Antena Căutare

PDL: Plangere penala, impotriva premierului Ponta pentru banii alocati primariilor

PDL a depus, vineri, plangere penala impotriva premierului Victor Ponta pentru abuz in serviciu in legatura cu Ordonanta Guvernului ce prevede ca banii alocati comunitatilor locale de fostul Cabinet Ungureanu sa fie luati inapoi, apreciind ca banii trebuie returnati primariilor.

"PDL a depus plangere penala impotriva premierului Victor Ponta pentru abuz in serviciu. Este vorba de Ordonanta de Guvern prin care a luat banii comunitatilor locale in mod ilegal si neconstitutional. De ieri (joi, 7 iunie, n.r.), decizia Curtii Constitutionale este publica in Monitorul Oficial, iar banii luati fara respectarea legii trebuie returnati", a precizat Traian Ungureanu.

Pe 25 mai, premierul Victor Ponta a declarat ca Guvernul isi mentine decizia de a retrage banii primiti de catre primariile PDL de la Executivul Ungureanu, deoarece jumatate dintre acestea nu inregistreaza arierate si nici nu necesita fonduri de cofinantare a proiectelor europene. El a aratat ca judecatorii Curtii Constitutionale considera ca dispozitiile OUG emise de actualul Guvern pentru recuperarea banilor de la autoritatile locale sunt constitutionale si nu permit recuperarea banilor decat in cazul acelor primarii care au cheltuit deja fondurile, nu au datorii la cheltuieli curente si de capital sau care trebuie sa finanteze proiecte UE.

Potrivit premierului Ponta, din totalul celor 1.657 de primarii care au primit bani de la Guvernul Ungureanu, un numar de 810 nu inregistreaza "niciun leu datorie" si nici nu necesita cofinantarea unor proiecte UE.

Curtea Constitutionala a decis, in 24 mai, la sesizarea Avocatului poporului, ca este neconstitutional textul din Ordonanta de Urgenta a Guvernului 15/2012 privind sumele defalcate din taxa pe valoarea adaugata pentru echilibrarea bugetelor locale si acordate unitatilor administrativ-teritoriale, aceasta ordonanta fiind prima adoptata de catre Guvernul Ponta.

La inceputul lunii aprilie, prin hotarare, Guvernul Ungureanu a alocat primariilor fonduri totale de 648 milioane lei din Fondul de rezerva bugetara aflat la dispozitia Guvernului, cei mai multi bani fiind acordati primariilor PDL.

Ponta: Contractele lui Videanu cu "baietii destepti", cea mai grava ilegalitate... Alegeri locale: Ceausescu, Iliescu si Nastase, printre candidati...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x