Live acumObservator 06
Prime Time 20:30X Factor

Primele declaratii ale lui Basescu dupa revenirea la Cotroceni: "USL a facut abuz de putere"

Presedintele si-a facut astazi prima aparitie publica in calitate de presedinte dupa suspendare si referendum. Traian Basescu a declarat ca in perioada 3-6 iulie o majoritate parlamentara a considerat ca poate face tandari statul de drept prin destituiri, revocari, emiteri abuzive de ordonante de urgenta.

"Statul de drept, atacurile continue la adresa justitiei au fost un alt element care a fost incalcate de majoritatea parlamentara", a mai spus Basescu. "Aceste lucruri au facut ca Romania sa fie pusa sub lupa aliatilor, in special al Comisiei Europene. A fost surprinzator ca politicieni de varf nu au recunoscut CE un drept dat de tratat de a veghea la respectarea criteriilor politice in statele membre. Stiu ca sunt capitale in care se intalnesc amabasadorii statelor membre fara a invita ambasadorul Romaniei", a adaugat Basescu.

"Restabilirea statului de drept s-a facut pentru ca institutii au ramas in picioare chiar in fata acestei furii din 3-6 iulie", a spus presedintele, comentand ca sunt politicieni din afara care isi aroga "salvgardarea Romaniei.

"Credinta unor politicieni ca odata ajunse la guvernare, partidele trebuie sa-si anexeze intitutiile statului, nu la guvern, ci la partid. Ce s-a intamplat din 3 iulie pana astazi ne arata ca acest lucru nu e posibil. CSM, Parchetul, serviciile, CCR nu s-au inclinat in fata acestei furii politice. Acesta este mesajul pe care va cer sa-l transmiteti", a continuat seful statului.

El a adaugat ca statul romana si-a consolidat suficient de mult institutiile pentru ca ele sa fie capabile sa apere statul de drept.

"Vizez nu doar CSM, dar si Parchetul General, DNA, structurile de securitate nationala, au ramas toate verticale si au slujit statul de drept. Acesta este mesajul pe care vreau sa il preia toti ambasadorii Romaniei in statele membre si nu numai. Institutiile statului de drept din Romania au ramas in functiune", a subliniat seful statului.

"Acesta este un mesaj pe care va cer sa il sustineti pentru ca avem toate argumentele. Desi aparent a fost un mare deserviciu pentru Romania ceea ce s-a intamplat in perioada 3-6 iulie, precum si dupa epuizarea votului de la referendum, deci desi aparent a fost un lucru extrem de negativ pentru Romania, in acelasi timp ceea ce s-a intamplat a probat ca Romania si-a consolidat institutiile statului de drept la un nivel suficient pentru ca acestea sa fie capabile sa il apere. Nu a venit niciun politician strain sa voteze la CC, nu a venit niciun procuror din alta parte sa lanseze anchetele cu privire la eventuale fraude declansate de Parchetul General si de DNA. Aceasta perioada de eroare politica, aceasta intamplare a fost o proba de foc pentru aceste institutii, pe care au trecut-o. Nu spun ca au trecut-o perfect, dar au trecut-o", a mai declarat presedintele Basescu. In opinia sa, "roadele sunt resetarea abuzurilor politice si revenirea la situatia anterioara actiunii majoritatii parlamentare din perioada 3-6 iulie".

"Aceste observatii sunt reale, diplomatia romaneasca are obligatia sa le prezinte", a mai sustinut Traian Basescu.

"Institutiile statului au ramas verticale, indiferent cine s-a asezat deasupra lor. Nu mai dau explicatii de ce a fost o reactie atat de puternica in interiorul UE si la aliati. Romania a devenit o tara importanta. In Romania s-a investit incredere enorma, nu numai din punct de vedere politic, dar si din punct de vedere al securitatii aliatilor. Reactia a fost generata de surpriza pe care am facut-o, iar pe de alta parte reactia a fost generata de dezamagire. Mesajul trebuie sa fie cel corect, ca institutiile si-au facut treaba si isi vor duce misiunea pana la capat.

Mai mult, presedintele a declarat ca stie foarte bine ca sunt capitale in care ambasadorii statelor membre UE se intalnesc fara a-l invita si pe ambasadorul roman, "tocmai pentru a discuta deschis situatia din Romania".

Basescu a continuat, declarand ca institutiile statului au trecut peste "o proba de foc". Seful statului a spus ca evenimentele politice din iulie nu au insa schimbat agenda de politica externa. "Directia este vest, Occidentul", a continuat Basescu, precizand ca UE poate garanta obiectivul de crestere a nivelului de trai, iar NATO obiectivul de securitate.

Sursa: Antena3.ro

Recomandari