Antena Căutare

Se poate fara bani de la FMI?

Dupa ce a sustinut in Parlament ca Romania are nevoie de un nou acord cu FMI, presedintele a explicat ieri ca discursul sau a fost o replica la faptul ca 80% din presa romaneasca transmite romanilor ca tara se afla intr-o situatie disperata, iar politicienii nu au solutii.

"Motivul pentru care am decis sa merg in Parlament a fost legat si de atmosfera creata. Daca va uitati, in 80% din mass-media romaneasca se transmite un singur mesaj pentru romani: suntem intr-o situatie disperata, nu avem solutii, politicienii nu stiu ce e de facut. Este una din minciunile majore pe care mass-media le propaga", a explicat seful statului motivul pentru care a ales sa se adreseze plenului reunit al Parlamentului.

Traian Basescu a sustinut senin ca Romania a imprumutat aproape zilnic bani pentru plata pensiilor si salariilor de pe piata interna, dar cu toate acestea afirma ca "ideea ca daca ne da bani Fondul ne indatoram este una din minciunile presei".

Ceea ce nu spune seful statului este ca Romania a ajuns dependenta de un nou acord cu FMI. Statul trebuie sa imprumute 20 de miliarde de euro pentru a putea finanta atat cheltuielile curente ale bugetului, cat si ratele si dobanzile la imprumuturile scadente. Fara scutul sau umbrela FMI, cum le place guvernantilor sa spuna, nu avem nici o sansa de supravietuire.

La un buget de 35 de miliarde de euro avem nevoie de inca 20 de miliarde de euro pentru a ne acoperi nevoile anuale. Este consecinta imprumuturilor pe banda rulanta luate de guvernele Boc, ale caror dobanzi si rate au ajuns sa atarne in bugetul din 2011 aproximativ 32%.

In acest moment, statul roman are o datorie interna care a trecut de 52 de miliarde de lei, in crestere de 4,4 ori fata de 2008, si o datorie externa care s-a dublat in doi ani si a ajuns la 87 de miliarde de euro.

Tot articolul, in Jurnalul National

Replica Presedintiei Romaniei: Declaratiile lui Ponta si Antonescu, imature... Videanu: "Ponta vrea sa suprapuna o criza politica unei crize economice"...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x