Antena Căutare

Parlamentarii USR cer stoparea tăierilor de păduri în perioada stării de urgenţă

Parlamentarii USR au adresat o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis, premierului Ludovic Orban şi ministrului Mediului, Costel Alexe pentru a stopa tăierile de păduri în perioada stării de urgenţă. "Mai mult ca niciodată trebuie să transmitem un mesaj ferm de voinţă politică de stopare a tăierilor ilegale de păduri. Mai mult ca niciodată trebuie să dovedim că înţelegem importanţa salvării plămânilor verzi ai României şi că ne pasă, cu adevărat, de sănătatea publică a cetăţenilor acestei ţări", afirmă aceştia.

"Dispuneţi stoparea tăierilor de păduri pe perioada stării de urgenţă! Nu lăsaţi hoţii de lemne să profite de pe urma epidemiei de coronavirus. Mai mult ca niciodată, avem nevoie de plămânii verzi ai acestei ţări! Pentru situaţii excepţionale avem nevoie de decizii excepţionale", se arată în scrisoarea deschisă adresată de USR preşedintelui României, premierului şi ministrului Mediului.

Reprezentanţii USR spun că au fost asaltaţi cu mesaje, sesizări şi filmări legate de tăierile de păduri şi transporturile de lemn din toate colţurile României.

"Percepţia publică e că există o intensificare accelerată a exploatărilor forestiere comparativ cu perioada similară a anului trecut, situaţie cu totul nejustificată: pe de o parte ţinând cont de contextul declarării stării de urgenţă, care a dus la o restrângere majoră a activităţilor economice, pe de altă parte, având în vedere că multe ocoale silvice au stocuri neepuizate de lemn de foc după iarna blândă peste care am trecut. Statisticile şi dovezile strânse pe teren arată, dincolo de orice dubiu (a se vedea datele oficiale ale Inventarului Forestier Naţional şi numeroasele investigaţii ale jurnaliştilor şi ale activiştilor de mediu), că România nu a putut stopa tăierile ilegale de păduri în ultimii ani şi că acestea au atins cote alarmante", spun ei.

Conform aceleiaşi surse, instrumentul de verificare a legalităţii transporturilor de lemne pe care îl pot utiliza cetăţenii, aplicaţia Inspectorul Pădurii, are probleme de funcţionare.

Parlamentarii USR menţionează că senatorul Mihai Goţiu a verificat, în 30 martie, numărul unei remorci pentru un transport de lemn cu care a fost sesizat printr-o filmare, iar răspunsul primit din aplicaţie a fost că ”nu există aviz”, aşadar că ar fi vorba de un transport ilegal. Câteva ore mai târziu, pentru acelaşi număr de înmatriculare al remorcii apăreau două transporturi, unul din 27 martie, iar cel de-al doilea pentru dimineaţa zilei de 30 martie. Singura explicaţie (neoficială) pe care a primit-o Mihai Goţiu (pentru cazul pe care l-a documentat personal şi l-a făcut public) a fost că era căzut serverul SUMAL, arată sursa citată.

"Pentru verificarea şi stoparea tăierilor şi transportului ilegal de lemne, nefuncţionarea chiar şi temporară a SUMAL este echivalentă cu nefuncţionarea numărului de telefon 112 în momentul în care îl apelezi pentru a semnala declanşarea unui incendiu ori a unor situaţii care pun în pericol viaţa şi sănătatea oamenilor. În aceste condiţii, temerile cetăţenilor – legate de faptul că prădătorii pădurilor României încearcă să profite de criză pentru a-şi desfăşura activităţile ilegale – sunt de înţeles şi legitime", arată USR.

Reprezentanţii USR susţin că programul de împăduriri pentru acest an (oricum departe de necesarul real) va fi grav afectat în această primăvară de epidemia de coronavirus, atât din cauza reducerii tuturor activităţilor umane, cât şi, mai ales, din cauza pierderii voluntarilor care s-au implicat cu miile în ultimii ani în acţiunile de împădurire (fie pentru că nu se mai pot deplasa în urma restricţiilor impuse de starea de urgenţă, fie pentru că sunt implicaţi în acţiuni de voluntariat legate de criză).

Conform sursei citate, Sistemul de Urmărire a Materialului Lemnos (SUMAL) ar urma să fie finalizat până în luna iunie a acestui an, dar până atunci există vulnerabilităţi majore care îl fac nefuncţional pentru scopurile lui.

"Datorită iernii călduroase, numeroase ocoale silvice au în depozite stocuri neepuizate de lemn (fapt recunoscut public şi de către domnul ministru Costel Alexe), din care se poate asigura necesarul pentru gospodării şi pentru fabricile de mobilă autohtone care nu-şi întrerup activitatea pe perioada stării de urgenţă", adaugă USR.

Parlamentarii formaţiunii menţionează că clauza forţei majore a fost utilizată de foarte multe ori, în mod abuziv, pentru prelungirea termenelor din APV-urile exploatărilor forestiere şi că de această dată există cu adevărat forţa majoră care să justifice suspendarea tăierilor de păduri, dar şi faptul că Comisia Europeană a solicitat măsuri ferme pentru a evita intrarea în procedură de infringement din cauza tăierilor ilegale de păduri.

"Mai mult ca niciodată trebuie să transmitem un mesaj ferm de voinţă politică de stopare a tăierilor ilegale de păduri. Mai mult ca niciodată trebuie să dovedim că înţelegem importanţa salvării plămânilor verzi ai României şi că ne pasă, cu adevărat, de sănătatea publică a cetăţenilor acestei ţări. Nu în ultimul rând, să arătăm că există voinţa fermă de respectare a art. 35 din Constituţie, care statuează dreptul la un mediu sănătos. Ne facem bine salvând pădurile!", se arată în finalul scrisorii.

Sursa : news.ro

Preşedintele Iohannis discută cu premierul şi cu miniştrii Internelor şi Apărării măsurile de siguranţă şi ordine public... Stare de urgență în România - Klaus Iohannis: Legile se respectă, nu se discută...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x