Antena Căutare

Presedintele interimar Crin Antonescu l-a parafrazat pe Kennedy la mitingul USL: "Ich bin ein berliner"

Presedintele interimar Crin Antonescu a participat, duminica seara, la Timisoara, la mitingul anti-Basescu organizat de USL, fiind criticat de liderii PDL. In discursul sau, Antonescu a subliniat ca Traian Basescu si "oamenii sai, stiind ca nu mai au credibilitate, ameninta cu un singur lucru: Europa", motiv pentru care le transmite "tuturor prietenilor europeni": "Ich bin ein berliner".

"Traian Basescu si oamenii sai, stiind ca nu mai au credibilitate, ne ameninta cu un singur lucru: cu Europa, Uniunea Europeana, cu Germania, cu America. Eu vreau sa spun: Romania si deci Europa suntem noi, cei care da, vom veni la referendum si ne vom pronunta. Vreau, in numele vostru, al celor care cred in demnitatea noastra nationala, in destinul nostru european (...), in justitie libera, vreau sa le spun tuturor prietenilor nostri europeni: Ich bin ein berliner", a declarat Crin Antonescu, explicand ca presedintele american John F. Kennedy a mers la Berlin (26 iunie 1963), in urma cu 50 de ani, "cand Germania libera a fost despartita de un zid", iar prin afirmatia "Ich bin ein berliner" a vrut sa sublinieze sustinerea acordata de Statele Unite Republicii Federale Germania.

"Vrem stat de drept, justitie independenta, nu pe noi ne-a evitat justitia, ci pe apropiatii lui Traian Basescu, vrem dreptate, libertate si civilizatie europeana, si Timisoara e indreptatita sa spuna asta Europei: noi suntem berlinezi, in sensul de oameni deschisi spre viitor", a mai spus Crin Antonescu, adaugand ca "Romania este in Europa si prin jertfa curata a miilor de tineri ai Timisoarei din decembrie 1989. (...) Nu exista Europa deplina fara Romania, Romania nu e deplina fara Europa".

Expresia "Ich bin ein berliner", folosita de Kennedy si Antonescu, este una destul de controvesata, insa, pentru ca ea poate fi tradusa din limba germana in doua feluri: "Eu sunt berlinez", dar si "Eu sunt o gogoasa cu gem".

USL a organizat, in Piata Unirii din Timisoara, un miting anti-Basescu, la care au participat, potrivit jandarmilor, aproximativ cinci mii de persoane, insa organizatorii spun ca in Piata Unirii au fost 15.000 de oameni. Mai multi participanti au purtat tricouri albe cu mesaje precum "BA!SE taie pensiile", "BA!SE taie salariile", "BA!SE duce tara de rapa", "DA, din jucator il facem spectator". De asemenea, oamenii au avut pancarte cu mesaje precum: "Voteaza DA la referendum", "Mergem la VOT" si ?Hai la referendum".

Liderul PDL, Vasile Blaga l-a criticat pe presedintele interimar Crin Antonescu pentru faptul ca acesta a participat la mitingul electoral de la Timisoara, aratand ca acest lucru "nu se cade si nu se face". "A mai fost un presedinte interimar in 2007, care s-a comportat exemplar, domnul Nicolae Vacaroiu, actualul presedinte al Curtii de Conturi, pe cand actualul, domnul Antonescu, care a spus ca va respecta procedurile Curtii, va respecta Constitutia, l-am vazut deja la miting electoral la Timisoara. Ceea ce nu se cade si nu se face", a spus Vasile Blaga.

Foto: Intactimages

Ce au vorbit la telefon cancelarul german si presedintele suspendat Traian Basescu... OFICIAL: Andrian Nastase a vrut sa se sinucida - A avut 3 rani, toate superficiale...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x