Antena Căutare

Ordoliberalismul incaiera PDL

Dupa ce a aruncat pe piata ideea desfiintarii pensiilor si salariului minim, Valeriu Stoica, organizatorul dezbaterii, si-a pus in cap pedelistii.

Ideile enuntate marti la dezbaterea despre ordoliberalism si economia sociala de piata - desfiintarea sistemului pensiilor de stat si a salariului minim ca urmare a reducerii la minimum a rolului statului in economie - au starnit un conflict intre liderii PDL Valeriu Stoica si Cezar Preda.

Cum Stoica, in calitate de presedinte al Institutului de Studii Populare a fost organizator al dezbaterii, el a fost pus la zid de Cezar Preda pentru propunerea de desfiintare a pensiilor si salariului minim, acesta cerandu-i lui Stoica „sa faca turul televiziunilor" si sa explice el ca respectivele idei nu au nimic de a face cu politica PDL.

Mai mult, Preda a cerut ca, in caz contrar, partidul „sa ia masuri" in ceea ce-l priveste pe Stoica. „Este inadmisibil si inacceptabil ca domnul Valeriu Stoica sa duca PDL intr-o zona complet straina de doctrina populara, sa-l cheme pe seful partidului sa-i gireze o intalnire bazata pe doctrina ordoliberala, care propaga desfiintarea salariului minim si a pensiilor de stat", a criticat Preda, adaugand ca „intregul PDL" se afla in situatia de a fi obligat sa explice fiecarui cetatean al Romaniei ca o asemenea propunere nu-i apartine.

In replica, Valeriu Stoica a negat faptul ca propunerea ar fi avut de-a face cu PDL, invocand faptul ca respectivul document despre ordoliberalism fusese elaborat „de un grup de independenti".

Pozitia exprimata insa de premierul Emil Boc la respectiva dezbatere a fost destul de clara, caci premierul a sustinut proiectul ISP, vorbind despre faptul ca statul trebuie sa-si restranga interventiile, adica exact directia de baza a teoriei ordoliberalismului.

„Oamenii nu pot fi liberi decat daca nu mai sunt dependenti de stat, acesta este obiectivul fundamental si al PDL, si al guvernarii pe care o reprezint", a afirmat Boc. „Eu cred ca rolul statului este de a asigura libertatea individuala, functionarea pietelor, a ordinii publice, a securitatii nationale. Orice extindere a functiilor statului il slabeste si, totodata, afecteaza bunastarea oamenilor si libertatea lor. In esenta, statul interventionist nu serveste cetatenilor.

Prin urmare, statul pe care il sustin este acela de a-si restrange interventiile, de a lasa libertatea de miscare a cetatenilor, de a crea cadrul propice de manifestare si de a asigura egalitate de sansa", a declarat primul-ministru.

Boc a mai declarat ca solutiile discutate in cadrul dezbaterii, dintre care o parte sunt implementate deja de Guvern, reprezinta solutiile care, pe de o parte, au asigurat iesirea Romaniei din recesiune si, pe de alta parte, traseaza viitorul politicilor publice in Romania.

Consilierul premierului, Andreea Paul Vass, a spus insa ca asemenea masuri „al caror impact nu e de subestimat" pot fi luate pe termen foarte lung, si nu mediu, si a insistat asupra ideii ca documentul a fost elaborat de respectivul grup de independenti.

In schimb, ministrul Muncii, Sebastian Lazaroiu, a afirmat clar ca „nu se pune aceasta problema (desfiintarea pensiei si salariului minim)". Lazaroiu a precizat ca sistemul public de pensii functioneaza, ca exista si Pilonul 2 si ca cele doua pot functiona impreuna.

Sursa: Jurnalul National

ANI cere confiscarea a 300.000 de euro din averea deputatului Cristian Rizea... Reactia MAE: Este nepotrivit si violent limbajul oficialului rus la declaratiile lui Basescu...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x