Antena Căutare

Sentinţa lui Dan Şova în dosarul CET Govora a fost desfiinţată de ICCJ; dosarul va fi rejudecat de Curtea de Apel Bucureşti

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a desfiinţat, luni, sentinţa primită de fostul ministru al Transporturilor Dan Şova în dosarul CET Govora, cauza urmând să fie rejudecată de Curtea de Apel Bucureşti. Decizia este definitivă.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a desfiinţat, luni, sentinţa primită de fostul ministru al Transporturilor Dan Şova în dosarul CET Govora, cauza urmând să fie rejudecată de Curtea de Apel Bucureşti. Decizia este definitivă.

În acest dosar, în care Şova este acuzat că a luat mită 100.000 de euro pentru a asigura încheierea unui contract între CET Govora şi o firmă de avocatură, el fusese condamnat definitiv de instanţa supremă la trei ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă. Ulterior, el a fost eliberat din închisoare, după ce a contestat completurile de 5 judecători de la ICCJ.

ICCJ a admis apelurile declarate de Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie şi de inculpaţii Dan Coman Şova şi Mihai Bălan împotriva sentinţei nr. 506 din 25 septembrie 2017, pronunţată de Secţia penală a ICCJ în dosaru nr.526/1/2016.

"Desfiinţează sentinţa penală apelată şi trimite cauza spre competentă soluţionare Curţii de Apel Bucureşti", se arată în decizia ICCJ.

Decizia este definitivă.

Reprezentanţii ICCJ menţionează că a existat o opinie separată, în sensul repunerii cauzei pe rol şi suspendării judecării acesteia până la soluţionarea de către Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a cauzelor înregistrate sub nr. C-357/19 (sesizarea în vederea pronunţării unei hotărâri preliminare formulată în dosarul nr. 3089/1/2018 al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Completul de 5 judecători) şi nr. C-547/19 (sesizarea în vederea pronunţării unei hotărâri preliminare formulată în dosarul nr. 927/1/2018 al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Completul de 5 judecători), precum şi a sesizării în vederea pronunţării unei hotărâri preliminare formulată în dosarul nr. 790/1/2019 al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Completul de 5 judecători.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada octombrie 2011 - iulie 2014, Dan Şova a pretins sume de bani şi a primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunţătoare, în schimbul traficării influenţei sale reale pe care o avea pe lângă Mihai Bălan, director general al CET Govora SA, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unor contracte de asistenţă juridică cu o anumită societate de avocatură, contracte de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună.

Procurorii notau în rechizitoriu că, în urma demersurilor lui Dan Şova pe lângă Mihai Bălan, în lunile decembrie 2011 şi mai 2013, Bălan a încheiat două contracte de consultanţă cu firma de avocatură reprezentată de martorul denunţător, iar în perioadele ianuarie-octombrie 2012 şi respectiv iunie 2013-august 2014 a avizat, din partea CET Govora, plăţile efectuate în baza celor două documente, cu încălcarea prevederilor legale şi a normelor interne de funcţionare a societăţii respective.

DNA mai arăta că aceste contracte nu erau justificate pentru că atunci CET Govora avea un departament juridic în care îşi desfăşurau activitatea şase jurişti, iar problematica dosarelor aflate în lucru nu impunea asistenţă din partea vreunei societăţi de avocaţi.

Dan Şova a fost trimis în judecată în ianuarie 2017 în dosarul CET Govora, în care este acuzat că a luat mită 100.000 de euro pentru a asigura încheierea unui contract între CET Govora şi o firmă de avocatură.

În primă instanţă, Şova a fost condamnat, în septembrie 2017, la trei ani de închisoare cu executare, aplicându-i-se pedeapsa complementară de interzicere a exercitării unor drepturi timp de 2 ani de la eliberare. Şova a fost obligat şi la plata către stat a sumei de 100.000 euro sau contravaloarea în lei la cursul BNR din ziua plăţii, cu titlu de confiscare specială.

Alături de Şova a fost judecat şi fostul director general al CET Govora, Mihai Bălan, pentru trafic de influenţă şi abuz în serviciu. Acesta a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu în formă continuată.

În 20 iunie 2018, fostul senator şi ministru al Transporturilor Dan Şova a fost condamnat definitiv de instanţa supremă la trei ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, în dosarul CET Govora, în care este acuzat că a luat mită 100.000 de euro pentru a asigura încheierea unui contract între CET Govora şi o firmă de avocatură. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a menţinut astfel decizia primei instanţe, care l-a condamnat pe Şova la trei ani de închisoare.

În decembrie 2018, Şova a fost eliberat din închisoare, după ce instanţa a admis în principiu contestaţia în anulare formulată de Şova Dan – Coman împotriva deciziei penale nr. 108 din 20 iunie 2018, pronunţată de Completul de 5 Judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în dosarul nr. 3174/1/2017 şi a fixat termen pentru soluţionarea contestaţiei în anulare la data de 21 ianuarie 2019, Sala Secţiei penale, când va fi citat şi Şova.

În februarie, condamnarea de trei ani de închisoare a fostului senator PSD Dan Şova în procesul CET Govora a fost anulată anulată, apelul în acest dosar urmând să se rejudece, conform deciziei ICCJ, care a aceptat contestaţia în anulare depusă de acesta ca urmare a deciziei CCR privind constituirea nelegală a completurilor de cinci judecători. O solicitare similară a fost depusă şi de DNA.

Sursa : news.ro

După Liviu Dragnea, încă o persoană condamnată în dosarul angajărilor fictive la DGASPC Teleorman recurge la o cale ext... Orban: Nu poate să i se ceară PNL ce nu poate da PNL. Nu am mai întâlnit să ni se pună nişte condiţii care nu depind de ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x