Antena Căutare

Olguta Vasilescu: “Zegrean, unul dintre cei mai vajnici soldati ai lui Traian Basescu”

Senatorul PSD Lia Olguta Vasilescu a declarat ca noul presedinte ales al Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, este unul "dintre cei mai vajnici soldati ai presedintelui Traian Basescu si a fost unul dintre cei mai activi parlamentari ai PDL".

"De ce ne era teama n-am scapat, adica presedinte la CCR a fost ales domnul Augustin Zegrean, care este unul dintre cei mai credinciosi soldati ai lui Traian Basescu. Mai mult decat atat, la CCR sunt acum cinci oameni ai puterii. Din nou asta inseamna ca va trebui sa fim pesimisti. (...) Vom vedea daca avem o Curte care va apara democratia si tratatele internationale la care am aderat sau daca vom avea o Curte care sa-l apere pe Traian Basescu dupa decizia care se va da in cazul contestatiilor PSD. (...) Nu pot sa spun nici ca sunt optimista, nici ca sunt pesimista, eu astept ca acei oameni sa respecte democratia din Romania si sa nu faca ce le dicteaza Traian Basescu", a spus purtatorul de cuvant al departamentelor PSD, potrivit Agerpres.

Lia Olguta Vasilescu a precizat ca juristii PSD sunt convinsi ca, daca asupra Curtii nu se vor exercita presiuni politice, decizia CCR va fi in favoarea PSD.

"Ne intemeiem asteptarile pe deciziile pe care le avem din 1999 pana acum, care precizeaza ca recalcularea pensiei in cuantum mai mic este neconstitutionala. Pensia poate sa fie majorata, dar in nici un caz nu poate sa fie diminuata, pentru ca atunci aceasta masura ar fi neconstitutionala. (...) Juristii nostri (social-democrati - n.r.) s-au folosit deja de jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului", a precizat senatorul social-democrat.

Potrivit acesteia, in conformitate cu articolul 20 din Constitutia Romaniei, dispozitiile constitutionale privind drepturile si libertatile cetatenesti trebuie sa fie interpretate in acord cu tratatele internationale la care Romania a aderat si care prevaleaza fata de reglementarile interne.

Senatorul PSD a afirmat ca Letonia, care a luat masuri de austeritate similare cu cele adoptate de Romania, s-a folosit de un articol simililar prezent in Constitutia tarii lor, iar acum trebuie sa returneze pensionarilor banii retinuti.

"Decizia Curtii Constitutionale din Letonia prevede ca angajamentele nationale asumate de Guvern fata de creditorii externi pentru limitarea efectelor crizei economice nu pot constitui, prin ele insele, temeiul pentru limitarea unor drepturi fundamentale. Faptul ca documentele adresate creditorilor internationali contin promisiunea Guvernului de a adopta prevederile legale in discutie, nu inseamna ca acei creditori au stabilit unilateral aceste conditii, ei limitandu-se la a indica obiectivele ce urmeaza a fi atinse - de exemplu reducerea cheltuielilor bugetare. Insa, alegerea celor mai adecvate masuri ramane la discretia statului", a spus Olguta Vasilescu, citind din decizia Curtii Constitutionale din Letonia.

Sursa: jurnalul.ro

UDMR si UNPR conditioneaza ramanerea la guvernare... Ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru: "Nu-mi depun demisia"...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x