Antena Căutare

"Sa fie Ardealul cum a fost si natiunea ungara cum a fost", mesajul care a starnit zanzanie in Parlamentul Romaniei

Partidul Civic Maghiar, Consiliul National Secuiesc si Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania au organizat la Targu Mures, cu ocazia zilei de 15 martie, propria manifestare, ocazie cu care a fost citit mesajul primului ministru al Ungariei, Viktor Orban si mesajul lui Schmit Pal, presedintele Ungariei. Discursul virulent al lui Viktor Orban a starnit zanzanie miercuri in Parlamentul Romaniei, Opozitia acuzand Guvernul de pasivitate pe aceasta tema. Astazi, ambasadorul Ungariei la Bucuresti a fost convocat la Ministerul de Externe.

"Petofi si ceilalti stiau foarte bine ca adevaratele batalii se vor da aici in Ardeal. E bine sa amintim de mesajul lui Kossuth. Cand a fost reinhumat la Budapesta, cand i-a fost adusa cenusa acasa, lacrimile ungurilor au exprimat de fapt marea stima fata de eroul revolutiei, care a fost Kossuth. Petofi cand a venit in Ardeal a stiut foarte bine ca forta maghiarilor de atunci o constituie Ardealul, ca ardelenii sunt coloane vertebrala a ungurilor. Petofi a scris ca fiecare picatura de sange a eroilor maghiari valoreaza aur.
De fapt Ardealul a fost luat de la noi de tarile si puterile care au avut un scop foarte bine definit, de a atata natiunile si de a desena niste granite la care ei sa fie in continuare puternici si dirijori. Acum aceasta lupta se duce prin pace, prin calm si intelegere, ca sa predam stafeta generatiilor viitoare. Ar fi bine ca ungurimea din Ardeal sa nu dureze doar 2-3 generatii, ci sa se mentina in continuare prin fluctuatiile generatiilor, in mod absolut normal, liber, lucrand pentru comunitate.
Sa ne aducem aminte de stapanii Ardealului, de sotiile lor, care au fost un exemplu de toleranta, domnitorii Ardealului care au inteles ca Ardealul trebuie sa fie un pamant de solidaritate.
Un lucru este foarte important: sa nu lasam steagul sa cada la pamant, pentru ca daca va cadea, cineva tot trebuie sa-l ridice. Trebuie sa predam generatiilor tinere capacitatea noastra intelectuala, forta noastra, credinta noastra, coloana noastra vertebrala. Este un mesaj de viitor, de speranta. Sa fie Ardealul cum a fost si natiunea ungara cum a fost. Asta va doresc din suflet
", a precizat Orban in mesajul sau.

Declaratiile lui Orban vin dupa ce sambata seara, la Targu Mures, presedintele Parlamentuluii Ungariei, Kover Laszlo, a declarat ca statul ungar sprijina dorinta de autonomie, iar ceea ce vrea Consiliul National Secuiesc (CNS) este "legal, corect si modern", este "viitorul natiei si porunca lui Dumnezeu".

Kover Laszlo a spus ca dorinta de obtinere a autonomiei este intemeiata si din punct de vedere moral, "corespunde voin]ei Creatorului si voin]ei oamenilor", iar maghiarii trebuie sa aiba incredere in "succesul politicii nationale". "Avem incredere in forta noastra, cerem doar drepturile care ni se cuvin in mod firesc", a mai spus Kover.

Guvernul Boc, acuzat ca e marioneta lui Viktor Orban

Reunit miercuri pentru a dezbate si vota motiunea de cenzura impotriva Guvernului Boc, Parlamentul a incheiat ziua aducand in atentia opiniei publice declaratiile iredentiste si antiromanesti facute la Targu-Mures de premierul ungar, Viktor Orban, si de presedintele Parlamentului de la Budapesta, Kover Laszlo.

Initiativa a apartinut opozitiei, care a taxat astfel pasivitatea guvernantilor romani fata de declaratiile celor doi oficiali ungari, dar si fata de condamanarea si executarea simbolica a lui Avram Iancu la Miercurea Ciuc.

De altfel, in timpul dezbaterii motiunii de cenzura, liderul PNL, Crin Antonescu, a criticat concesiile facute de actuala putere UDMR pentru a o pastra in coalitia guvernamentala.

Noi am venit aici in numele unor oameni. Stim foarte bine pe cine reprezentam aici, sub semnatura. In numele cui veniti dumneavoastra, domnule prim-ministru, cu ideologii dumneavoastra, cu smecherii dumneavoastra de toate culorile? In numele cui veniti atat de vesel aici? In numele angajatorilor, al mediului de afaceri, al angajatilor, al efigiei spanzurate a lui Avram Iancu, in legatura cu care nu vreti sa stiti nimic si nu dati doi bani ca sa nu suparati noul stapan, care nu mai e Traian Basescu, ci e Viktor Orban?", a spus Antonescu.

Propunerea adoptarii declaratiei, facuta de liberalul Puiu Hasotti, a fost acceptata cu 212 voturi, dupa aproape jumatate de ora de controverse si negocieri pe tema modificarii ordinii de zi.

