Live acumScena Misterelor
Prime Time 20:00Chefi la cuţite

Omul care a organizat Marea Unire. Discursul lui Iuliu Maniu

Iuliu Maniu a fost omul însărcinat de Consiliul Național Român cu organizarea Adunării Naționale de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918. Discursul acestuia din acea zi este și astăzi o adevărată lecție de oratorie.

Iuliu Maniu a fost omul însărcinat de Consiliul Național Român cu organizarea Adunării Naționale de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918. Discursul acestuia din acea zi este și astăzi o adevărată lecție de oratorie.

Printre cele mai importante probleme care trebuiau să fie puse la punct era atitudinea guvernului de la Budapesta în legătură cu Adunarea Națională. Pentru a rezolva această problemă, Iuliu Maniu a făcut o vizită la Budapesta unde s-a întâlnit cu ministrul Oskar Jaszi. În timpul unei vizite pe care i-a facut-o după aproape 15 ani lui Iuliu Maniu, Oskar Jaszi își amintea că miniștrii social-democrați și contele Teodor Batthany au cerut arestarea românului și judecarea lui pentru înaltă trădare.

1 decembrie 1918 era o zi de duminică, iar după terminarea slujbei cei 1228 de reprezentanți ai românilor s-au adunat în sala mare a Casinei militare din Alba Iulia. Aproximativ 10.000 de români așteptau pe Câmpul lui Horea venirea oratorilor și prezentarea „actului de unire”. Pe lângă Iuliu Maniu au mai ținut discursuri George Pop de Băseşti, care a fost ales şi preşedinte de onoare al adunării, și Vasile Goldiș.

În perioada comunistă discursul și contribuția lui Maniu la Marea Unire nu s-a bucurat de prea mare atenție din partea istoricilor din cauză că acestuia nu i s-a putut ierta faptul că, după cel de-Al Doilea Război Mondial, a fost simbolul rezistenței anticomuniste din România. Iuliu Maniu a jucat un rol hotărâtor în toate marile momente ale anului 1918 şi în ceea ce s-a hotărât la Alba Iulia.

Fragment din discursul lui Iuliu Maniu

„Noi, onorată Adunare Naţională, privim înfăptuirea unităţii noastre naţionale un trimf al libertăţii omeneşti. Noi nu voim să devenim din oprimaţi oprimatori, din asupriţi asupritori. Noi voim să întronăm pe aceste plaiuri libertatea tuturor neamurilor şi a tuturor cetăţenilor. Noi propunem decretarea unirei cu Regatul României a întregei Transilvanii, a întregului Banat şi a întregului teritoriu locuit de Români al Ungariei. Pe aceste teritorii locuiesc însă şi alte neamuri, cu alte însuşiri şi alte tradiţii. Noi nu voim să răpim individualitatea etnică, nici fiinţa naţională a acestor neamuri. Noi nu vroim să răpim limba nimănui, ci vrem ca fiecare om să aleagă liber limba şi credinţa în care vrea să trăiască atât în viaţa lui particulară, cât şi în legătură cu viaţa de stat. Noi nu vrem să verse nimenea lacrimile pe cari le-am vărsat noi atâtea veacuri şi nu voim să sugem puterea nimănui, aşa cum a fost suptă a noastră veacuri de-a rândul.”

Iuliu Maniu a fost un om politic român, deputat român de Transilvania în Dieta de la Budapesta, de mai multe ori prim-ministru al României (noiembrie 1928-iunie 1930; iunie 1930-octombrie 1930; octombrie 1932-ianuarie 1933), președinte al Partidului Național-Țărănesc (1926-1933, 1937-1947), deținut politic după 1947, decedat în închisoarea Sighet. A fost membru de onoare (din 1919) al Academiei Române.

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro