Antena Căutare

Scandal. Opozitia a parasit dezbaterile pe legea Educatiei: O sa aflam ca Burebista era de fapt ungur Boros Pista

Parlamentarii Opozitiei au parasit sala in timpul votului la articolul 37 din legea Educatiei, nemultumiti ca amendamentul lor prin care propuneau ca Istoria si Geografia sa fie predate in limba romana elevilor minoritatilor nationale a fost respins de plen. Primii care au facut acest pas au fost liberalii, urmati la cateva minute de catre deputatii social-democrati. Nu fara insa a provoca un adevarat scandal de la tribuna pe tema intinarii valorilor natiunii romane de catre parlamentarii Puterii.

Disputele au fost declansate de votul pe articolul din Legea educatiei care prevede ca in invatamantul in limbile minoritatilor se studiaza in limba materna toate disciplinele, cu exceptia Limbii si literaturii romane.

Timp de cateva zeci de minute, parlamentarii Puterii s-au contrat in aceasta dimineata cu cei ai Opozitiei pe tema predarii geografiei si istoriei in invatamantul preuniversitar in limbile minoritatilor nationale.

"Nu fiti nervoasa, nu fiti impacientata. Conduceti sedinta uitandu-va nu numai la grupurile parlamentare la care vreti.... Grupul parlamentar PNL anunta ca nu va participa la acest articol. Este un vot antinational, va asumati responsabilitatea ca cetateni romani sa nu stie istoria si geografia in limba romana", a strigat deputatul PNL Eugen Nicolaescu, adresandu-se presedintei Camerei, Roberta Anastase.

Si fostul ministru al Educatiei Cristian Adomnitei (PNL) a precizat de la tribuna Parlamentului ca "votul pozitiv pentru articolul 37 transforma legea propusa de Guvern din legea educatiei nationale in legea educatiei antinationale".

Deputatii au votat, in lipsa deputatilor PNL, articolul 37, respingand varianta comisiei care prevedea ca si Istoria si Geografia Romaniei sa fie studiate in limba romana. Doar disciplina Limba si literatura romana nu va fi studiata in limba materna de catre minoritatile nationale.in varianta Comisiei de invatamant, articolul prevedea ca si disciplinele Istoria romanilor si Geografia Romaniei sa fie studiate in limba romana de minoritatile nationale.

Cum Anastase a continut sa supuna amendamentele la vot, social-democratii au acuzat intinarea valorilor natiunii.

"Ati intinat cele mai sfinte idealuri ale natiunii romane. Va urez sa aflam din cartile de istorie ca si Burebista era de fapt ungur Boros Pista ", a clamat pesedistul Adrian Solomon spre bancile parlamentarilor de la Putere.

Deputatul PDL Catalin Croitoru a surprins la randul sau asistenta, anuntand ca a votat impotriva variantei Guvernului si a PDL la acest articol.

"Nu ma numesc nici Pista, nici Loti, ma numesc Toader Stroian, un nume romanesc din zona Sighisoarei. Am votat ca istoria si geografie sa fie predate in limba materna. Nu am facut-o de dragul ungurilor sau a Guvernului. intre a alege intre un ipocrit si un ungur mai bine am ales ungurul. Iar ipocritul este PSD. M-ati obligat sa scriu pe usa Primariei Polgarmester Toader Stroian (primar, n.red.). M-ati pus sa angajez traducator pentru limba romana. la sedinte de consiliu local" a dat replica un deputat PDL.

"in materie de ipocrizie nu va intrece nimeni. Ceea ce a facut PSD este conform normelor europene" a replicat liderul grupului PSD, Viorele Hrebenciuc care a solicitat presedintelui camerei sa prezinte scuze in numele colegului Stroian pentru apelativul"ipocriti" aruncat pesedistilor.

Cum Anastase a refuzat sa se conformeze aratand ca ar trebui sa ceara si pesedistilor sa prezinte scuze, reprezentantii social-democrati au parasit si ei sala de plen, dupa modelul liberalilor, anuntand ca se intorc abia la discutarea Legii lustratiei.

Ramasi singuri, parlamentarii majoritatii guvernamentale au profitat de prilej si au trecut in regim fulger peste 28 de articole din legea educatiei in forma dorita de guvern. Dezbaterile la proiectul Legii educatiei vor fi reluate miercuri dupa-amiaza.

Dupa 5 ani: Legea lustratiei, adoptata de plenul Camerei Deputatilor... Protestatarii, satui de mesajele puterii. Marcel Hoara huiduit in Piata Victoriei...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x