac precizarea ca sunt unul dintre membrii fondatori ai acestui partid. Astazi nu am fost invitat la BPN. Am aflat din presa ca urmeaza sa fiu revocat in stilul stalinist, impuscat si pe urma intrebat daca cumva esti vinovat", a spus Ion Vasile.
El a aratat ca revocarea sa a fost decisa de BPN la propunerea presedintelui PSD, Victor Ponta. "Constat ca ierarhiile in partid nu sunt de nicun fel respectate si probabil ca alte interese, care ma depasesc, in niciun caz interesele politice ale acestui partd, sunt puse in discutie in momentul de fata. Sunt judecat lapidar, la propunerea unor oameni pe care i-am respectat si i-am stimat"", a spus Vasile. El a sustinut ca nu stie ce i se reproseaza, in conditiile in care este unul dintre cei care au facut performanta in PSD in cei 20 de ani de activitate.
Vasile a spus ca isi da demisia din toate functiile din partid, inclusiv din partid, si ca va activa in continuare ca senator independent, dar nu in grupul independentilor si nici la PDL.
Inainte de ultimele alegeri prezidentiale din toamna, un studiu intern al PSD releva existenta a 13 organizatii judetene cu probleme de randament electoral, filiale ale caror lideri erau fie in litigiu cu conducerea centrala, fie nu aveau nici un lider si se aflau in curs de organizare, fie structuri in care se inregistrasera demisii sau dezertari in tabara unor contracandidati ai lui Mircea Geoana.
Filialele despre care echipa de campanie centrala avea dubii in ceea ce priveste mobilizarea la vot erau Arad, Buzau, Dambovita, Giurgiu, Calarasi, Iasi, Botosani, Prahova, Ilfov, Vrancea, Cluj, Olt, Mehedinti. Dupa alegeri, problemele au ramas si au fost mostenite de noul presedinte PSD, Victor Ponta.
In Buzau, fosta conducere centrala a incercat, fara succes, sa il inlature pe presedintele organizatiei, Ion Vasile. In luna septembrie a anului 2009, alegerile din organizatia PSD Buzau s-au soldat cu un adevarat scandal iscat intre cele doua tabere din filiala, una care il sustinea pe senatorul Ion Vasile si alta care era de partea primarului municipiului Buzau, Constantin Boscodeala.
Certurile si imbrancelile au blocat, timp de zece minute, usa salii de sedinte, sustinatorii primarului acuzand ca tabara cealalta a adus mai multi oameni decat erau trecuti in lista cu alegatori, pentru a avea mai multe sufragii. Ca sa poata incepe sedinta, Liviu Dragnea, trimis de la centru sa coordoneze alegerile interne din PSD Buzau, a fost nevoit sa ameninte cu suspendarea sedintei.
Conflictul dintre Boscodeala si Vasile s-a acutizat in lunile care au urmat. La reconfirmarea sa in functie, Vasile a demis din filiala doi alti lideri importanti, agreati la centru, impreuna cu alti 20 de consilieri locali. Totul a culminat cu plecarea unor parlamentari ai organizatiei, precum Carmen Moldovan si Adrian Mocanu, spre grupul parlamantarilor independenti ai lui Gabriel Oprea, proaspat branduit ca UNPR.
Potrivit surselor citate, prin debarcarea din functie a senatorului Ion Vasile, se spera atragerea in partid a celor care au parasit formatiunea din cauza conflictelor avute cu acest parlamentar in trecut.
Liderul Victor Ponta intentioneaza sa transeze situatia, folosindu-se de rezultatele alegerilor prezidentiale, si in cazul conducerilor altor filiale unde nu au fost efectuate inca alegeri interne, precum Arad, Alba, Giurgiu, Ilfov, Olt si Calarasi.
Daca pentru sefia PSD Calarasi este dat ca favorit deputatul Oana Niculescu Mizil, pentru conducerea organizatiei ilfovene face lobby in partid deputatul Robert Negoita. Ambii parlamentari s-ar baza pe sustinerea secretarului general, Liviu Dragnea care intentioneaza s-si extinda influenta asupra organizatiilor din Muntenia si ca-si creasca astfel puterea in partid.
Si in organizatia PSD Olt au existat tensiuni intre coordonatorul filialei, vicepresedintele Ion Toma si o parte din conducerile locale, deputatul Florin Iordache, sustinator al candidaturii lui Ponta la ultimul Congres, aflandu-se la un moment dat in conflict cu Toma si fiind demis de la conducerea PSD Caracal.