Antena Căutare

Preşedintele Comisiei de Cultură din Parlament cere demisiile ministrului Culturii, Valer-Daniel Breaz, şi consilierei Dana Varga

Preşedintele Comisiei de Cultură din Parlament, Gigel Ştirbu, îi cere demisia ministrului Culturii, Valer-Daniel Breaz, după ce acesta a afirmat că ororile Holocaustului Romilor au fost "momente mai delicate, să nu le spunem dificile sau neplăcute", precum şi Danei Varga, consilier personal al premierului Viorica Dăncilă, care a distribuit pe Facebook un colaj de fotografii în care sunt sugerate asemănări între Klaus Iohannis şi dictatorul nazist Adolf Hitler.

Declaraţiile ministrului Culturii, Valer-Daniel Breaz, cu privire la victimele Holocaustului Romilor, au fost făcute vineri, în cadrul unei ceremonii la Monumentul Holocaustului.

"Ororile Holocaustului, una dintre cele mai negre pagini din istoria umanităţii, milioane de oameni nevinovaţi, bărbaţi, femei, copii, bătrâni, omorâţi pe considerente etnice şi în numele unor idealuri extremiste, toate aceste acte de o cruzime inimaginabilă, uciderea în masă a populaţiilor minoritare care au avut loc în anii de început ai celui de-al Doilea Război Mondial, sunt catalogate ca fiind “momente mai delicate, să nu le spunem dificile sau neplăcute” de către Daniel Breaz, aşa-zisul ministru al Culturii şi noul ministru interimar al Educaţiei în Romania. Declaraţiile halucinante au fost facute în cadrul unei ceremonii care a avut loc vineri, 2 august, la Monumentul Holocaustului din Bucureşti", a precizat Gigel Ştirbu într-un comunicat transmis News.ro.

Preşedintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaţilor consideră "stranie, scandaloasă şi de neacceptat această afirmaţie a domnului Breaz pe care a rostit-o din postura sa de politician, înalt funcţionar de stat care deţine, în prezent, nu una, ci două funcţii publice deosebit de importante într-un guvern naţional. Cum este posibil ca în Guvernul României tocmai Cultura şi Educaţia, domeniile care contribuie la evoluţia unei societăţi, să fie lăsate pe mâna unei persoane atât de cinică, incultă şi incompetentă?".

Gigel Ştirbu îi solicită lui Daniel Breaz "să explice public ce l-a detreminat să nu considere dificil sau neplăcut atrocităţile de pe teritoriul României la care au fost supuşi evreii, romii, slavii, persoanele cu dizabilităţi fizice sau psihice, precum şi pe membri ai unor secte religioase. Ori incultura, dl. ministru o fi citit pentru prima oară despre Holocaust în timp ce se afla, vineri, în drum spre Monumentul Holocaustului, accesând Wikipedia la stop, ori lipsa de umanitate pot face o persoană să spună că bătaia, schingiuirea, mutilarea, înfometarea şi în cele din urmă crima sunt doar “nişte momente mai delicate”. Poate vă uitaţi pe cifre domnule ministru, că tot sunteţi mare matematician. Poate că dacă tratamentul inuman şi cruzimea împotriva minorităţilor vi se par delicate, poate cifrele v-ar mişca mai mult…cert este că aceste afirmaţii trebuie să vă mişte din fruntea statului român".

El a mai precizat că şi Dana Varga, consilier personal al premierului Viorica Dăncilă, "dă dovadă de calităţi intelectuale deosebite şi distribuie pe pagina sa de Facebook un colaj de fotografii în care se sugerează asemănarea între Klaus Iohannis şi dictatorul nazist Adolf Hitler. Este inacceptabil ca din postura de consilier al premierului să lansezi acuzaţii nefondate de nazism la adresa preşedintelui României şi să ocupi în continuare această funcţie".

"Într-o democraţie funcţională cele două personaje erau istorie. Dacă nu îşi dau demisia, trebuie de urgenţă demise pentru că astfel de afirmaţii terfelesc imaginea românilor şi a României în lume la cel mai înalt nivel", a mai adăugat Gigel Ştirbu.

Sursa : news.ro

Hiroshima 2019: Istorie, fapte și efectele crunte ale bombei atomice... Klaus Iohannis, întâlnire cu Donald Trump pe 20 august. „Vor discuta cel mai bun mod de a înfrunta provocările de securi...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x