Orban, despre intenţia Guvernului să majoreze salariul minim cu 100 de lei: Îi somez să nu adopte nicio hotărâre. Dacă adoptă o astfel de hotărâre, o vom modifica

Premierul desemnat, Ludovic Orban, spune că Guvernul Dăncilă nu are capacitatea de a adopta o hotărâre cu un impact economic important, cum este cea de majorare a salariului minim cu 100 de lei, şi somează Executivul să nu adopte o astfel de decizie. El adaugă că, dacă va fi adoptată totuşi această hotărâre, atunci PNL o va anula.

"Îi somez să nu adopte nicio hotărâre, nu au capacitatea de a adopta o astfel de hotărâre, care are un impact economic important, care are un impact asupra mediului de afaceri şi care are consecinţe bugetare. Acest guvern nu are dreptul legal de a adopta o astfel de hotărâre de guvern. Dacă totuşi vor vrea să adopte o astfel de hotărâre de guvern, o vom modifica", a declarat, joi, Ludovic Orban. El a mai spus că salariul minim trebuie să aibă un fundament real, nu să fie stabilit pe criterii subiective şi să fie scos "din burtă" de un ministru al Muncii. "Salariul minim pe economie nu poate fi scos din burtă de un ministru al Muncii sau mai ştiu de ce funcţionar dintr-un minister sau altul, fără să aibă un fundament real pentru că salariul minim pe economie este un instrument reglator al întregii pieţe, iar orice fixare a salariului minim pe criterii administrative, subiective, care să nu aibă la bază indici obiectivi riscă să afecteze negativ întreg mediul de afaceri şi până la urmă să se întoarcă chiar împotriva angajaţilor care beneficiază de eventuală mărire a salariului minim”, a explicat premierul desemnat.

Guvernul vrea să mărească salariul minim net cu 100 lei, până la 1.363 lei (2.262 lei brut), potrivit unui proiect de Hotărâre publicat pe site-ul Ministerului Muncii.

În prezent, salariul minim brut este de 2.080 lei (1.263 lei net), iar Guvernul vrea să-l mărească la 2.262 lei (1.363 lei net).

”Prin prezentul act normativ se propune ca salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată să fie majorat la 2.262 lei lunar începând cu data de 1 ianuarie 2020, ceea ce reprezintă o creştere de 8,7 % faţă de luna decembrie 2019”, se arată în proiect.

În anul 2019 tariful orar este de 12,43 lei/oră pentru un program complet de lucru de 167,333 ore, iar în anul 2020 tariful orar ar urma să fie de 13,518 lei/oră pentru un program complet de lucru de 167,333 ore.

Totodată, începând cu 1 ianuarie 2020, pentru personalul încadrat pe funcţii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puţin un an în domeniul studiilor superioare, salariul de bază minim brut ar putea ajunge la 2.620 lei lunar (1.563 net), ceea ce reprezintă o creştere de 11,5 % faţă de decembrie 2019.

Proiectul de hotărâre este supus dezbaterii publice până în 3 noiembrie.

Sursa : news.ro

Parteneri
Fusilli cu somon și mazăre. Rețetă simplă de paste
Descoperă o rețetă simplă, dar gustoasă, de paste pe care o poți prepara pentru un prânz în familie sau pentru o cină ușoară. Rețeta de fusilli cu somon și mazăre va fi cu siguranță pe placul tuturor.
Catine.ro
Ultimele știri