Antena Căutare

Parlamentul incepe miercuri o noua sesiune ordinara, cu protestul opozitiei

Prima sesiune ordinara din acest an va incepe astazi in Parlament, cu un nou protest al parlamentarilor USL, care nu vor participa la nicio sedinta a Senatului sau a Camerei Deputatilor.

In prima zi de lucru din sesiunea parlamentara, deputatii si senatorii isi vor alege in plen noii membri ai birourilor permanente, structuri de conducere formate din presedinte, vicepresedinti, secretari si chestori.


Camera Deputatilor si Senatul au fost convocate in prima sesiune ordinara de la 1 februarie de catre presedintii acestor foruri, Roberta Anastase si Vasile Blaga.

Cei care se vor retrage de la plen si comisii se vor alege cu taierea automata a indemnizatiilor de sedinte, intrucat ei nu vor mai semna tabelurile de prezenta.

In aceasta sesiune parlamentara se vor imparti functiile conform algoritmului, iar la final este posibil ca locurile lasate libere de opozitie sa fie reimpartite tot parlamentarilor PDL.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a anuntat, luni, ca USL va intra in greva parlamentara pana la alegeri. Liderul liberalilor a explicat ca opozitia a ajuns la un acord in ceea ce priveste retragerea parlamentarilor PSD, PNL si PC din activitatile uzuale ale Legislativului, ca masura de protest la adresa puterii.

El a precizat ca durata acestui protest este "pana la alegeri", anticipate sau nu, ori pana la momentul in care s-ar putea ajunge la un acord oficial putere-opozitiei in vederea alegerilor anticipate, acord care ar trebui transpus in realitate printr-un vot in Parlament.

Potrivit lui Antonescu, astfel de situatii de sunt legate de "chestiuni care pot sa ofere solutii crizei politice", referindu-se la decizii, hotarari sau legi privitoare la alegerile parlamentare anticipate, motiune de cenzura, suspendarea actualului presedinte, modificarea legislatiei electorale.

Noua sesiune parlamentara incepe si sub semnul restantelor, numai la Camera Deputatilor existand 640 de initiative aflate in proces legislativ din sesiunile anterioare.

Deputatii ar trebui sa decida, printre altele, asupra proiectului de lege care prevede reluarea vanatorii pe teritoriul Rezervatiei Biosferei 'Delta Dunarii'. Proiectul a fost reintors din plen la comisia de specialitate la solicitarea PDL. Proiectul de lege privind aprobarea OUG 127/2010 pentru adoptarea unor masuri destinate dezvoltarii economico-sociale a zonei 'Delta Dunarii' a fost modificat in comisii, prin introducerea posibilitatii vanatorii in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii.

De asemenea, parlamentarii trebuie sa dezbata din nou legea privind gestionarea cainilor fara stapan, dupa ce Curtea Constitutionala a declarat-o neconstitutionala.

Pentru noua sesiune parlamentara parlamentarii si-au stabilit anumite prioritati legislative.

Una dintre ele este proiectul de lege care vizeaza intrarea in vigoare a Codului de procedura civila, care urmeaza sa intre in vigoare la 1 iunie.

O alta prioritate a democrat-liberalilor este proiectul de lege care vizeaza colaborarea dintre Guvern si Parlament pe afaceri europene, un proiect care vizeaza derularea in 2012 si in anii urmatori a problematicii europene si a modului de cooperare in continuare intre Guvern si Parlament pe aceste teme.

Cea de-a saptea sesiune parlamentara din actuala legislatura incepe pe 1 februarie si se va incheia la sfarsitul lunii iunie.

Emil Boc: "Nu putem promite majorari de pensii si salarii. Conditiile interne si din UE nu ne permit"... Platforma Partidului Poporului: Vezi ce spun cele 20 de puncte ale formatiunii politice!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x