Antena Căutare

PDL se pregateste sa importe un milion de voturi. Ambasadele, agentii publicitare pentru votul prin posta

Dupa ce s-a angajat ca va aduce PDL un milion de voturi prin promovarea proiectului de lege privind votul prin corespondenta, ministrul Afacerilor Externe Teodor Baconschi a inceput repetitia generala cu ambasadorii sI consulii Romaniei pentru promovarea legii in randul romanilor de peste granite. Desi legea e abia in stadiul de proiect, neintrat inca in dezbaterea parlamentara, diplomatii romani trebuie deja sa o "disemineze” printre conationali. "Prada” este grasa: 3 milioane de romani cu drept de vot aflati peste granite. Dintre acestia, la alegerile prezindentiale din 2009, pentru care s-au infiintat cele mai multe sectii de votare de pana acum ( 294 ) si-au exprimat optiunea politica doar 140.000.

"Dumneavoastra - cei 3.000.000 de cetateni romani cu drept de vot care traiti si lucrati in afara Romaniei - ati trimis acasa intre 5 si 9 miliarde de euro pe an din propria munca si este firesc sa va doriti sa participati activ la modelarea viitorului acestei tari", ii invata ministrul Teodor Baconschi pe ambasadori si consuli cum sa-i convinga pe romanii din afara sa participe la viitoarele alegeri.

Citatul face parte dintr-o serie de documente pe care Ministerul Afacerilor Externe le-a trimis, in urma cu cateva zile, catre ambasadorii si consulii Romaniei, documente prin care acestia primesc instructiuni clare despre modul in care trebuie "sa disemineze" informatiile.

"Rolul misiunilor Romaniei din afara tarii este esential in acest proces avand in vedere contactul direct cu comunitatile locale. Scopul acestor demersuri este ca un numar cat mai mare de romani din afara granitelor sa inteleaga in profunzime noua lege pe care MAE o propune, sa aiba claritate in privinta procedurii de vot si a facilitatilor pe care le aduce noua lege", se arata in documentul pe care ambasadorii l-au primit de la MAE roman.

Acestia au primit si sugestii in privinta "actiunilor de promovare a legii", precum intalniri de informare cu asociatiile si comunitatile de romani de pe plan local, "plasarea unui editorial al Ministrului Afacerilor Externe in cele mai importante publicatii din diaspora" sau "diseminarea" brosurii informative "Votul prin corespondenta in 10 pasi".

"Cetatenii romani prezenti vor fi indemnati sa acceseze pentru informare si familiarizare site-ul special creat de MAE pentru votul prin corespondenta: votprincorespondenta.mae.ro; Cetatenii vor fi incurajati sa transmita punctual, prin intermediul site-ului, opinia sau intrebarile pe tema votului", se mai arata in instructiuni, dupa care li se cere ambasadorilor sa informeze Centrala MAE "cu privire la modul in care a decurs evenimentul".

Ambasadorii sau consulii Romaniei trebuie sa acorde interviuri "publicatiilor si posturilor cu cea mai semnificativa acoperire si popularitate in randul comunitatii locale" pe tema votului prin corespondenta si trebuie sa caute publicatii in care sa apara un editorial al lui Teodor Baconschi pe aceeasi tema. In fine, ultima modalitate de promovare a legii va fi publicarea unei brosuri "Votul prin corespondenta in 10 pasi", care va fi distribuita in randul comunitatii si asociatiilor de romani.

Tot articolul, in Jurnalul National

Foto: Intactimages

Victor Ponta da declaratii la DNA pe... blog... Dosarul "Mita in Vama": Nasul lui Blejnar, audiat la DNA...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x