Antena Căutare

Senatorii nu vor "tigani". Proiectul de lege privind inlocuirea termenului "rom", respins

Senatorii au respins, miercuri, cu 51 de voturi "pentru" si 27 de voturi "impotriva", proiectul de lege initiat de catre deputatul PDL Silviu Prigoana privind inlocuirea in actele oficiale a termenului "rom" cu cel de "tigan". Cinci senatori s-au abtinut de la vot.

Majoritatea senatorilor care au intervenit la microfon la dezbaterile generale s-au pronuntat impotriva initiativei lui Silviu Prigoana. Senatorul independent Cristian Diaconescu a apreciat ca proiectul de lege nu rezolva principala problema, cea a incluziunii acestei etnii.

Legea initiata de deputatul PDL prevede inlocuirea in actele oficiale ale institutiilor statului a termenului de "rom" cu cel de "tigan", in scopul evitarii confuziei care s-ar putea crea cu denumirea de roman.

"Sute de milioane de oameni de pe Planeta n-au studii filologice si de etimologie. Ei fac o asociere fireasca (si justa!) intre terminatia -ia / -(an)ia si tara (= natiunea ei) care are aceasta particula: Britania = brit + ania = tara britilor, a englezilor; Mauretania = maur + (et)ania = tara maurilor, deci Romania = rom + ania = tara romilor. E incorect. Se creeaza o falsa directionare", sustine Prigoana in motivatia propunerii legislative.

Propunerea legislativa a fost dezbatuta de Senat in calitate de prima Camera sesizata.

Spune-ti parerea si citeste comentariile celorlalti vizitatori in sectiunea TEMA ZILEI!

Sursa: Antena3

Basescu: Liderii de sindicat trebuie sa spuna tot ce stiu despre situatia din vami... Daniel Constantin: UDMR trebuie sa se delimiteze de actiunile de favorizare a infractorilor ale PDL...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x