Antena Căutare

Roberta Anastase: "Repatrierea rromilor poate fi o solutie de moment, dar pe fond, problema nu se rezolva"

Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a declarat, azi, la RFI, ca repatrierea rromilor poate fi o solutie de moment, dar pe fond, problema nu se rezolva, reactia oficialului venind in ziua cand Franta trimite la Bucuresti 79 de rromi care au acceptat sa revina acasa contra unor sume de bani

"Evident, poate fi o solutie de moment pentru o comunitate, in momentul in care considera ca este intr-un anumit fel agresata. In schimb, pe fond, problema nu se rezolva. Pe fond, abordarea nu este cea corecta si lucrul acesta a fost spus nu numai de autoritatile romane, ci si de Comisia Europeana si nu o data, ci in repetate randuri. Vinovatiile colective nu sunt cele corecte. Sigur, pentru cei care gresesc exista legea. Abordarea intr-un mod colectiv nu este calea nici corecta, nici europeana", a afirmat Roberta Anastase.

Presedintele Camerei Deputatilor a apreciat ca problema rromilor nu este una romaneasca sau franceza, ci una europeana.

"Aici sunt doua scoli de gandire: cele care privesc problema romilor ca o problema de nivel national si cele care privesc problema ca una de nivel european, care necesita o abordare europeana. Cand eram europarlamentar, am propus infiintarea unei agentii europene pentru romi, care sa gandeasca tocmai aceste politici de integrare la nivel european, pornind de la premisa ca, in sine, aceasta comunitate este una nomada, care se muta dintr-un loc intr-altul si pe care nu o poti tintui pe un anumit teren", explica fostul parlamentar european.

Roberta Anastase a afirmat ca si tarile de origine au o responsabilitate mare in privinta integrarii rromilor in societate. "Responsabilitatea tarilor de origine este extrem de mare. Fara indoiala, s-au facut progrese importante, dar nu suficiente. Sunt mult mai multe lucruri de facut", a conchis ea.

Astazi, urmeaza sa fie repatriati din Franta 79 de rromi. Ei au acceptat de buna voie sa revina in tara. In total, pana in 26 august, vor reveni in Romania, din Franta, 371 de rromi, in contextul in care autoritatile franceze sunt criticate pentru politica lor securitara.

Sursa: jurnalul.ro

Mircea Geoana: Reactia Romaniei in cazul rromilor din Franta este "palida" si "neconvingatoare"... Sase milioane de euro pentru imaginea PDL...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x