Ca urmare, presedintele Senatului, Mircea Geoana, a acordat o pauza de 15 minute pentru consultari pe marginea continutului declaratiei.

Procedural, presedintele Camerei, din nefericire, e cel care conduce. Dupa 15 minute revenim in procedura. Nu s-a efectuat nici un vot. A fost anuntat un vot «pentru», nu a intrebat nimeni nici «impotriva», nimic", a intervenit presedinta Camerei Deputatilor, Roberta Anastase.

Dupa pauza de consultari, sedinta comuna a Parlamentului s-a reluat, dar controversele au reinceput de unde fusesera intrerupte. Fostul premier Adrian Nastase a spus ca adoptarea unei hotarari de protest fata de mesajul premierului ungar tine de demnitatea nationala.

Nu sunt de acord sa acceptam o campanie electorala a lui Viktor Orban in Romania, iar Guvernul sa nu se pronunte pe aceste chestiuni. Daca presedintele Romaniei, daca Guvernul s-ar fi pronuntat, probabil ca nu am fi avut aceasta discutie aici", a afirmat Nastase. „Initiativa de adoptare a unei declaratii a Parlamentului care sa sanctioneze aceste derapaje politice ale unor lideri din Ungaria mi se pare un demers necesar, in absenta oricaror alte reactii din partea Guvernului, a primului-ministru, a ministrului de Externe sau a presedintelui - toti cu atributii in domeniul relatiilor externe. Este evident ca Parlamentul a ramas in acest moment singura institutie capabila sa adopte o atitudine articulata pe acest subiect", a spus si fostul premier Tariceanu, aratand ca importanta subiectului necesita o discutie mai ampla, care sa implice participarea tuturor partilor politice.

Senatorul UDMR Marko Bela a declarat ca o eventuala declaratie a Parlamentului trebuie sa fie examinata anterior de comisiile de politica externa, de toti liderii si toate partidele politice si nu ar trebui impusa „pe baza de majoritate sau pe baza de opozitie".

Eu insumi resping orice amenintare la adresa acestei constructii importante. Sa vina aici din Romania, sa vina aici din Ungaria sau sa vina din alta parte mesaje nepotrivite, mesaje periculoase. Eu insumi le resping, asa cum le respingeti si dumneavoastra", a precizat senatorul UDMR.

Avem in sala doi fosti prim-ministri. Exista in aceasta sala vreun cetatean care este acum prim-ministru? Exista in aceasta sala vreun cetatean care este cumva ministru de Externe? Exista in aceasta sala, in afara de UDMR, care prin vocea fostului presedinte s-a simtit fata de aceasta jignire, mai exista vreun alt partid care guverneaza sa vina si sa spuna macar ce a spus Marko? Aveti idee? Dar candidatii? Domnul Boc? Domnul Blaga? Domnul cu interesul national, domnul general al popotei lui Basescu, Oprea?", s-a intrebat Antonescu, in uralele de sustinere ale salii.

„Avem un prim-ministru care nu spune altceva decat ce a fost programat sa spuna", a reluat tirul criticilor Crin Antonescu, adaugand ca el nu este „un lustruitor de pantofi ai presedintelui".

Desi in timpul tirului de acuze al lui Antonescu ministrul de Externe Baconschi i-a cerut permisiunea lui Emil Boc sa spuna ceva, acesta nu i-a dat voie, el fiind cel care a raspuns acuzelor. Premierul a sustinut ca opozitia nu a facut altceva decat sa aplice o strategie de dezbinare a PDL si UDMR prin abordarea acestui subiect si a afirmat ca detine mesajul original al omologului maghiar, care ar fi diferit de cel pe care il prezentase plenului un deputat PSD. Boc a sustinut ca toate respectivele completari la mesajul lui Viktor Orban au fost facute de cel care citise respectiva scrisoare si nu i-ar fi apartinut premierului ungar.

In final, Boc a cerut ca afirmatiile oficialilor maghiari, in baza documentelor oficiale, dar si a mesajelor citite, sa fie discutate in comisiile parlamentare de specialitate. Disputele pe acest subiect au fost incheiate fara vreo concluzie ferma de presedinta Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, care, in ciuda protestelor celor din sala, a impus trecerea la votul motiunii de cenzura care a fost respinsa cu 212 voturi pentru, 4 impotriva, iar 2 au fost anulate. Pentru a fi adoptata era nevoie de 236 de voturi pentru.

Ambasadorul Ungariei in Romania, convocat la MAE

Oskar Fuzes, ambasadorul Ungariei la Bucuresti, a fost convocat in aceasta dimineata la Ministerul Afacerilor Externe in legatura cu discutiile privind discursul premierului de la Budapesta, Viktor Orban.

Ambasadorul Fuzes va discuta la Ministerul Afacerilor Externe cu unul dintre secretarii de stat, ministrul Teodor Baconschi fiind audiat la aceeasi ora de comisiile de politica externa ale Parlamentului in legatura si cu aceasta tema

Sursa: Jurnalul National


Gyorgy Frunda: Boc ar putea fi schimbat "in viitorul apropiat"... Codul Muncii, atacat la Curtea Constitutionala...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x