Căutare Live

Ministrul Economiei, aviz pozitiv / Popescu spune că ajutorul de salvare acordat CE Oltenia se va transforma într-unul de restructurare dacă nu e returnat în şase luni, iar astfel apoi emisiile de CO2 vor fi diminuate cu 50%

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, care a primit aviz pozitiv după audierile din comisii, spune că ajutorul de salvare acordat Complexului Energetic Oltenia, de 1,2 miliarde de lei se va transforma într-unul de restructurare, dacă nu este returnat în şase luni. În urma programului de restructurare vor fi diminuate cu aproape 50% emisiile de CO2.

Virgil Popescu a spus, marţi, la audierile din cadrul comisiilor parlamentare, că a aprobat printr-o ordonanţă de urgenţă acordarea unui ajutor Complexului Energetic Oltenia de 1,2 miliarde, care va intra în vigoare după aprobarea notificării de către Comisia Europeană. "Am aprobat OUG acum două săptămâni cu privire la acest ajutor de stat cu clauză suspensivă, va intra în vigoare după aprobarea notificării de către Comisia Europeană. Am făcut notificare la Comisia Europeană, am avut discuţii la Bruxelles. Şi apoi acordăm acest împrumut de 1,2 miliarde, ajutor de salvare. Dacă acest împrumut nu va fi returnat în termen de şase luni de zile, aşa cum este un ajutor de stat de salvare în legislaţia europeană definit, atunci îl vom transforma într-un ajutor de restructurare”, a spus ministrul.

El a explicat în ce constă programul de restructurare. "Va înseamna că vom trece pe un program clar de decarbonare al Companiei Energetice Oltenia pentru că preţul certificatelor de CO2 nu-mi permite o activitate eficientă. Vom scoate practic din producţia de energie electrică pe bază de cărbune cam 1.350 de megawatti şi vom înlocui cu 1.450 de megawatti de producţie pe gaze şi 300 de megawatti producţia solară. Practic, Complexul Energetic Oltenia va avea o diminuare cu aproape 50% a emisiilor de CO2 în urma acestui program de restructurare”, a spus Virgil Popescu. El a precizat că, în următorii patru ani, patru mii de angajaţi de la Complexul Energetic Oltenia vor ieşi la pensie.

"Vorbeam, tot legat de CO2, că evident o trecere de la cărbune pe gaz presupune şi număr mai mic de oameni, de lucrători. Discutând cu directoratul Companiei Energetice Oltenia, i-am întrebat care este prognoza de pensionare a oamenilor din Complexul Energetic Oltenia şi mi-au zis că în următorii patru ani de zile 4.000 de oameni vor ieşi pe cale naturală la pensie. Practic, vom avea şi o restructurare naturală”, a explicat ministrul. El urmează să afle în perioada următoare şi din ce direcţii ale companiei sunt angajaţii care ies la pensie. "Evident că aştept în perioada următoare şi le-am cerut să îmi spună cam pe ce direcţii ies acei oameni la pensie, câţi în zona minerit, câţi în zona producţiei de energie electrică pentru a şti exact cum să ne calibrăm pentru viitoarea posibilă restructurare, care din punct de vedere tehnic trebuie făcută, nu putem să mai stăm în condiţiile în care avem acest Green Deal european să mai stăm să nu luăm măsuri acum pentru că vom ajunge în 2030 şi nu vom mai avea timp să le facem”, a mai afirmat ministrul.

Virgil Popescu a primit aviz pozitiv în urma audierilor, având 23 de voturi "pentru" şi 21 "împotrivă".

Sursa : news.ro

OUG privind alegerile anticipate, respinsă în Comisia juridică din Senat... Aviz negativ pentru Ion Ştefan la Ministerul Dezvoltării / Certuri şi critici între reprezentanţii PSD şi Florin Roman, ...
Parteneri
Dușul fierbine în sezonul rece: de ce este contraindicat
O baie relaxantă este tot ce vizezi, după o zi aglomerată? Avem o veste nu tocmai plăcută pentru tine. Dușul fierbinte în sezonul rece ți-ar putea face mai mult rău decât bine, potrivit informațiilor oferite de medici și specialiști.
Catine.ro
Ultimele știri