Antena Căutare

Ludovic Orban: „Poliţia, Jandarmeria şi alte instituţii guvernamentale s-au transformat în gărzi pretoriene ale vechililor politici din PSD-ALDE”

Liderul PNL, Ludovic Orban, susţine că în ultimele săptămâni s-a putut vedea ”starea dezastruoasă în care au ajuns structurile de menţinere a ordinii publice în guvernarea PSD-ALDE”. Orban afirmă că Poliţia, Jandarmeria şi alte instituţii guvernamentale nu mai sunt capabile să-şi facă datoria şi au ajuns ”gărzi pretoriene ale vechililor politici din PSD-ALDE”. PNL solicită reluarea dezbaterilor cu privire la Codul Penal şi Codul de Procedură Penală.

”În ultimele săptămâni, toţi românii au putut să vadă starea dezastruoasă în care au ajuns structurile de menţinere a ordinii publice în guvernarea PSD-ALDE. La ora actuală, Poliţia, Jandarmeria şi alte instituţii guvernamentale, în loc să fie în slujba cetăţeanului, în loc să îşi îndeplinească misiunea de apărare a vieţii, siguranţei cetăţenilor, a bunurilor private ale cetăţenilor, s-au transformat în gărzi pretoriene ale vechililor politici din PSD-ALDE şi au ajuns în situaţia în care nu mai au capacitatea să asigure viaţa, siguranţa cetăţenilor, apărarea bunurilor fiecărui cetăţean din România”, a declarat, luni, Ludovic Orban.

Potrivit acestuia, de doi ani şi jumătate, ”asistăm la o operaţiune sistematică de capturare a instituţiilor statului de către PSD-ALDE, de subordonare politică ale acestor instituţii”.

”De asemenea, asistăm la o guvernare in favoarea infractorilor, la o guvernare în favoarea interlopilor, la o guvernare în favoarea celor care încalcă legea. Nenumăratele iniţiative legislative care au fost adoptate sau pe care majoritatea guvernamentală a încercat să le adopte, au arătat clar că PSD-ALDE nu guvernează pentru români, nu guvernează pentru aceia care respectă legea, nu guvernează pentru cetăţenii corecţi şi guvernează în favoarea infractorilor, de la Legea recursului compensator până la tentativa de modificare a Codului penal şi a Codului de Procedură Penală, până la întreg managementul catastrofal, care s-a desfăşurat în aceste instituţii”, a mai spus Oban.

Acesta reaminteşte de pensionarea anticipată a mii de poliţişti, care a adus Poliţia ”în incapacitate de a-şi putea desfăşura toate misiunile în condiţii de normalitate”.

”Readucem aminte, politizarea agresivă care a avut loc nu numai în Poliţie şi în Jandarmerie ci şi în celelalte instituţii ale statului dar iată că se vede clar ce a însemnat în Poliţie. Avem cazuri în care, de exemplu, la Gorj, băiatul prefectului este şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie, în care la Argeş este numit un om de la Teleorman, strict numai pe relaţii de politică clientelară. De asemenea, politica practicată de a menţine interimari în funcţii, de a menţine oameni care să nu fie angajaţi prin concurs şi să nu aibă stabilitatea în funcţie pentru a-şi putea exercita în condiţii de legalitate şi de deplină legalitate a instituţiilor activităţile care sunt prevăzute de lege, a afectat extrem de grav şi vede toată lumea, cu ochiul liber, că de doi ani şi jumătate, PSD, mai ales în judeţele care sunt conduse de vechilii roşii, practic, au transformat Poliţia nu într-un instrument de luptă contra infractorilor ci într-un instrument de pactizare cu infractorii, cu clanurile interlope, cu cei care acţionează în zona gri a societăţii, cu aceia care încalcă legea într-un mod sistematic”, mai spune liderul PNL.

Acesta susţine că reformarea Poliţiei, a Jandarmeriei, şi a celorlalte instituţii ale statului nu poate fi realizată de guvernarea PSD-ALDE.

”PSD-ALDE a distrus, practic, cea mai mare parte a instituţiilor, a politizat agresiv aceste instituţii şi a validat guvernarea, repet, nu pentru cetăţeni ci pentru infractori. Actualul Guvern nu are decât un singur lucru de făcut, să dispară din viaţa publică. Actualul Guvern nu are nici cea mai mică capacitate de a readuce instituţiile publice la o funcţionare legală, constituţională şi la o readucere a acestor instituţii în slujba cetăţeanului şi care să acţioneze în baza legii”, afirmă preşedintele liberal.

Acesta vorbeşe despre nevoia de convocare a sesiunii extraordinare.

”Avem o serie de proiecte legislative pe care le-am înaintat din vreme, cum este proiectul de lege de abrogare a legii privind recursul compensatoriu, cum este proiectul de lege depus de colegul nostru, Florin Roman, privind interzicerea eliberări condiţionate pentru infractorii care au săvârşit infracţiuni gen omoruri, violuri, tâlhării. (...) De asemenea, solicităm în privinţa Codului Penal, practic, respingerea modificărilor la Codul Penal şi la Codul de Procedură Penală şi reluarea dezbaterii privind modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală. Să nu uităm că în urma sesizării formulate de partidul Naţional Liberal şi de partenerii noştri, Curtea Constituţională a declarat modificările ca fiind neconstituţionale, a doua oară, după ce în primă fază declaraseră neconstituţionale 34 de modificări ale Codului Penal şi 64 de modificări ale Codului de Procedură Penală”, a mai spus Orban.

Liberalii susţin că este necesară depolitizarea instituţiilor şi transformarea administraţiei într-un corp de specialişti, într-un corp de funcţionari publici aflaţi în slujba cetăţeanului, iar în administraţie şi în toate funcţiile statului ”să primeze criteriile legate de competenţă, de meritocraţie, de evaluare obiectivă a activităţii fiecărui angajat din sectorul public, de punere la dispoziţie a cetăţeanului a tuturor acestor instituţii publice şi de măsurare a meritelor fiecărui angajat în instituţiile publice în funcţie de calitatea serviciilor furnizate către cetăţenii români”.

Sursa : news.ro

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x