Antena Căutare

Pastele nomenclaturii: Securistii ciocneau oua cu episcopii

Ceausestii mincau oua rosii! Desi doctrina marxista considera religia ca fiind "opiul popoarelor" si o renega, aproape toti liderii comunisti romani isi tineau sarbatorile discret, in familie. Fii de tarani, fusesera crescuti in comunitatile rurale, sarbatorirea Pastelui ori a Craciunului intrindu-le in deprinderi. rurale, sarbatorirea Pastelui ori a Craciunului intrindu-le in deprinderi.

La sfirsitul anilor '30, cind liderii de la Moscova erau siguri ca regimul lor era ireversibil, au inceput sa inchida ochii asupra unor practici religioase. Astfel ca au autorizat magazinele de stat sa comercializeze produsele necesare pentru fabricarea casnica a preparatelor din ritualul specific sarbatorilor Pastelui.


"Activitati culturale" de Paste

Dupa instalarea regimului comunist in Romania, conducatorii de la Bucuresti au preluat obiceiurile tovarasilor de la Moscova privind religia. Rinduielile bisericesti erau considerate "manifestari mistice", fiind interzise activistilor comunisti sau functionarilor de stat.

Totusi, represiunea contra Bisericii nu a fost la fel de dura ca in URSS, preotii putind sa-si tina slujbele in lacasele lor de cult, iar credinciosii avind posibilitatea sa se salute cu "Hristos a inviat!" fara sa riste nimic (mai greu era sa-ti faci rost de cele trebuitoare respectarii traditiei mesei de Paste: oua, carne de miel, ingrediente pentru cozonac. Dar pina la urma... fiecare "se descurca").


Tot articolul, in Jurnalul National

Liviu Negoita, viitorul candidat PDL la presedintie?... Lukoil a dat bani pentru campania lui Basescu...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x