Antena Căutare

Preşedintele Iohannis are consultări cu partidele şi formaţiunile politice parlamentare, pentru desemnarea unui nou candidat la funcţia de prim-ministru

Preşedintele Klaus Iohannis are consultări, vineri, cu partidele şi formaţiunile politice parlamentare, pentru desemnarea unui nou candidat la funcţia de prim-ministru. PNL ar urma să îl propună din nou pe Ludovic Orban ca premier.

Consultările de la Palatul Cotroceni vor începe la ora 13.00, când este aşteptată delegaţia PNL, urmând, la 13.30, cea a PSD.

Ulterior, sunt aşteptate la consultări, în ordine: USR, UDMR, PMP, ALDE, Grupul parlamentar Pro Europa şi Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.

Vicepremierul în exerciţiu Raluca Turcan se arăta convinsă, joi seară, că Partidul Naţional Liberal îl va propune din nou pe Ludovic Orban pentru funcţia de prim-ministru la consultările de la Cotroceni.

"Noi vom merge cu mandat, iar mâine (vineri - n.r.), în şedinţa noastră de conducere, am convingerea că mandatul pe care-l va primi preşedintele Ludovic Orban la consultările de la Cotroceni va fi de a exercita funcţia de prim-ministru. Guvernarea Orban a fost o guvernare bună şi este o guvernare bună”, a afirmat Raluca Turcan.

Liderul liberal s-a arătat convins că membrii PNL vor ca preşedintele partidului să conducă Guvernul în perioada dificilă pe care o traversează ţara şi explică faptul că Florin Cîţu a "înţeles” că, odată ce scenariul privind alegerile anticipate nu mai poate fi luat în calcul, a decis să depună mandatul.

"Am convingerea că săptămâna viitoare vom avea vot de învestitură chiar în cursul zilei de luni” a adăugat Turcan.

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat că social-democraţii vor participa la consultări şi că PSD nu va face nicio propunere de prim-ministru. Ciolacu spune că PSD nu-l va susţine pe Ludovic Orban, dar crede că acesta ar putea forma din nou o majoritate în jurul său, aşa cum a mai făcut.

"Sperăm că vom găsi o soluţie, cel târziu luni să avem votul în Parlament. Cred că astăzi nu este o victorie a niciunei formaţiuni politice. (...) Vom crea cadrul legislativ în Parlament, (...) luni cel târziu să fie votul în Parlament. Nu mergem mâine (vineri - n.r.) cu o propunere de prim- ministru, am mai făcut propuneri de prim-ministru, nu au fost luate în considerare. Vom vedea mâine, în urma consultărilor ce decizie se ia”, a spus Ciolacu, joi seară. Acesta a spus că Ludovic Orban "nu este o soluţie tocmai potrivită”, subliniind că şi acesta, la fel ca Florin Cîţu, şi-a depus mandatul de prim-ministru desemnat. "Dar domnul Orban a mai avut o dată capacitatea de a-şi crea o majoritate fără PSD, este posibil să aibă din nou această capacitate”, a adăugat Marcel Ciolacu. Preşedintele USR Dan Barna susţinea că joi România "a avut nişte oameni politici mici, care nu s-au ridicat la înălţimea aşteptărilor pe care le avea societatea românească", iar vineri, la consultările programate la Cotroceni, politicienii vor arăta "ridicol” discutând despre propuneri de premier, având în vedere contextul generat de coronavirus. "Asta este cel mai frustrant, cât de ridicoli vom fi mâine toţi, când fiecare cetăţean va fi tot frustrat de coronavirus, iar noi vom merge la Cotroceni să discutăm despre opţiuni de premier, despre variante de guvern”, a adăugat liderul USR.

Preşedintele Pro România, Victor Ponta, considera că PNL s-a ”descalificat” prin depunerea mandatului de premier desemnat de către Florin Cîţu şi susţinea că liberalii nu pot să facă o propunere de premier, după ce au făcut două propuneri „în bătaie de joc”. El spunea că celelalte partite, cu excepţia PNL, ar trebui să propună şi să voteze un premier şi guvernul acestuia

Sursa : news.ro

Klaus Iohannis, apel acid către populație: "Nu luați cu asalt magazinele și farmaciile!"... Adevăratul motiv pentru care a renunțat Cîțu să fie premier: „Gândul acesta m-a făcut să îmi depun mandatul”...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x