Proiectul de act normativ prevede ca magistratii sa beneficieze de despagubiri de la buget pentru situatiile in care viata, integritatea corporala, sanatatea ori anumite bunuri "le sunt afectate printr-o fapta prevazuta de legea penala, savarsita impotriva lor cu intentie sau cu intentie depasita, ca urmare sau in legatura cu exercitarea de catre magistrati a atributiilor de serviciu".
Despagubirile reprezinta sume de bani acordate magistratului sau familiei sale in cazul in care acesta a suferit o vatamare corporala, s-a imbolnavit grav, a ramas invalid, i-au fost distruse total sau partial casele sau masinile ori a fost ucis.
In cazul in care magistratul a fost victima unei vatamari corporale, el ar urma sa primeasca cel mult 30.000 de euro, bani din care sa plateasca toate cheltuielile pentru asistenta medicala de urgenta, tratament in ambulatoriu si in spitale sau clinici "in tara sau in strainatate", cumpararea de proteze, pentru recuperare si pentru transport, in masura in care aceste cheltuieli nu sunt suportate sau compensate de sistemul public de asigurari de sanatate.
In plus, pentru vatamari corporale, magistratii vor primi, conform prezentului proiect de act normativ, o compensatie in valoare de maximum 5.000 de euro, in functie de gravitatea ranilor, de numarul de zile de ingrijiri medicale si de "urmarile fizice si psihologice ale faptei si imprejurarile concrete in care aceasta a fost savarsita".
Pentru magistratii care, in urma unei agresiuni, raman invalizi, statul va plati minimum 8.000 de euro (invaliditate de gradul trei) si maximum 20.000, in cazul unei invaliditati de gradul I.
In cazul in care magistratul este ucis, compensatia pentru familia sa va fi de 30.000 de euro.
"Despagubirea acordata in caz de distrugere a unui bun dintre (imobil sau mobil, n.r.) este egala cu suma necesara, in limita a 40.000 euro echivalent in lei la data platii, pentru aducerea bunului in starea anterioara sau, in cazul imposibilitatii, este egala cu valoarea de piata (a bunului, n.r.) la data distrugerii. Daca sunt distruse doua sau mai multe bunuri, despagubirea se acorda in limita a 50.000 de euro", se precizeaza in textul proiectului de lege. Despagubirile in acest caz se acorda doar in cazul in care bunurile distruse nu sunt asigurate sau sunt doar partial acoperite de o asigurare.
In cazul in care magistratul a suferit o agresiune soldata cu vatamarea corporala grava, invaliditate, imbolnavire grava si ulterior deces, textul prevede acordarea despagubirilor pentru fiecare prejudiciu in parte, "fara insa ca despagubirile cumulate sa poata depasi echivalentul sumei de 100.000 de euro".
Totusi, proiectul prevede ca despagubirile nu se acorda daca la savarsirea faptei impotriva magistratului "a concurat fapta sau atitudinea acestuia", "constand intr-o incalcare grava a legii sau a regulamentelor profesiei cu privire la statut, organizare, conduita sau etica profesionala".
Despagubirile ar urma sa fie acordate de cate o comisie infiintata la Inalta Curte de Casatie si Justitie, la Ministerul Justitiei, la Ministerul Public si, in cazul judecatorilor si procurorilor militari, la Ministerul Apararii Nationale. Comisia, formata din cinci membri, verifica, pe baza actelor de constatare ale autoritatilor competente, daca sunt indeplinite conditiile prevazute de lege pentru acordarea despagubirii. Comisia poate invita magistratul sa dea lamuriri si poate solicita, pe cheltuiala institutiei, expertiza tehnica de specialitate pentru determinarea sumei datorate.
"Rezultatele verificarilor se consemneaza intr-un raport, semnat de toti membrii comisiei, in care se propune si solutia cu privire la admiterea cererii si, daca este cazul, a sumei care urmeaza a fi platita cu titlu de despagubire. Pe baza raportului, conducatorul institutiei, care indeplineste si functia de ordonator de credite, emite un ordin de admitere a cererii cuprinzand si dispozitia de plata a sumei stabilite cu titlu de despagubire sau, dupa caz, ordin de respingere a cererii. In caz de admitere, compartimentul de specialitate economica emite dispozitia de plata. (...) Plata despagubirii se face in numerar sau in cont bancar. Plata in numerar se efectueaza, dupa caz, la sediul tribunalului sau parchetului de pe langa tribunalul in a carui circumscriptie isi desfasoara activitatea magistratul, la sediul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, al Ministerului Justitiei sau Ministerului Public, iar, pentru magistratii militari, la sediul Tribunalului Militar Teritorial Bucuresti sau al parchetului corespunzator", se mai precizeaza in proiectul citat.
Prevederile proiectului de hotarare se aplica si in cazul personalului de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, precum si magistratilor-asistenti.
Sursa: Jurnalul National
Dan Voiculescu: ”Emil Boc sau Gheorghe Ialomitianu este un mincinos!”... Traian Basescu a castigat procesul cu Dinu Patriciu...