Antena Căutare

PDL nu mai executa ordinele lui Zeus!

"Talibanii" au sters pe jos cu "intelectualii" lui Basescu. Berceanu a indemnat PDL sa-i spuna "nu" presedintelui.

PDL nu mai inghite strategiile impuse de la Cotroceni, iar oamenii plantati de el pe functii sunt indezirabili. "Talibanii" Blaga, Frunzaverde, Berceanu, Videanu controleaza partidul, jignit de proiectul de "reforma" propus de "intelectualii" lui Basescu, trioul Preda-Macovei-Voinescu.

Consiliul National al PDL, desfasurat sambata, la Palatul Parlamentului, a aratat ca, in asteptarea Conventiei Nationale din 14 mai, democrat-liberalii fac zid in jurul aripii talibane a partidului, opunandu-se tentativelor prezidentiale de a impune "oameni noi" in fruntea formatiunii. Miza sedintei de sambata, pe langa semnalul public dat catre Cotroceni, a fost respingerea prin vot a propunerilor de modificare a statutului PDL venite din partea trioului Preda-Macovei-Voinescu, prin care sa fie impuse criterii de integritate drastice pentru membrii partidului. Mai precis, era vorba despre suspendarea din partid a tuturor celor care au dosare penale, ceea ce ar fi avut drept consecinta, potrivit calculelor liderilor PDL, pierderea de catre partid a peste 200 de primari si a zece parlamentari.

Cu acest calcul a inceput si rafuiala publica de sambata a democrat-liberalilor, europarlamentarul Cristian Preda spunand, in debutul sedintei, ca prefera ca partidul sa piarda 200 de primari, dar sa castige 200.000 de voturi in urma loviturii de imagine pe care ar da-o adoptand criteriile de integritate. Prima reactie a venit din partea salii, audienta fiind in mare parte formata chiar din primari. "Cine esti, tu, ba?!", a strigat unul dintre alesii locali ai PDL catre Cristian Preda, aflat la tribuna. Monica Macovei a incercat sa-si ajute colegul de "reforma", venind si ea la microfon pentru a face lobby in favoarea curateniei morale a partidului. Macovei a criticat amanarea introducerii in Statut a prevederii privind suspendarea membrilor trimisi in judecata, sustinand ca denota lipsa de responsabilitate si contravine sloganului din campanie ca PDL este "altfel".

"Propunerile acestea de integritate sunt pentru beneficiul partidului, nu pentru al meu sau al lui Cristian Preda. Nu inteleg de ce amanam adoptarea acestor criterii si facem la vara un cod de etica, de ce nu-l facem acum sau de ce nu s-a putut elabora pana acum de aceasta comisie de statut si etica. Amanarea mi se pare ca e determinata de o lipsa de responsabilitate", a spus Macovei.

Imediat a inceput tirul "greilor" pedelisti, senatorul Radu Berceanu acuzand-o pe Macovei chiar ca a fost procuror ceausist in timp ce el era arestat de Securitate inainte de '89.

"Sunt o persoana care in general nu reuseste sa taca. Am vechi state de serviciu in a-mi spune parerea foarte direct, chiar si atunci cand e mai putin usor. Prin 1981, cand unii erau procurori comunisti si lucrau cu Securitatea, eu am fost propus sa fiu exclus din PCR ca aveam gura asta mare si am spus directorului niste lucruri care n-au convenit. In 1989, am stat vreo sase zile la Securitate, cu sotie cu tot, tot cu niste procurori comunisti, care imi explicau ca nu trebuie sa-l injur chiar atat de deschis pe Ceausescu, mai usurel", a spus fostul ministru al Transporturilor.

Berceanu si-a continuat critica la adresa gruparii reformiste, spunand ca aceasta se lupta cu propriii colegi, pe cand el a avut curajul sa il infrunte "direct si foarte vehement" pe Ion Iliescu in FSN, pe Petre Roman pe vremea cand era presedintele PD, dar si mai recent pe presedintele Traian Basescu.

Berceanu a cerut partidului sa ii mai spuna "nu" si lui Traian Basescu. "Cred ca sunt chiar singurul care i-a spus presedintelui Traian Basescu ca n-are dreptate, ceea ce n-am prea auzit. Va luptati cu Monica Ridzi. Mai spuneti cateodata lucruri cu argumente si la nivelul acesta. Atunci mi se pare ca este o atitudine de forta si de mare putere morala", a spus Berceanu.

Vasile Blaga, detasat deocamdata ca favorit pentru viitoarea sefie a partidului, a avut si el un discurs nervos, aplaudat de audienta. Blaga i-a acuzat pe oamenii lui Basescu ca ataca partidul pe bloguri, dar nu ataca si adversarii din Opozitie. "Noi n-am mers cu nimeni la tribunal in card, sprijinindu-l. Noi n-am facut asta. Altii da, dar nu v-ati legat de altii, nu am auzit sa va luati de altii, va luati tot de colegii nostri. Integritate da, dar sa stiti ca si solidaritate trebuie sa fie da!", a spus Blaga.

Si vicepresedintele PDL Ioan Oltean a spus sambata ca reforma partidului are nevoie de sustinerea liderilor cu experienta a partidului, dar ca acest proces nu inseamna inlocuirea unei generatii de politicieni cu alta in urma unor atacuri in presa. Oltean i-a criticat pe cei care l-au atacat in mod deschis, in presa, pe presedintele Emil Boc, dar si pe alti membri proeminenti ai partidului. "Pentru unii, schimbarea inseamna daramarea partidului si reconstructia lui din temelii. Eu nu cred ca reforma inseamna sa ataci presedintele partidului si lideri marcanti ai PDL in presa, nu cred ca reforma inseamna sa nu faci nimic, dar sa le ceri altora sa se dea la o parte sa te asezi in locul lor. Asta nu are nimic de a face cu ideea de reforma, ci inseamna debandada.Toti oamenii din partid trebuie sa lucreze impreuna pentru a pune partidul pe picioare, nu pentru a-l calca in picioare", a afirmat Oltean.

Vicepresedintele Sorin Frunzaverde a spus ca PDL a evitat formarea unor structuri "politienesti" in partid. Frunzaverde a tinut sa-i raspunda lui Cristian Preda in legatura cu deciziile divergente privind statutul ale Biroului Permanent si Colegiului Director. "Pentru ca in BPN nimeni nu a provocat aceasta dezbatere. In Colegiul Director ea a fost provocata si in urma discutiilor care au avut loc acolo, doar Emil si-a pastrat votul din BPN si ceilalti au votat altfel... fii domnul Canacheu", a spus Frunzaverde.

Acesta a atentionat ca exista riscul ca un statut prea sever risca sa transforme partidul intr-o structura politieneasca. "Prin obligatiile unui partid aflat la guvernare, trebuie mentionata ca in democratie, pentru un partid de dreapta, mai este inca una: un partid aflat la guvernare trebuie sa vegheze ca statul pe care il reprezinta sa nu alunece in structuri politienesti, de la stat si pana la gruparile politice. E o elementara obligatie. Si cred ca ieri Colegiul Director a reusit sa evite un asemenea moment", le-a spus Sorin Frunzaverde colegilor sai.

Citeste si Jurnalul

Foto: Intact Images

Traian Basescu, la bilantul Ministerului Public: "Peste 30 % din resursele statului sunt evazionate"... Statutul minoritatilor, avizat favorabil de deputatii juristi...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x